Skocz do zawartości
forest kila zbila

Wyjazd Do Irlandii, Kila Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Heja

Przymierzam się do wyjazdu do Irlandii, celuję w Dublin. Nie jadę turystycznie, zamierzam znaleźć pracę w zawodzie tj. przed monitorem/serwis etc..

Mam kilka pytań, może ktoś podpowie?? ;)

1. Jakie dokumenty powinienem zabrać?

2. Gdzie wykupić ubezpieczenie?

3. Jak korzystanie przetransportować do polski zarobione pieniążki?

tyle na razie ;) będę wdzięczny za wszelkie informację/rady/doświadczenia.

Pozdro i z góry dzięki za wszystkie tipsy :-D

btw. może ktoś jeszcze się wybiera ?? :)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja ostatnie pół roku spędziłem w okolicach Londynu, teraz we wtorek jadę do Manchesteru (będziemy sąsiadami ;) ), więc na niektóre pytania postarm Ci się odpowiedzieć, czyli teraz do rzeczy:

Ad.1.

Ja brałem dowód i paszppoert (na granicy nic Ci nie zrobią z powodu braku paszportu ale raz na lotnisku już w uk jakaś babka się przyczepiła że lepiej by było z paszportem, Więc go nie trzeba ale dobrze mieć;])

Ad.2.

Ja żadnego ubezpieczenia nie wykupywałem ;] O to musisz popytać w agencjach ubespieczeniowych.

Ad.3.

Heh, ja narazie wszystkie zarobione trzymam w banku (angielskim) a jak przyjeżdżam do Polski to biorę w kieszeń tyle żeby na wydatki stykło ;) Jeśli będziesz chciał przetransportować cały majątek to polecam przelew bankoy (ale napewno za to sporo zapłacisz) albo wynająć ochronę (cena podobna jak w poprzednim rozwiązaniu),

------------------------------

Mam nadzieję że wszystko już masz tam nagrane (chodzi mi głównie o dach nad głową), pracę powinieneś spokojnie po ok. miesiacu dostać na miejscu jak się dobrze pokręcisz ;) Jak masz jakieś pytania to pisz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw. może ktoś jeszcze się wybiera ?? :)

1524740[/snapback]

Lece tam w najblizsza niedziele. Ale tak tylko na 10dni i nie w celach zarobkowych (czego troche zaluje).

A jak juz zadajemy pytania dot. transportu, to sie rowniez przylacze. Czy jest jakas okreslona liczba sprzetu jaka mozna przetransportowac do PL? I czy sa pobierane jakies dodatkwoe oplaty na lotnisku za ten sprzet pomimo tego ze nalezymy do UE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja ostatnie pół roku spędziłem w okolicach Londynu, teraz we wtorek jadę do Manchesteru (będziemy sąsiadami ;) ), więc na niektóre pytania postarm Ci się odpowiedzieć, czyli teraz do rzeczy:

Ad.1.

Ja brałem dowód i paszppoert (na granicy nic Ci nie zrobią z powodu braku paszportu ale raz na lotnisku już w uk jakaś babka się przyczepiła że lepiej by było z paszportem, Więc go nie trzeba ale dobrze mieć;])

Ad.2.

Ja żadnego ubezpieczenia nie wykupywałem ;] O to musisz popytać w agencjach ubespieczeniowych.

Ad.3.

Heh, ja narazie wszystkie zarobione trzymam w banku (angielskim) a jak przyjeżdżam do Polski to biorę w kieszeń tyle żeby na wydatki stykło ;) Jeśli będziesz chciał przetransportować cały majątek to polecam przelew bankoy (ale napewno za to sporo zapłacisz) albo wynająć ochronę (cena podobna jak w poprzednim rozwiązaniu),

Mam nadzieję że wszystko już masz tam nagrane (chodzi mi głównie o dach nad głową), pracę powinieneś spokojnie po ok. miesiacu dostać na miejscu jak się dobrze pokręcisz ;) Jak masz jakieś pytania to pisz ;]

1524798[/snapback]

paszport zabiorę ;]

ubezpieczenie to taki mus imo,, zanim się zatrudnię potknę się o schodek i jak mi przyjdzie za gips zapłacić w funtach ... (popukałem się w niemalowane czoło.. ;) )

właśnie o tym słyszałem że prowizje za przelew są dobijające... może konto u nich a u nas kartą ? sam nie wiem,,, awaryjnie - paczka kurierska ubezpieczona na kwotę hehe :lol: ma ktoś jakieś pomysły/doświadczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dlatego ze mam w Irlandii brata (Longford) napisze pare rzeczy jak jest i co trzeba zrobic.

Przed wyjazdem skapletoj dokumenty.

Niezbedne przy szukaniu roboty to:

- paszport i dowod

- dyplomy i dok. poswiadczajace wyksztalcenie i kwalifikacje (przetlumaczone na ang)

- cv i list motywacyjny (po ang..)

- zdjecia paszportowe

- jakas kaska na przezycie pierwszych tygodni

Podstawa, a wiec zabierz tez jakies leki na wypadek przeziebienia itp. Kosmetyki, spiwory, zupki chinske itp...

Minimalna gwarantowana przez panstwo stawka za godzine to 7 euro. Niektorzy pracodawcy podwyzszaja swtawke (rolnictwo, hotelarstwo, sprzatanie..)

4 Kroki do pracy

1. Znajdz lokum.

Bez adresu nie dosatniesz numeru PPS (Personal Public Service), a bez niego nie podejmiesz legalnej pracy.

Ceny wynajmu wahaja sie w zaleznosci od standardu i powierzchni. W centrum mieszkania od 1200 do 1400eu, pokoje od 280 do 350eu miesiecznie. Poza centrum mieszkania 800-900, pokoje 200-300eu. Wynajac mieszkanie badz pokoj mozesz na:

daft (dzial lettings)

let

propertyshop

Badz przegladajac oferty z gazet badz agencji.

2. Zalatw numer PPS.

Jak tylko dotrzesz o Iralndii i znajdziesz lokum odrazu wyrob PPS. To odpowiednik naszego NIPu, niezbedny aby tam legalnie pracowac.

Aby uzyskac numer PPS, musisz udac sie do polozonego najblizej twojego miejsca zamieszkania biura Social Welfare (adres na ich stronie welfare ), mozesz tez zadzwonic pod nr tel: 00 353 1 878 6444

Idac doSocial Welfare musisz zabrac co najmniej jeden dowod tozsamosci (najlepiej paszport) i potwierdzenie adresu zamieszkania w Irlandii (np. oplata za hotel, umowa wynajmu mieszkania) Uzyskanie numeru PPS trwa ok. 2 tygodni.

3. Szukaj pracy przez agencje albo samodzielnie.

Najlepiej szukac pracy, pytajac u potencjalnych pracodawcow: w pubach, na budowch, w sklepach, kawiarniach, hotelach itp. Pomocne sa gazety, agencje posrednictwa i adresy internetowe:

jobs

topjobs

monster

irlenad jobs.pl

entemp.ie

4. Idz do urzedu skarbowego.

Po uzyskaniu numeru PPS i podpisaniu umowy o prace musisz zglosic sie do irlandziego urzedu skarbowego (Tax Office) w celu ustalenia podatku, jaki bedziesz placic. Zalezy on od zarobkow. Jezeli nie zglosisz sie do urzedu skarbowego, automatycznie nalicozny zostanie Ci najwyzszy podatek 42%

Lokalny Tax Office znajdziesz na stronie:

revenue

pozniej napisze jeszcze wiecej, to sa podstawy.

Pozdro

Edytowane przez Shantillas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja

nie zdążyłem podziekować za tai dokładny opis ;] DZIĘKI Shantillas, nie spodziewałem się takiej precyzji i tylu konkretów :D

am jedno pytanie jeszcze - o ile wiem w anglii można zacząć pracować od zaraz i już pracując wyrobić pozwoloenie. Jak jest w Irlandii ?? muszę dwa tyg "zwiedzać" cz może też mogę legalnie pracować wcześniej ??

Pozdrawiam wciąż z pl ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Ja siedze w irlandi od ponat roku, wiec moze tez odpowiem na pare pytan :)

co do Twojego ostatniego pytania: tak mozesz zaczac prace bez numeru PPS, ale wtedy bedziesz placil 42% podatek, do puki nie wyrobiszi PPSu, juz z tym numerem udajesz sie do Tax Office rejestrujesz sie i zostaje Ci zwrocony podatek ktory nadplaciles, kolejna sprawa jest to ze przez pierwszy rok jestes zwolniony calkowice z podatku, czyli cala wyplata trafia w Twoje rece :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artur.c

a jak wyglada z robota w irlandii ? bo w londynie teraz delikatnie mowiac jest kijowo

1535482[/snapback]

zupelnie powaznie sie pytam, poltki czy jestes w tej chwili w londynie i wiesz jak wyglada na miejscu? Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciezko powiedziec, zalezy jakiej roboty szukasz, jak znasz jezyk to juz duzo latwiej znalesc prace, osobiscie znam sporo polakow i moze kilka osob potrafi cokolwiek powiedziec po angielsku, wiec przede wszystki znajomosc jezyka, druga sprawa to to ze sa wakacje a wiec duzo studentow przyjezdza i tez przez to jest wieksza konkurecja, najlepszy okresem jest chyba wrzesien najwiecej ofert pracy wtedy jest, ale na wakacje tez sie da znalesc, z tym ze to roznie bywa, niektorzy znajduja prace po paru dniach inni nie potrafia znalesc po paru miesiacach, a polakow jest naprawde duzo w irlandi, z tym ze praca niby jest i powiem tak jezeli sie naprawde chce pracowac to sie znajdzie prace, ale trzeba za tym pochodzic troche no i tutaj niestety wszystko trwa od kilku dni do paru tygodni zanim sie dostanie odpowiedz od pracodawcy. Jezeli o mnie chodzi to jak bym mial drugi raz wybierac czy tu przyjechac znajac obecna sytuacje to raczej przyjechal bym. ale trzeba sie nastawic na to ze nie mozna przyjechac bez zadnej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co Forest :)

Na twoje pytanko odpowiedzial juz maly83.

Teraz pare innych waznych rzeczy:

Na miejscu zaloz konto w banku. Procedura trwa ok 2 tygodni. Potrzebne sa do tego: paszport, PPS, potwierdzenie adresu zamieszkania.

Najpopularniejsze banki to:

Bank of Ireland

Ulster Bank

Allied Irish

Banki i urzedy otwarte sa zazwyczaj w godz 10-12.30 i 13:30-16:00. W wiekszych miastach nie ma przerwy na lunch. Jednego dnia tygodnia otwarte sa do godz 17.

Jak masz duzo kasy, powyzej 12 800 eu tobez dok skad posiadasz bankich nie przyjmie.

Sklepy czynne sa od pon do soboty, najczesciej od 10-18 a duze obiekty handlowe miedzy 9 a 20.

Hheh a teraz cosik fajnego. Od roku jest ustawa zakazujaca palenia w miejscach publicznych w tym pubach.

Teraz pare slowke co do ubezpieczenia.

Pracodawca irlandzki potraca tylko skladke na ubezpieczenia od nieszczesliwych wypadkow w pracy. Za wizyte u lekarza bulisz Ty.

Mozna wykupic prywatne ubezpiecznie(ok. 30eu na miecha) Oferuja je 2 irlandzkie najwieksze firmy ubezpieczeniowe: VHI i BUPA.

Uczniowe i studenci moga zaopatrzyc sie jeszcze w Polsce w specjalne legitymacje.

Miedzynarodowa legitymacja studencka ISIC i europejska karta mlodziezowa euro 26 dla kazdego ucznia i studenta. Obie kosztuja jakies 60 zl i daja ubezpieczenie od kosztow leczenia, nastepstw nieszczesliwych wypadkow i znizki na transport, zakaterowanie, rozrywki.

Co do telefonow komorkowych to sa tam 3 najwieksze sieci:

Meteor

Vodafone

O2

Ceny rozmow sa calkiem przyzwoite ale telefony na karte (pay as you go- pop, tak tak) w takich zestawach juz sa z deczka drogie i lepiej zabrac swojego fona bez simlocka.

Prace latwo znalezc, brat juz na drugi dzien po przylocie mogl pracowac ale pracodawca powiedzial ze najpierw musimiec PPS, ogolnie jakznasz jezyk tym lepsza posadke sobie znajdziesz. Jak macie jakies kusry na wozki widlowe itp to przetlumaczcie sobie i wezcie ze soba, braciak dzieki temu znalazl dobra robote w magazynie.

A i aby nie bylo ze zle wam tlumacz przetlumaczyl to podaje - slowko na wozki widlowe; FORKLIFT driver

pozdro, jakies pytanka to pisac. Spyutam braciaka i dam odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc stało się :-) bilet na wtorek 8sma rano ;] w środę około 22:30 będę w dublinie. Żeby było ciekawiej razem ze mną wybiera się mój kumpel (na tweaku ksywka "Tsoushi",, pewnie jeszcze zajży do tego tematu...

Więc - bo nie tylko ot tu zajżałem - jeśli moi drodzy "informatorzy" macie jakieś dodatkowe rady/przemyślenia - proszę o info :D czas już cyka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przylecialem z Dublina w srode. B. fajne miasto, ale jest kilka rzeczy ktore Cie moga zaskoczyc. Jesli bedziesz miezkal gdzies w centrum, lub w miare blisko centrum, to zobaczysz jaki tam jest syf- zupelnie sie tego nie spodziewalem. Nastepna rzecz, to ze kazdy przechodzi na czerwonym swietle- tam to normalka. Garda (policja) sie wogole o to nie burzy nic, wiec jest luzik. Pamietaj, ze jak widzisz jakas ladna dziewczyne to prawdopodobnie jes ona Polka lub Rosjanka. Polakow sie tam dosc latwo rozpoznaje jest ich naprawde duzo i duzo rowniez slychac typowego polskiego "kur...wa".

Z praca ogolnie jest teraz duzo ciezej, poniewaz juz jest tam ok 60tys Polakow zarejstrowanych, a jeszcze podobno bardzo duzo na czarno pracuje. Ogolnie to duzo bym mial do powiedzenia nt Dublina, ale idem cos zjesc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Irlandii mieszkam od 2-ch lat,mam konto w banku irlandzkim,bylem tu jeszcze przed EU i gdy robilem przelew bankowy na moje konto w polsce placilem prowizje €24 za kwote do €1000,obecnie za przelew pieniedzy do polski nie placi sie ani centa :)

pozdrawiam i zycze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki za info :D

kolejne pytanie z gatunku niby-prostych-oczywistych :-) waluta -> euro czy funty - w co się wyposażyc ?? ;]

edit: i jeszcze jedno -> rozmawiałem dzisiaj z pewnym czlowiekiem wynajmującym pokoje w hostelu,, umówić się z nim mogę dopiero w czwartek koło południa, tymczasem w środę po 22 "lądujemy" ;-) jak zabić 14 godzin w dublinie ?? można się tam jakoś pszespać tanio i od reki o tej porze ?? najlepiej blisko dworca ;-)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euro.

Niewiem jak mozesz zabic te 14h. Moze poprostu zaaplikowac sie do innego hostelu. Chociaz moi znajomi ostatnio wlasnie tak wieczorem wynajeli sobie miejsce, to okazalo sie ze spia w malym opkoju w 14 osob na pietrowych lozkach, gdzie w srodku nocy kazdy sobie wchodzi zapala swiatlo, gada, itd... czyli zero warunkow do snu, a ze stolowki wiekszosc tam sobie robila bar lub miejsce na posiadowki i do palenia. Ale mam nadzieje, ze nie wszystkie tamtejsze hostele takie sa przeciez :) Moze sprobuj gdzies o tej porze tak na zywiol isc i przenocowac. Chociaz moze nie byc to latwe, to zawsze jest jakas szansa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogoda, jak to na wyspach, tzn. zmienna. Ale w ostatnim tygodniu bylo tam cieplej niz w PL i nie padalo, co bylo bardzo dziwnym zjawiskiem :) Ogolnie to sie szykuje na wszystko, tzn. na lato i na jesien (powaznie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne pytanie :-) z gatunku poradniczo-ratunkowych tym razem :-) za 7 h i 5 minut wsiadamy w autokar ;]

gdzie tanio się przespać ?? jak najtaniej bezpiecznie i w sensownych warunkach, możliwie blisko do centrum,, najlepiej pokój dwu-osobowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze powstal ten watek, jest tu kupa istotnych informacji.

Tez z mila checia wybralbym sie do Irlandii do pracy ale narazie brak mi odwagi... ;)

Ktos napisal, ze latwiej o prace we wrzesniu... czy rzeczywiscie tak jest? (jesli sie wybiore to wlasnie we wrzesniu). Moje drugie pytanie dotyczy pracy: kilku znajomych wyjechalo tam w ciemno i (nie bardzo znajac jezyk) dostalo takie proste prace typu sprzatanie w pub'ie czy pomocnik murarza na budowie itp. I tu pytanie, czy w dalszym ciagu w miare latwo jest o takie prace? (w sumie jestem inzynierem :) o specjalnosci inzynieria wytwarzania, ale wolalbym takie proste i malo odpowiedzialne prace)

Dzieki jesli ktos odpowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwoch moich kuzynow tak wyjechalo (prawie bez jezyka i na wariata) znalezli prace bez problemu, ale jest jeden warunek - trzeba umiec cos konkretnego robic!

Jesli chcesz sie najac przy budowlance musisz miec o tym pojecie co robisz.

Chyba ze wezmiesz prace jako chodzaca uliczna reklama ale majatku tak nie zrobisz, raptem na chleb i wode.

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz kase i 1 dzien na zwiedzanie, to proponuje sie wybrac na jedna z dwoch wycieczek (praktycznie to samo, tylko jakas inna korporacja) Dublin Tour lub City Tour. Bylem na tej City Tour, kosztuje 12E od osoby, jest okolo 24 przystankow, mozna wysiasc na kazdym z nich, poniewaz bilet jest wazny 24h. Autobusy te jezdrza b. czesto wiec zawsze jest sie czym zabrac. A bedac juz w Dublinie, nie powinienes opuscic takiej atrakcji jaka jest Guiness Store House [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj na wyspie forest kila zbila :) ,bedziesz sie musial przyzwyczaic do pogody bo tu wiekszosc roku jest pochmurno i chlodno ,no moze teraz jest troche slonca ale to raczej nie potrwa zbyt dlugo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,za przelewy Western Union trzeba zaplacic niezla prowizje ,ja przelewy robie z banku irlandzkiego do polskiego w € a polski bank przelicza mi na PLN,mozna rowniez sobie zalozyc w polsce konto walutowe i kasa dojdze w € ,co najwazniejsze nie place za przelew ani centa :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi