Skocz do zawartości
Duri

Nowy Sprzet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za pare dni mam zamiar kupic nowa jednostke centralna. Bylem juz w wybranym sklepie i gosc polecil mi takie cos:

Procesor AMD Sempron 2800+ socket754 box          359zl Plyta glowna Gigabyte GA-K8NE socket754 nF4        339zl Pamiec DDRAM 512MB PC400                                 169zl Dysk twardy 80GB Seagate SATA 7200 rpm              259zl Karta graficzna ATI Radeon X600Pro 128MB            389zl Nagrywarka Liteon DVD 1693 16x oem czarna.         199zl Naped dyskow 3,5" z czarnym panelem                  39zl Obudowa ATX Modecom Step 207 black                   199zl RAZEM                                       1952zl
Mam pytanie. Czy powyzszy sprzet jest adekwatny do podanej ceny?

I drugie pytanie:

Mam taki dylemat. Otoz proponowany procesor posiada zegar 1,6GHz, a inny nieco tanszy 2,0 GHz.

Dla porownania:

Ten drozszy(ktory mi zaproponowali):

Procesor AMD Sempron 2800+ s754 BOX               Socket 754, zegar 1600 MHz, FSB 400MHz, Palermo (0.09), wentylator cena: 359zl

oraz, ten tanszy lecz z wiekszym zegarem:

Procesor AMD Sempron 2800+ /2,0GHz               Socket A, zegar 2,0GHz, FSB 333MHz, Thoroughbred (0.13) cena: 339zl

Mozecie mi powiedziec czemu taka roznica? I czy naprawde ten drozszy jest lepszy od tanszego mimo ze ma o 400MHz mniej..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Za pare dni mam zamiar kupic nowa jednostke centralna. Bylem juz w wybranym sklepie i gosc polecil mi takie cos:

Procesor AMD Sempron 2800+ socket754 box          359zl Plyta glowna Gigabyte GA-K8NE socket754 nF4        339zl Pamiec DDRAM 512MB PC400                                 169zl Dysk twardy 80GB Seagate SATA 7200 rpm              259zl Karta graficzna ATI Radeon X600Pro 128MB            389zl Nagrywarka Liteon DVD 1693 16x oem czarna.         199zl Naped dyskow 3,5" z czarnym panelem                  39zl Obudowa ATX Modecom Step 207 black                   199zl RAZEM                                       1952zl
Mam pytanie. Czy powyzszy sprzet jest adekwatny do podanej ceny?

I drugie pytanie:

Mam taki dylemat. Otoz proponowany procesor posiada zegar 1,6GHz, a inny nieco tanszy 2,0 GHz.

Dla porownania:

Ten drozszy(ktory mi zaproponowali):

Procesor AMD Sempron 2800+ s754 BOX               Socket 754, zegar 1600 MHz, FSB 400MHz, Palermo (0.09), wentylator cena: 359zl

oraz, ten tanszy lecz z wiekszym zegarem:

Procesor AMD Sempron 2800+ /2,0GHz               Socket A, zegar 2,0GHz, FSB 333MHz, Thoroughbred (0.13) cena: 339zl

Mozecie mi powiedziec czemu taka roznica?  I czy naprawde ten drozszy jest lepszy od tanszego mimo ze ma o 400MHz mniej..?

1516346[/snapback]

Te 2 procesory sa pod 2 rozne podstawki!!

i choc ten pod s754 ma tylko 1600Mhz to i tak jest sporo wydajniejszy od Sempra na Socket A poniewaz posiada zintegrowany kontroler pamieci i lepiej sie kreci. To sa to dwa calkowicie inne procesory pod inne gniazda

A co do konfiguracji to sie nie wypowiadam poniewaz niezabardzo sie znam na S754 i S939 wiec zostawie to wyjadaczom tych podstawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh chyba jednak zostane przy ATI, obejrzalem kilka GF'ów i jakos mi nie pasuja. Najtanszy 6600 kosztuje 300 zl i moim zdaniem jest lipny(Karta graficzna Leadtek WINFAST GeForceFX 6600 256MB PCI-E). Te drozsze to kwestia ~500zl i wyzej

...a to nie na moja kieszen.

i jeszcze pytanie:

Czy pod ta plyte...:

Płyta główna Gigabyte GA-K8NE   	 socket 754, Chipset nVidia nForce4 4X, AUDIO Realtek ALC850 8-Channel, LAN Marvell 88E1111 Gigabit LAN PHY, 8xUSB 2.0, DDR400, FSB400, PCI-E 1x: 2,PCI-E 16x: 1, ATA133, 4xSATA
...bede mogl w przyszlosci podczepic jakiegos Athlona Xp?? Edytowane przez Duri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon xp jest na socketA a ty skladasz kompa na s754 wiec ... 2+2 to 4 nie ??

co do grafiki bralbym 6600 niz x600pro , a nawet bym bral 6200 tanszego od 6600 do tego 6200 na pci-e moduje sie na 6600 bez problemu , plyta glowna moze byc , bo krecic i tak pewnie nie bedziesz badz skromnie bez szalenst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon X600 to nic innego jak nieco inaczej taktowany Radeon 9600XT tyle, że na PCI-E i karta jest porownywalna do niekreconego GF;a 6600. A jak podkręcisz GF 6600 to masz wydajność duuuużo wyższa.

Co do procka - możesz wziąć 2600+ bo wydajność jest porowanywalna. Zaś K7 się już nie opłaca brać.

Jesli nie podkręcasz to ten gigabyte nie jest zbyt rewelacyjny (nie będe podwaał trz3eciego linka do egieldy :D ). Lepiej chyba MSI - choć jest troszkę droższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm troche mi teraz zawrociliscie w glowie :-P Przy Radeonie chyba jednak zostane, nie wiem czemu ale mam do niego wieksze zaufanie :-P A co do procka to jeszcze pomysle.

A moglibyscie wymienic mi pare niedawno wydanych gier(np gta:sa, hl2, doom3 etc) na jakich mniej wiecej detalach beda DOBRZE chodzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm troche mi teraz zawrociliscie w glowie :-P Przy Radeonie chyba jednak zostane, nie wiem czemu ale mam do niego wieksze zaufanie :-P A co do procka to jeszcze pomysle.

A moglibyscie wymienic mi pare niedawno wydanych gier(np gta:sa, hl2, doom3 etc) na jakich mniej wiecej detalach beda DOBRZE chodzic?

1517227[/snapback]

Nie będę Cię przekonywał do upadłego, ale na prawdę uważam, że X600 PRo albo XT nie jest dobrym wyjściem. :)

Wiadome zaufanie do firmy jest i przypuszczam, że złośliwość rzeczy martwych spowoduje, że jak kupiśż GF;a to nie będziesz z niego zadowolony, ale uwierz mi - X600 to nie jest dobra karta (za te pieniądze).

GTA SA będzie chodziło porównywalnie (nie testowałem tylko przypuszczam)

HL2 - porównywalne - lekki o/c 6600 i radeon pokonany

doom3 (wiadome, że nVidia dużo lepiej).

Po prostu chcę mieć czyste sumienie, że dobrze ci radziłem ;)

bierz jak DJ pisze GF 6600, a nie będziesz żałował

hehehehe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja mam zamiar zaopatrzyc sie tu: http://www.hart.pl/sklep/index.php?cid=pcie

I jakos zaden w miare tani gf nie przykul mojej uwagi.. najtanszy, za 299zl->

Karta graficzna Leadtek WINFAST GeForceFX 6600 256MB PCI-E

PCI-Express 16x, GeForceFX 6600, 256MB DDR, TV-out, DVI

..a to chyba nie to mi polecacie? Reszta 6600-ek jest droga jak cholera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leadtek robi bardzo dobre karty. I na prawde, jezeli rzesza ludzi mowi Ci "bierz 6600 bedzie lepiej" to cos w tym musi byc. pamietaj, ze nikt tu nie chce Cie na sile przekonac do swoich racji, lecz doradzic jaki sprzet najlepiej kupic. nie chodzi tu o to czy ktos woli ATI czy NV, bo obie firmy robia dobry sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi