hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) 2.6ghz to nie tragedia to prawda. ile wydales na tego pelta ?? nie lepiej bylo sprzedac tego sonica i kupic cos lepszego ? Ze tak powiem zamienil dziadek siekierke na kijek 1557334[/snapback] Ja uważam że inwestycja się opłacała (całe 37pln) Normalnie ten procesor nie jest obciążony na 100% więc rzadko kiedy będzie pracował z temperaturą tych 60 stopni (a i tak jest lepiej niż było) A przy normalnej pracy 10/15 stopni to ładny wynik :-) Teraz sprawdzam jak się zachowuje przy 2.75GHz i działa OK. Niestety chwilowo powyżej 2835 proces nie idzie. Obawiam się że ma za małe napięcie. Ponieważ peltiera chcę wykorzystać to domyślnie komputer będzie chodził na 2550MHz z napięciem 1.55v. Biorąc pod uwagę że teraz przy 2613 mam 6 stopni to powinienem zejść do 4 stopni w stanie bezczynności. Jak dołożę wiatraki to protestuję dalej. -- Teraz wszystko jest poustawiane tak jak ma chodzić czyli: HTT x4: 1120 FSB 280 CPU 2520MHz PCIE 130MHz Napięcie 1.45 Temperatura: normalna 2 stopnie, SuperPI 16MB 37stopni. Edytowane 20 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 zapodaj fotki tego bo mi sie niechce wierzyc. piszesz ze: "Temperatura przy normalnej pracy wynosi około 10 stopni." przeciez to juz ponizej punktu rosy. a co za tym idzie powinna sie woda skraplac. pozdrawiam, niedowiarek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) zapodaj fotki tego bo mi sie niechce wierzyc. piszesz ze: "Temperatura przy normalnej pracy wynosi około 10 stopni." przeciez to juz ponizej punktu rosy. a co za tym idzie powinna sie woda skraplac. pozdrawiam, niedowiarek. 1557524[/snapback] Zdjęcia mogę zapodać tylko powiedz czego? Bo zrzuty dałem. Z temperaturą przesadziłem, w chwili obecnej w czasie normalnej pracy nie przekroczy 7 stopni :-) Punkt rosy jest uzależniony od temperatury otoczenia oraz wilgotności powietrza. Gdzieś widziałem tabelkę ale nie mogę jej teraz znaleźć. Edytowane 20 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 fotki tego wszystkiego na procu, izolacji, moze temperatury mierzone zewnetrzym termometrem. masz oczywiscie racje, punkt rosy zalezy od temperatury i wilgotnosci ale w warunkach domowych przy 10 stopniach juz powinien byc przekroczony.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 fotki tego wszystkiego na procu, izolacji, moze temperatury mierzone zewnetrzym termometrem. masz oczywiscie racje, punkt rosy zalezy od temperatury i wilgotnosci ale w warunkach domowych przy 10 stopniach juz powinien byc przekroczony.... 1558098[/snapback] Takie fotki zapodam jak wszystko będzie zrobione pro :-) Punkt rosy: masz racje, rosa (czy jak kto woli wilgoć) powstaje. Pianka która izoluje ogniwo i procesor była dzisiaj wilgotna jak ją wyjmowałem. Dzisiaj dodałem jeszcze jeden wentylator 12cm o prędkości obrotowej 2k rpm. Dmucha on zimnym powietrzem bezpośrednio na radiator, z drugiej strony jest też 12 która wyciąga/przeciąga te powietrze przez drugą część radiatora i wydmuciach!e bezpośrednio na wiatraki które odprowadzają ją z obudowy (jednocześnie zapewniając obieg powietrza w zasilaczu) Zmieniłem też pastę, bo była jakaś słaba na Arctic Silver 5. temperatura procesora w czasie chodzeni po Internecie skacze między 0 a 1 stopniem. Grafika też doczekała się nowego wentylatora, Zalman VF700-Cu. Bardzo fajny a że mocno wieje to wymusza lepszą cyrkulacje w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 61C w stresie na 2.7GHz a64 to juz rekord- naturalnie, ANTYrekord. Nie widze sensu takiej instalacji. PS. Ponad 50C na hdd to tez niczego sobie wyniczek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 61C w stresie na 2.7GHz a64 to juz rekord- naturalnie, ANTYrekord. Nie widze sensu takiej instalacji. PS. Ponad 50C na hdd to tez niczego sobie wyniczek :lol: 1560527[/snapback] Na temperaturę dysku wpływa wiele czynników. Dysk został wymieniony wczoraj i pracuje z temperaturą 36 stopni. Przy tamtych testach było zbyt duże napięcie i dlatego taka temperatura na procku. Teraz HTT wynosi 285MHz, HT 1140MHz, Ram 248 i wyniki są takie: Bez obciążenia: 3/4 stopnie (wiatraki 1k rpm) Obciążenie: 28 stopni (wiatraki od 25 stopni na 1900rpm) Czyżbyś miał lepszą temperaturę? PS. Nie wiem czy się nie pomyliłem i to HTT ma 1140 a HT 285… mniejsza z tym, każdy wie o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Kup sobie jakis pierwszy lepszy termometr cyfrowy , diode daj blisko proca . Zrob fotke , pokaz mi , ze masz te 3/4 C w idle to wtedy uwierze... Bo jak na razie , widze same pomiary ze speedfana a takie to sobie mozesz do [gluteus maximus] wsadzic... No i pokaz w ogole fotki jak to wszystko wyglada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 hpx4000, choc nie wygladasz na kogos na kogo warto marnowac czas to jeszcze ostatni raz ci odpowiem. Temp w pokoju 21C, a64@2.75GHz przy 1.55V, jeden 120mm akasa amber@5V (950-1000rpm) na chlodnicy i drugi@5V wyciagajacy z tylu stackera. Full stress- do 43C, idle- 31C, vga przy c555/m610 full stress 40C. Jesli masz zamiar dalej nas 'czarowac' swoimi osiagnieciami na tej mobo i super chlodzeniu ac+pelt to: -dokladne info:temp w pokoju,napiecie (realne) na cpu, ile, gdzie, przy jakim v wiatrakow -zdjecia calego chlodzenia -tak jak pisal Heat- speedfana wsadz sobie w dupe. Tam mozna sobie pieknie samemu ponazywac poszczegolne czujniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...