Skocz do zawartości
KeyBall

Radeon8500 i slabe wyniki w 3DMark'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem od niedawna posiadaczem karty Radeon 8500 i bardzo mnie wk... jej wyniki w 3DMarku 2001SE. Otoz mam tam tylko ok. 7500 punktow, co patrzac na wyniki innych jest wartoscia smiesznie niska. Karta jest taktowana oryginalnie tzn. 275/550 Mhz. Aktualnie mam zainstalowane Catalyst 02.3 pod Win XP (6166). Nie sadze , zeby waskim gardlem byl moj procek - Athlon 1800+XP@1677 ani plyta glowna. Pamiec na karcie (jesli to kogos interesuje :D ) to Hynix 4ns (wiem, ze powinno byc 3,6ns dla 275 Mhz, ale co tam - przezyje :D ), a RAM kompa, to Hynix DDR2100. Myslalem wczesniej, ze to moze wina sterownikow, ale nie sadze, gdyz na Win XP mam Catalysta a na Win 98SE - Omega Plutonium (te najnowsze) i wyniki sa zblizone.

Moglby mi ktos pomoc w zlokalizowaniu przyczyny moich problemow

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal te plutonium stery.........jak poszperasz po forum to jeszcze kilka dni temu była o nich mowa i podobno strasznie zwalniają karte.......

A FSAA to chyba umiesz sobie wyłączyć:)Nawet jak są defaultowo właczone:)

Ja sie tylko dopytam czy ok 87003dmarków to troszki nie za mało??-patrz mooj opis:)

SZacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 8700 to na GF2MX czy Radku? ;)

Wyłączenie AA, filtrowania, mipmappingu i innych bajerkow poprawiających obraz jest oczywiste gdy puszcza się benchmarka.

Od siebie dołoże tylko to, że: może masz zaśmiecony HDD, Winde; abyś włączył AGP 4x, ustawił Aperture Size na 128MB, wyłączył synchronizacje pionową i ustawił odświeżanie na 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie AA, filtrowania, mipmappingu i innych bajerkow poprawiających obraz jest oczywiste gdy puszcza się benchmarka. 

Od siebie dołoże tylko to, że: może masz zaśmiecony HDD, Winde; abyś włączył AGP 4x, ustawił Aperture Size na 128MB, wyłączył synchronizacje pionową i ustawił odświeżanie na 60Hz.

wlasnie na jakim sprzecie zes te 8700 3d markow zakosil ???

na radku czy mx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy sie karta nie grzeje . Nad innymi mozliwosciami musze pomyslec . 

Pozatym sprawdz czy karta smiga na AGP 4x .

Zaisntaluj Pakiet Via 4in1 , zmien Bios do plyty glownej na nowszy .

Karta sie nie grzeje - temp. pamieci ok. 40 stopni.

AGP mam na x4 - tak pokazuje BIOS i SmartGart przy sterownikach.

Mam zainstalowane VIA 4in1 v.4.43 a BIOS do MB tez mam najnowszy dostepny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

założe się ze masz włączony antyaliasing, u mnie podobne wyniki były właśnie z tą opcją włączoną

Nie mam wlaczonego AA. Zreszta 3d Mark defaultowo jest ustawiony NoAA, jesli sie nie myle. W sterach mam w OpenGL AA: wylaczone, w Direct3D - Application Preference.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po kolei. :D Winda jest czysta - niedawno instalowalem. AGPx4 jest wlaczone. Aperture Size jest na 128, vsync jest wylaczony, a odswiezanie to zostawie sobie 85 Hz - zdrowiej dla oczu i karta tak mi szybciej dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal te plutonium stery.........jak poszperasz po forum to jeszcze kilka dni temu była o nich mowa i podobno strasznie zwalniają karte.......

A FSAA to chyba umiesz sobie wyłączyć:)Nawet jak są defaultowo właczone:)

Ja sie tylko dopytam czy ok 87003dmarków to troszki nie za mało??-patrz mooj opis:)

SZacuneczek

mi sie udalo na radku osiagnac 9712 , i cos nie moge do 10k dozylowac ;)

ale bede probowal

sprzecik athlon 1.6+@2.1+ /fsb 166

radon 8500le 250/275@290/310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Solteku DRV4 zwalonym ( nie dziala AGPx4 tylko 2x i brak fast writes) na defaultowo ustawionym procu (1400) ciagne 9200 :-( ,wiec 7500 to napewno dusho za malo ,wspominales ze mash 4ns kostki ,bardzo dziwne ,moshe to byc wina timingow karty ,zmien biosa na ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie na jakim sprzecie zes te 8700 3d markow zakosil ???

na radku czy mx2

Nieeee , 8700 to ra Rivie TNT2 M64 ;) No wiadomo, że na radku. Ja z 2mx ledwo niecałe 3000 wyciągam (proc a650@800 i 128 ram-u)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...