ajgon Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Z racji tego iz jest to moj pierwszy post, wypadaloby sie przywitac. Tak wiec witam wszystkich serdecznie i przechodze od razu do tematu. Jestem szczesliwym posiadaczem sprzetu podanego ponizej. Na sprzecie owym mam zainstalowanego Windows XP ENG SP1. Po jego instalacji wprowadzilem pare modyfikacji: - zainstalowalem pare programow (zadnych rezydentow) - zainstalowalem detonatory 40.72_XP_WHQL - spalilem monitor :oops: (a tak powaznie, to padl, gdyz ma swoje lata - a.d. 1996 DAEWOO) - skutkiem czego, mam problemu z barwa czerwona (nie wiem czy ma to jakis wplyw, ale pisze) - wylaczylem VSync Po tych drobnych przygotowaniach odpalilem 3DMark2001 (tego starszego, nie SE) - i wynik jaki uzyskalem byl nastepujacy: 2544. Nie przeskadzalo mi to w ogole i swobodnie sobie pracowalem na moim komputerku przez rok (oczywiscie wynik podaje, z dnia dzisiejszego, ale przez obecny rok tyle mniej wiecej wynosil). Oczywiscie komputer wykorzystuje do pracy i ten wynik mnie ani ziebi ani grzeje. Ale martwi mnie co innego - na forum tym, widze, ze na przeroznych konfiguracjach - i lepszych i gorszych, ludzie wyciagaja po 4000 - 5000. Przez wrodzona ciekawosc pytam wiec dlaczego ? Nadmienie tylko, ze procek jest krecony poprzez zmiane FSB ze 133 na 146. I co najsmieszniejsze, jak wracam do 133 to wynik wynosi 2519 :(. Moze mi ktos wyjasnic, co robie nie tak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 W twoim sprzęcie chba bardzo wąskim gardłem jest GF, proponuję wymianę na coś lepszego, bo nie pasuje on raczej do tej konfiguracji. Może jakiś używany GF3Ti200, miał byś jakieś 7.5-8k. Sorry, zapomniałem Cię przywitać. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Na moje oko to właściwie wszystko jest ok, po prostu GeForce2 MX-400 :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Minimalnie się spóźniłem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Na tym kompie nie wyciagniesz wiecej niz 3200 pkt w 3dmark 2001. Wina za taka rzecz zwalamy oczywiscie na karte graficzna. Nie pekaj jednak, wlaczasz w grach zamiast 32 bity to 16 i karta dostaje kopa. Dla niej 32 to morderstwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Minimalnie się spóźniłem :DMinnnnimalnie. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Karta słaba, ale i tak powienien mieć powyżej 3000. Możliwe, że masz ustawioną jakość obrazu na maxa oraz włączone filtrowanie i/lub mipmaping i/lub antyaliasing. Jeżeli nie masz kasy na nową grafike to pobaw się w overclockera za pomocą RivaTuner`a. rdzeń i pamięci spokojnie podniesiesz o 20MHz bez konsekwencji, a efekty od razu ujrzysz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek^^ Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 To jest oczywiste, ale skoro wypisał czynnosci, a tej nie ma, dodaje: Instalka Via4in1 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Wpierw chcialbym podziekowac wszystkim za odpowiedz. Zastosowalem sie do waszych rad i podkrecilem karte o 20 MHz, zainstalowalem VIA 4in1 i wylaczylem anty-aliasing. Wynik: 3171 punktow! To jest wzrost jakosci :) Zastanawiaja mnie jeszcze jednak trzy sprawy. Po pierwsze, po zmianie FSB na 147 nie zauwazylem jakiegos znacznego wzrostu predkosci dzialania komputera, a po drugie - dlaczego gdy probuje dac jeszcze wiecej, np. 150, komputer mi sie zawiesza na 3DMarku ? Zaznaczam, ze temperatura nie przekracza 60 stopni. Moze powinienem cos jeszcze zrobic z VCore, ktory caly czas mam na auto ? Po trzecie wreszcie - przy RAMie mam ustawione "DRAM Clock = 256; SDRAM CAS Latency =2,5". Czy tak powinno byc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Wpierw chcialbym podziekowac wszystkim za odpowiedz. Zastosowalem sie do waszych rad i podkrecilem karte o 20 MHz, zainstalowalem VIA 4in1 i wylaczylem anty-aliasing. Wynik: 3171 punktow! To jest wzrost jakosci :) Zastanawiaja mnie jeszcze jednak trzy sprawy. Po pierwsze, po zmianie FSB na 147 nie zauwazylem jakiegos znacznego wzrostu predkosci dzialania komputera, a po drugie - dlaczego gdy probuje dac jeszcze wiecej, np. 150, komputer mi sie zawiesza na 3DMarku ? Zaznaczam, ze temperatura nie przekracza 60 stopni. Moze powinienem cos jeszcze zrobic z VCore, ktory caly czas mam na auto ? Po trzecie wreszcie - przy RAMie mam ustawione "DRAM Clock = 256; SDRAM CAS Latency =2,5". Czy tak powinno byc ? Cas latency zmien na 2 a duzo pomoze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 DRAM clock 256? To tak może być? Masz przecież SDR`y. Ustaw CL na 2 tak jak mówi MicJes, a jak chcesz jeszcze wyższe wyniki to możesz dalej kręcić grafike. Ale pamiętaj gdy pojawią się artefakty (kropki na ekranie) lub problemy z texturami to wróć do poprzednich dobrze działających ustawień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 DRAM clock 256? To tak może być? Masz przecież SDR`y. Nigdzie nie powiedzial za ma SDRy, a w configu ma 256DDRam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Zmienilem CAS na 2, natomiast karte podkrecilem w nastepujacy sposob: Low level hardware overclocking: Core Clock: 199 MHz - 225 MHz = 26 MHz Memory Clock: 167 MHz - 182 MHz = 15 MHz Przy probach dalszego podkrecania zaczynaja sie juz pojawiac owe artefakty. Mam jednak pytanie - w RivaTuner jest jeszcze mozliwosc driver level overclocking - za nia tez mam sie brac ? I czy moze tak byc, ze Core jest mocniej podboostowane (wieksza roznica) niz Memory, czy powinienem jednak zachowac symetrie ? I dalej mi nie wychodzi do podkrecanie procka - po podkreceniu na 1700+ 3DMark dziala ok, ale jak jeszcze podkrece grafe, to mi sie zawiesil na demo, jak byly te drzewka :( I jeszcze co do procka - czy gdybym chcial sie bawic w krecenie to musze odblokowywac mnoznik, czy modzic cos z FSB (moge dac max. 164, choc jak raz sprobowalem to mi sie komputer nie wlaczyl :oops: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ...DRAM Clock = 256; SDRAM CAS Latency =2,5". Czy tak powinno byc ? Czy to nie oznacza, ze ma SDR? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ...DRAM Clock = 256; SDRAM CAS Latency =2,5". Czy tak powinno byc ? Czy to nie oznacza, ze ma SDR? Axcel widziales kiedys sdramy CL 2,5 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Nie Gdy miałem SDR`y to zazwyczaj w parze z płytami z okrojonymi biosami do tego stopnia, że nie było zmiany timingów. 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ...DRAM Clock = 256; SDRAM CAS Latency =2,5". Czy tak powinno byc ? Czy to nie oznacza, ze ma SDR? NIE! DDR = double data rate SDR = single data rate SDRAM = synchronous dynamic random access memory DDRy tez sa SDRAMami ! (czyli są synchroniczne i wymagają odświeżania ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 walnij se radka 8500 lub gf 3TI bedzie looz :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Dokonalem jeszcze paru poprawek - ustawilem z powrotem na 1700+; zaladowalem High Performance Defaults w BIOSie i wylaczylem wszedzie AntiAliasing. Nie bawilem sie w taktowanie z poziomu sterownikow, bo wiele mi to nie daje :( Efekt: 3139 - dalej nie moge pojac, o co chodzi z tym procesorem - teraz sie np. nic nie zawiesza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 No prosze pochwalilem sie.... po trzeciej probie sie zwiesil - podnioslem mu CAS z powrotem na 2,5 - jak na razie dziala - cos ten moj xp nie chce sie dac podkrecic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ajgon - Zawiesza Ci się przez za wysokie taktowanie GPU karty graficznej :) Jeżeli procesor nie wyrabia to 3DMark zazwyczaj wychodzi na pulpit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc1 Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 nie przejmuj sie tym 3D markiem ja z moja konfiguracja z GF2 MX 400 mialem 1300 3dmarkow zmianilem na Radeona 7500 i juz jest 4300 3dmarkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 e!Gr00bY - no cos w tym jest, bo jak wylaczylem calkowicie boostowanie GPU, to przestalo sie wieszac... a moze blad tkwi w tym ze podkrecam low level zamiast driver level ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Hm... Nie mam pojęcia o co Ci chodzi z low level i driver level. Domyślam się tylko, że chodzi o sposób wymuszania na karcie częstotliwości. IMHO ma to małe znaczenie w przypadku przekręcania. Problem tkwi w... za słabym chłodzenie GPU karty graficznej. Masz wogule tam jakis wiatrak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Wiatraczek jest na karcie, tyle ze brudnawy - jutro rano go przeczyszcze, bo juz dzis nie mam sily :( W obudowie mam dwa wiatraki - i ten wysysajacy powietrze na zewnatrz jest nad grafika. A Natomiast jeesli chodzi o levele, to sa to opcje w RivaTuner'ze. I cos jest nie tak, bo nawet przy podniesieniu czest. o 20 MHz mam zwiechy. (zarowno low level jak i drivers). Tyle, ze dziwi mnie, ze nie wiesza sie jak robie normalny test w 3DMarku (1024x768x32), tylko na tym glupim demie z dzwiekiem (640x480x16) - zazwyczaj pod jego koniec (jak leca ostatnie strzaly :D). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 To chyba faktycznie jest cos z chlodzeniem - bo jak zmniejszylem skok do 10 MHz, to wszystko pieknie dziala... da sie jakos sprawdzic temperature na grafice, nie pchajac paluchow do srodka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...