Skocz do zawartości
Gość blade18

Dual Channel Nie Dziala :/

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mama plytke Gigabyte k8n-9ultra nforce4 ultra i 2x pamiec 400mhx 512 kingstona. Problem tkwi w tym ze jak wkladam pamieci obok siebie to mi nie dziala komp. Pipa mi ciagle tylko i tyle. Co z tego wynika nie dziala mi takze dual channel :/ Czy to wina kosci czy jak? Ram dziala jak wloze 1sloot i 3 slot. Nie wiem czy wogole dobrze licze sloty bo licze je od strony procka. Czy to moze byc wina tego ze jedna pamiec ma po obu stronach chipsety a druga nie? Pomozcie :/ O ile wiem to tak czy siak jak bym nie wlozyl pamieci obok siebie to powinno dzialac. Aby nie na srodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolorki mam tak ze obok siebie sa kolorami. Nie co drugie. Dwa pierwsze kolor pom. i dwa pozostale fiol. Wejsc do biosu w tedy nie moge, bo nawet mi sie obraz nie wyswietla :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadz najpierw jedna kostke i staraj sie kompa odpalic na jednej a potem doloz druga

1552926[/snapback]

Jak, na żywca?

Jesteś pewny że tak można? Bo RAM to raczej nie jest Plug & Play, chociaż nigdy nie próbowałem.

A do duala to lepiej ładować moduły albo oba jednostronne albo oba drustronne bo potem takie kopytka wychodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O bosh.. LoL roku chyba IMO... Na zywca RAMY...

"RAM Twinmos Plug & Play w atrakcyjnej cenie 299 zl"

Jesli CI nie dziala to moze ktoras pamiec jest zwalona... Albo moze masz w BIOSIE wylaczonego DUALA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O bosh.. LoL roku chyba IMO... Na zywca RAMY...

"RAM Twinmos Plug & Play w atrakcyjnej cenie 299 zl"

1554035[/snapback]

Ze zdania "wsadz najpierw jedna kostke i staraj sie kompa odpalic na jednej a potem doloz druga" wynika że drugą kostkę wkładamy na żywca, choć jestem prawie pewny że VerB'owi nie oto chodziło, ale ktoś mógłby pomyśleć że tak właśnie należy zrobić.

Albo moze masz w BIOSIE wylaczonego DUALA ?

Duala się aktywuje obsadzając odpowiednie banki pamięci, a nie włącza/wyłącza w BIOSie. Ja osobiście nie spotkałem się nigdy z taką opcją.

A żeby wykluczyć uszkodzenie jednej z kości to trzeba by je przeskanować GoldMemory albo Memtestem, ale blade twierdzi że w singlu kostki chodzą OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe bo ja w swoim BIOSIE mam opcje "DUAL CHANEL" i moge ustawic "Auto" Albo "Disable"... Z tego co pamietam ;] Ale moge sie mylic ;]

1554179[/snapback]

To bardzo ciekawe, a możesz podać jaką masz MOBO i jak byś mógł się pofatygować i sprawdzić dokładnie te opcje był bym wdzięczny, bo to dla mnie nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsiejsze, przetestuj osobno obydwie pamiątki.

Po drugsze, pamiąki są różne, więc nie masz gwarancji na to, że ruszą w dualu.

Po trzeciejsze, włożenie pamięci w odpowiednie sloty samo aktywuje dual channel.

Po czwartsze, jaki masz procek ?

A dual ruszy wówczas gdy pbsadzisz 1 z 3 lub 2 z 4.

Edytowane przez ZeroSuper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi