costi Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam! Problem moj jest taki: ostatnio kumpel kupil jakis dysk WD 40GB na Allegro (taki z gatunku "sprzedaje jako niesprawdzony" za 25zl) i przyszedl do mnie, zebym mu sprawdzil czy dziala. Podlaczylem go w miejsce nagrywarki, dysk okazal sie kompletnie zwalony (nawet BIOS go nie widzial), no to odlaczylem i podlaczam nagryware z powrotem. Tego samego dnia chcialem sobie zrzucic to i owo na plytke DVD, no to Nero, predkosc 8x i jazda... a tu ZONK. Bufor lata jak szalony (bufor odczytu caly czas 100%), plyta nagrywala sie 30 minut! Co sie okazalo: nagrywarka chodzi w trybie PIO. Mimo, ze opcja "DMA jezeli dostepne" jest wlaczona. I tu pytanie: jak ja sklonic do ponownej pracy z DMA? Juz kombinowalem z przeinstalowaniem BIOSu nagrywarki, odinstalowaniem jej z systemu, sprawdzaniem podlaczen kabli, nic nie pomoglo. BIOS plyty glownej widzi UDMA4 prawidlowo. HDD podlaczony na tym samym kablu ma DMA aktywne i dziala prawidlowo. Co sie moglo stac? Czyzby podlaczenie padnietego dysku spowodowalo, ze cos sie Windzie popier*? Albo ze uszkodzilem sobie kontoroler na plycie glownej? Dodam tez, ze od tego czasu w okienku "wlasciwosci systemu" nie pokazuje sie informacja o CPU. System to WinXP Pro SP2, sprzet jak w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Usuń kontroler, jak po restarcie się nie włączy DMA to pozostaje zabawa z rejestrem(gdzieś jest temat w którym o tym pisałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Dziekuje sgj bardzo, usuniecie kontrolera pomoglo. Co prawda kwestia wspomnianej braku informacji o procku zostala, ale to jest detal estetyczny, ktorym nie bede sobie glowy nadmiernie zaprzatal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...