Skocz do zawartości
timmon24

Tworzenie Stron Internetowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie bawilem. Ale polecam zamiast tego TruStudio + WebTools do eclipse. Ma calkiem niezle podpowiadanie (choc nie takie jak zend) do php. A webtoolsy daja kolorowanie html'a, css'ow, js o dziwo tez z uzupelnianiem. Calkiem przyjemne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dużym uproszczeniu:

Css pozwala na wyrzucenie wszystkich tagów odpowiedzialnych za wygląd w całkiem inne miejsce w dokumencie albo nawet poza dokument.

Jest to przydatne m.in. w rozległych witrynach, gdzie zawartość jest generowana dynamicznie, albo w takich, gdzie chcemy żeby każdy dokument wyglądał tak samo. Albo też w takich, w których chcemy od czasu do czasu zmienić wygląd. Wtedy nie przerabiamy całego dokumentu, tylko sam arkusz css.

Przykładem może być samo forum.purepc.pl - gdyby nie css, to bardzo trudne, a może nawet niemożliwe byłoby zrobienie skórek do forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy uważają że notatnik jest najlepszy do robienia stron.. inni że program typu WYSIWYG (dreamwaver chociazby). Ja jestem w tej drugiej grupie a to z prostej przyczyny: szkoda mi było czasu na uczenie się html'a podczas gdy musiałem się cuzyć kilku innych języków.

Robiebienie stron w notatniku przypomina trochę pisanie programów okienkowych w assemblerze. Oczywiście można.. tylko po co? Są zwolennicy assemblera i rzeczywiscie nieraz się on przydaje. Jednak w żadnaje znanej mi firmie graficiarksiej nikt nie robi stron na zamówienie w notatniku.. Tak to się można bawić w domu jak się komuś nudzi i woli sam napisać kod strony zamiast zlecić to narzędziom CASE. Wg mnie to taka sztuka dla sztuki.

Jeszcze jedna analogia... jeśli mam stworzyć aplikację okienkową to wolę wybrać C++ buildera który ma mocne wsparcie w tym kierunku niż visual studio 6 i paprać się samemu z obsługą zdarzeń i w dosyć nieprzyjemny dla programisty sposób komunikować się z kontrolkami w oknie (przyciski etc..)

Z biegiem czasu uzytkując narzędzia WYSIWYG (What Yuo See Is What You Get) nauczyłem się trochę html'a.. tak czy siak nieraz trzeba wprowadzić ręczną poprawkę do kodu. Jednak w wieksości przypadków program wspomagający zrobi kod lepiej od nas - pod względem standardów w3c np. choć nie zawsze będzie optymalny pod względem ilości niepotrzebnego kodu...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o Xara web style + frontPage??

ja tego użyłem i myśle że całkiem dobrze mi to wyszło.

zapraszam do oglądania www.sozmwinw.prv.pl

1662387[/snapback]

Miniatury obrazków robione przez przeskalowanie w przeglądarce (800px -> 232px), dzięki czemu mamy miniaturkę zajmującą tyle samo co oryginał, czyli ~70 kilo, zamiast 5. Jedyny plus takiej metody, to że nie trzeba ładować już drugi raz całego obrazka, bo go mamy :P .

Praktyczne zastosowanie dla galerii zdjęć, gdzie na stronie mamy np. 20 obrazków :lol: .

Killujesz swoje limity transferu z serwera i męczysz modemowców (pewnie Cię już dawno przeklęli :] ).

Druga sprawa:

<td width="74%" align="center" valign="top" rowspan="3">      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center"><b><i>      <span style="font-size:13.5pt">ŚRODKOWOPOMORSKI OKRĘGOWY ZWIĄZEK       MOTOROWODNY I NARCIARSTWA WODNEGO</span></i></b></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center"><b><i>      <span style="font-size:13.5pt">PROWADZI SZKOLENIA NA STOPNIE:</span></i></b></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center">      <span style="font-size:13.5pt;font-family:Wingdings">Ø</span><span style="font-size:13.5pt">        <b><i>sternika motorowodnego i starszego sternika motorowodnego</i></b></span></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center"><b><i>      <span style="font-size:13.5pt">ORAZ PRZEPROWADZA EGZAMINY NA STOPNIE:</span></i></b></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center">      <span style="font-size:13.5pt;font-family:Wingdings">Ø</span><span style="font-size:13.5pt">        <b><i>morskiego sternika motorowodnego</i></b></span></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center">      <span style="font-size:13.5pt;font-family:Wingdings">Ø</span><span style="font-size:13.5pt">        <b><i>kapitana motorowodnego</i></b></span></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center">      <span style="font-size:13.5pt;font-family:Wingdings">Ø</span><span style="font-size:13.5pt">        <b><i>motorzysty motorowodnego</i></b></span></p>      <p class="MsoNormal" align="center" style="text-align: center">      <span style="font-size:13.5pt;font-family:Wingdings">Ø</span><span style="font-size:13.5pt">        <b><i>mechanika motorowodnego</i></b></span></p>      <p><b><i><span style="font-size: 13.5pt; font-family: Times New Roman">      licencje na holowanie narciarza i statków powietrznych</span></i></b></p>      <p> </td>
Przyglądnijcie się tym <span>om i ich formatowaniu. Zmiana czcionki w każdym akapicie dla jednego znaku, potem za każdym razem jest ustawiany rozmiar (ciągle ten sam) tekstu, wreszcie definicja klasy "MsoNormal", do niczego nie potrzebna.

cały ten kod jest tylko po to żeby napisać tyle:

ŚRODKOWOPOMORSKI OKRĘGOWY ZWIĄZEK MOTOROWODNY I NARCIARSTWA WODNEGO

PROWADZI SZKOLENIA NA STOPNIE:

Ø  sternika motorowodnego i starszego sternika motorowodnego

ORAZ PRZEPROWADZA EGZAMINY NA STOPNIE:

Ø  morskiego sternika motorowodnego

Ø  kapitana motorowodnego

Ø  motorzysty motorowodnego

Ø  mechanika motorowodnego

licencje na holowanie narciarza i statków powietrznych

No... ale przyznaję. Mogę się mylić... i może warto robić www w wysiwyg. Ja się powstrzymam, i zostanę przy tekstowych z możliwością podglądu.

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy uważają że notatnik jest najlepszy do robienia stron.. inni że program typu WYSIWYG (dreamwaver chociazby). Ja jestem w tej drugiej grupie a to z prostej przyczyny: szkoda mi było czasu na uczenie się html'a podczas gdy musiałem się cuzyć kilku innych języków.

Notatnik jest dla masochistow, sa znacznie lepsze edytory (nie WYSIWYG) ktore ulatwiaja prace.

Jednak w żadnaje znanej mi firmie graficiarksiej nikt nie robi stron na zamówienie w notatniku..

A co.. robia w WYSIWYG'ach ? :D Jesli tak to nie mam pytan.

Nie mowie, ze maja robic w notatniku, ale w jakims porzadnym edytorze, ktory duzo rzeczy upraszcza (ale nie az tyle co WYSIWYG).

Z biegiem czasu uzytkując narzędzia WYSIWYG (What Yuo See Is What You Get) nauczyłem się trochę html'a.. tak czy siak nieraz trzeba wprowadzić ręczną poprawkę do kodu.

Ja bym powiedzial, ze rzadko mozna zostawic kod wygenerowany przez takie edytory. Jesli chodzi o kod z Worda czy FP to w ogole pozostawie bez komentarza to co one generuja.. nic bym im nie powierzyl. Najlepiej pod tym wzgledem wg mnie sprawuje sie Dreamweaver, aczkolwiek tez nie jest idealny.

Jednak w wieksości przypadków program wspomagający zrobi kod lepiej od nas - pod względem standardów w3c np. choć nie zawsze będzie optymalny pod względem ilości niepotrzebnego kodu...

Ile WYSIWYG'ow generuje kod zgodny z XHTML ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi