Skocz do zawartości
4rch0n

Asus P4gd1

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczajcie w tym topicu swoje opinie na temat tej płyty głównej Ausa.

Zaciekawiła mnie ona ze względu na to, że przy podstawce s478 zamontowano na niej PCI-Express.

Jej cena wynosi około 380zł

Przegląd opcji

Zastanawiam się czy nie wymienić mojego p4r800-vm na ten egzemplarz i przy okazji zainwestować w Radeona X700

Edytowane przez -=Drizzt=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednym słowem warto? Które cechy tej płyty są mocne, a które słabe?

Ganeon nie wiem gdzie Ty widziałeś GF 6800LE czy 6600GT za 500zł(tyle kosztuje np Radeon X700 HiS 128 MB DVI + TV BOX (PCI-E))… Ale to tak trochę off topowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

racja... pomyliło mi sie z x700 pro... ale chyba jednak gf6600 bedzie lepszy...

[/ot]

wady:

brak blokady dla pci

jest to najsłabszy chipset z serii 9X5

kombinowane troche (jak chipset 865pe/875p z lga775...)

zalety:

pci-e

nowy chipset

'asus' B)

ciekawe rozwiazanie (chyba nie ma takiego u konkurencji... chociaz moze abit coś takiego zrobił)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt ale, chyba jest to jedno z lepszych rozwiązań pod s478(zależy mi na tej podstawce bo akurat mam taki procesor).

Co to jest blokada pci?

Mimo, że najsałbszy z seri 9x5 to chyba i tak najlepszy pod s478...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt ale, chyba jest to jedno z lepszych rozwiązań pod s478(zależy mi na tej podstawce bo akurat mam taki procesor).

Co to jest blokada pci?

Mimo, że najsałbszy z seri 9x5 to chyba i tak najlepszy pod s478...

1523143[/snapback]

Niestety i875 i i865PE(z patem lub bez) są lepsze od 915.A brak blokady PCI - szkoda gadać. Moim zdaniem lepiej już wziąc cos normalnego czyli choćby jakies P4C800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby mi ktoś napisać co to jest ta blokada PCI i po co ona jest?

Bo z tego co ja widze to ta płyta ma taką

"Overclocking Features:

- AI NOS™ (Non-delay Overclocking System)

- AI Overclocking (inteligentne dostrajanie prędkości taktowania procesora)

- Możliwość zmiany napięcia dla procesora, pamięci oraz magistrali PCIe x16

- SFS (Stepless Frequency Selection) – możliwość zmiany częstotliwości pracy szyny FSB od 100MHz do 400MHz z krokiem 1MHz

- Możliwość ustawienia stosunku częstotliwości pracy magistrali FSB do pamięci DDR

- Zablokowane częstotliwości magistral PCI/PCIe

- Narzędzie ASUS AI Booster

- Technologia ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall – przywracanie parametrów pracy procesora)

"

No chyba, że one mają być właśnie odblokowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokada PCI jest po to, żebyś mógł swobodnie manewrować szyną FSB bez obawy o to, że stanie się coś z dyskiem, grafiką i innymi kartami na PCI. Dzięki blokadzie taktowanie PCI i PCIe jest stałe(odpowiednio 33 i 100mhz).

W plytach, które nie mają blokady, gdy zwiększasz FSB, rośnie też PCI. I przykładowo po zwiększeniu fsb z 200 na 240, PCI bedzie miało 40MHz co jest już wartością wysoce niewskazaną(pewnie i tak dysk tego nie wytrzyma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ale i byłoby to rozwiązanie o 450zł droższe... a no i byłobypod agp(nie mówię, że agp jest gorsze od pcie ale jest przez nie powoli wypierane...)

x700 -500zł + p4gd1+380zł = 880zł

9800 pro - 700zł + Asus P4C800E Deluxe - 620zł = 1320zł

a moje finanse są mocno ograniczone...

A czy ta płyta p4gd1 byłaby lepsza od tej co mam teraz?

i dowiem się wreszcie gdzie Wy doczytaliście się, że ta płyta nie ma blokady PCIE, bo albo ja ślepy jestem albo tam pisze jak byk:

- Zablokowane częstotliwości magistral PCI/PCIe

co zresztą już cytowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka spoko (a nawet bardzo spoko), ale:

nie ma blokady pci, wiec ostere krecenie mozna sobie odpuścić

Skad wiesz ze nie ma ? Bo moja np. miala wiec to chyba kwestia nowego biosu :mur: :lol:

Edytowane przez sobcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na stronie producenta pisze że ma :mur: :mur: albo ja ślepy jestem :mur:

EDIT

sobcio masz tą płytę? jeśli tak to jak się sprawuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na stronie producenta pisze że ma :mur:  :mur:  albo ja ślepy jestem  :mur:

EDIT

sobcio masz tą płytę? jeśli tak to jak się sprawuję?

1524862[/snapback]

Mialem przez kilka dni do testow, ogolnie to plyta fajna ale jak myslisz o mocnym podkrecaniu to zapomnij gdyz fsb chodzilo u mnie stabilnie do 255MHz, potem problemy ze stabilnoscia.

Poza tym plytka naprawde spoko, dosc dobre wyniki we wszystkich 3dmarkach.

Mialem do niej podpieta 6600GT winfasta i ogolnie to wrazenie bardzo pozytywne jezeli chodzi o wydajnosc.

Uwazam ze stosunek cena/jakosc/wydajnosc/mozliwosci bardzo dobrze i rozwiazanie pozwalajace na uzycie proca PIV 478 z szyna PCI Exp bardzo udane.

To jest moje osobiste zdanie oczywiscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz ja go i tak bym nie żyłował do 14*255 bo to jest prawie 3,6 GHZ jak na standardzie mam 14*200 to sądzę, że powyżej 14*~235 to bym nie szedl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysiadala przy 255 bo wlasnie tyle wytrzymuja grafiki jak sie nie ma blokady!!

bezsens brac taka plytke

PCI-E sie oplaca miec dopiero jak zamizamy miec cos jak x800xl albo wyzej

choc i tak na AGP jest x800XT ktory sie lepiej podkreca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysiadala przy 255 bo wlasnie tyle wytrzymuja grafiki jak sie nie ma blokady!!

U mnie prawdopodobnie hynixy daly ciala przy 255 a nie grafika z powodu OC.

Podkreslam jeszcze raz ze w biose byla blokada szyny ?

@fidel miales ja na stole ze uwazasz ze nie ma czy tylko zaslyszales gdzies tam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koksisko - gdzie kupiłeś tą płytkę i za ile jeśli wolno wiedzieć... Ja mam teraz Gigabyte'a GA 8IPE1000Pro2 i chciałem sobie założyć X800GTO, ale na AGP nie ma w żadnej hurtowni więc rozważam możliwośc kupienia takiej płytki (ale też ciężko ze znalezieniem jej) i wtedy X800GTO lub X1600XT na PCI-E :) ...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koksisko - gdzie kupiłeś tą płytkę i za ile jeśli wolno wiedzieć... Ja mam teraz Gigabyte'a GA 8IPE1000Pro2 i chciałem sobie założyć X800GTO, ale na AGP nie ma w żadnej hurtowni więc rozważam możliwośc kupienia takiej płytki (ale też ciężko ze znalezieniem jej) i wtedy X800GTO lub X1600XT na PCI-E :) ...

Pozdro

nowej już niekupisz ...

też ją mam (w sumie 4 mobo do s478 - chyba mnie pogięło)

Powemci, że w stosunku do P4GPL-X to GD1 niewiele wnosi

poza 4xATA zamiast 2xATA i 4 x DDR zamiast 2xDDR, nic pożytecznego - wydajność idento (w końcu ten sam chipset)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że niczym poza tymi "drobiazgami" się nie różnią, ale ja mam 4 kostki RAM (po 256MB) i pewnie nie znajde na nie kupca za szybko :sad: żeby móc wymienić na 2x512MB... Druga sprawa to fakt, że mam 3 urządzenia na ATA (2 napędy optyczne i dysk). Gdybym miał kasę to bym nie kombinował i kupił sobie nową platformę, ale jeśli mam wymienić na S.939 Semprona na płycie Gigabyte'a z 6100/MCP 430 to ja dziękuję, bo wymienie "siekierkę na kijek" <_< i wolę poszukać (lub chociaż próbować) takiej Mobo jak ten Asus...

A używane po ile stoją :huh: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

Witam.Ja kupiłem ją we wrześniu 2005 w komputroniku na wołczyńskiej w poznaniu za 380zł.Tej płytki już niedostaniesz nigdzie.Ale szczerze powiedziawszy niekupiłbym gpl-xa bo to tania tandeta niby na 915p ale bardzo okrojona w stosunku do p4gd1.Jeżeli jesteś zainteresowany to moge ją tobie sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja kupiłem ją we wrześniu 2005 w komputroniku na wołczyńskiej w poznaniu za 380zł.Tej płytki już niedostaniesz nigdzie.Ale szczerze powiedziawszy niekupiłbym gpl-xa bo to tania tandeta niby na 915p ale bardzo okrojona w stosunku do p4gd1.Jeżeli jesteś zainteresowany to moge ją tobie sprzedać.

to powiedz w czym taka okrokona poza ATA i bankami ram ??

śmigają te płyty dokładnie tak samo - więc nie chrzań że jedna to złoto druga to tandeta

ja za używke GD1 z dłuuugą gwarancją dałem 250PLN

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym był :-). Poszło PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi