Koowi Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Wiiitammm... mam problemy z ciastem na pizze robie wszystko według przepisu ale jak już przychodzi czas pieczenia to po upieczeniu ciasto smakuje jak guma :-/ I tak za każdym razem pieczenia :-/ Zdolni kucharze poradźcie jak dobrze zrobić ciasto i je upiec żeby było smaczne i chrupiące :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 A jak robisz i jak długo ugniatasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Cztery głóne zasady: - łaczone składniki muszą mieć podobne temperatury, - ugniatać aż do oporu, - nakładać z umiarem, - piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 a te ciasto w proszku czy jakie tam teraz reklamuja knorra to dobre? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PgX Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 eee tam, home made roxuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) dobra zdradze swoj przepis :) Wszystko ma byc dokladnie tak jak jest opisane. Moja pizza wyglada tak: RS Pizza SOLUCJA Składniki: Mąka Krupczatka Drożdże Oliwa Woda Sól Sprzęt: Miska plastikowa Wałek Kawałek czystego stołu/blatu Wykonanie: Do pol litrowego kubka nalewamy polowe cieplej wody, nie moze byc za goraca. Do wody dodajemy 4 lyzeczki cukru, i 4 lyzki maki, mieszamy. Dodajemy do roztworu pol rozdrobnionej kostki swiezych drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych. Mieszamy calosc, przykrywamy szmatką i odstawiamy w cieple miejsce. W kuchni powinno byc cieplo, okna pozamykane jak sa chlodne przeciagi. Drozdze beda rosly przez okolo 10-15 min w tym czasie mozemy przygotowac reszte skladnikow. Wlaczamy piekarnik na MAX Kiedy drozdze wyrosna po same brzegi kubka, sypiemy do miski 3,5 szklanki maki. Do maki dodajemy 3 szczypty soli, tyle samo cukru i 4 duze lyzki oliwy. Na to wylewamy nasza wode z drozdzami i czystymi dlonmi mieszamy :). Jak ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, to dolewamy nieco cieplej wody i dalej ugniatamy. Teraz wazne: gotowe ciasto dobrze ugniecione musi na powierzchni byc lekko klejace... jak bedzie suche i matowe, to znaczy ze troszke za malo wody. Pod ciasto na dnie miski trzeba sypnac troszke maki bo inaczej sie przykleji, przykrywamy miske recznikiem i odkladamy w cieple miejsce np na kuchenke. Po 15 minutach ciasto powinno byc zauwazalnie wieksze :) Na blat sypiemy make, walkujemy ciasto do porzadanych wymiarow (najlepiej wychodzi na oryginalnych prostokatnych blachac z kuchenki) Na blache do pieczenia wylewamy troszeczke oliwy i palcami rozsmarowujemy po calosci, na to przekladamy ciacho. Na ciasto warstewke sosu, ser, dodatki ( z umiarem na pizze srednicy 40 cm max 4 pieczarki) Pieczemy do mometu az brzegi cista zaczna sie robic porzadnie rumiane. Max temperatura - krotki czas pieczenia, nie na odwrot. Thats all folks Jak zrobicie dokladnie jak tu napsisalem, to wyjdzie wam pyszne ciasto. Nieco kruche z samego spodu, puszyste i zwarte. Mam jeszcze krotki przepis na pyszny sos ze swiezych pomidorow. Jak ktoos bedzie chetny to napisze. Smacznego :wink: Edytowane 20 Lipca 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Rs czekam na przepis na sos ze świeżych pomidorów ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Wiec przepis na sos do pizzy Skaldniki: 4 pomidory 1 cebula zabek czosnku oregano sol, pieprz koncentrat z chili albo inny skondensowany ostry sosik. Ciachamy cebulke na najdrobniejsza kosteczke jaka damy rade. Do sredniej wielkosci garnka wlewamy oliwy tak zeby przykrylo dno i jeszcze troche. Do garnka z dobrze rozgrzanym olejem wsypujemy cebule. 4 pomidory wrzucamy do jakiegos naczynia i polewamy wrzatkiem po minucie wyciagamy, i z latwoscia obieramy. Kroimy na cwiartki, wykrajamy ze srodka twarde czesci. Pomidory wrzucamy do garnka z cebula, dodajemy posiekany albo wycisniety zabek czosnku i przykrywamy (wazne). Ogien maly tak na okolo 30%. Mieszamy je co jakis czas. Po niecalych 10 minutach pomidory w garnku zaczona sie rozpadac na papke, pomagamy im ubijakiem do ziemniakow. Po niecalych 20 minutach zacznie to miec konsystencje sosu. Dodajemy sporo oregano, solimy, pieprzymy, dodajemy jakiegos ostrego sosiku. jak bedzie za rzadki, to gotujemy pare minut bez przykrycia, a jak za bardzo zgestnieje to dolewamy odrobine wody. Ten sos jest wysmienity, nadaje sie tez swietnie do spagetti oraz jako podstawa do pysznej pomidorowki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Co do ciasta to ostatnio na tdt widziałem przepisa na ciasto ala pizza hut.Robił ktos juz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Z tego co wiem, to w pizza chut ciasto jest bardzo podobne do tego ktorego przepis podalem, z tym ze tam dodaja maki kukurydzianej i lyzeczke proszku do pieczenia Co jest jeszcze nikt nie wybrupowal przepisu ?:> Edytowane 22 Lipca 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 @ RS w jakiej temp. piec ? i tak na oko ile czasu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 ja dam przepis na moją jołziomalską pizzę ;] 1. Idziesz do tesko 2. Kupujesz tam spody na pizza 3. Rozgrzewasz w mikrofalówce ten spód 4. smarujesz go keczupem 5. nakłądasz ser 6. Piecze sie i masz pizze na szybko, ale własnej roboty, sraczka gratis :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Coś mi się obiło o uszy - da się zrobić pizze na patelni? Bo tak mi się zdawało że słyszałem gdzies hasło "Pizza z patelni" ;) No chyba że to jakiś joke jak frytki z chleba... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Da się zrobic pseudopizze, z tego co wyślepiłem to robisz tak jak naleśniki z tym że wpierdzielasz do ciacha pokrojone parówki i kawałki pokrojonego sera(w kostki ala frytki), na wierzch po wyprodukowaniu lejesz keczupu i smakujesz :wink: Frytki z chleba- byłem na Litwie, widziałem :wink: Robisz tak: tniesz na frytkopodobne kawałki kromke chleba i pieczesz ją to brązowości(takie jadłem i z czymś z czosnku były nawet nawet). :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 A my z kolegami wymysliliśmy "frytki z chleba" ale nie wiedzielismy ze one już są :blink: praw patentowych nie bedzie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Az musze sie pochwalic ;] My first one.. full homemade B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flo3 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 eee, wasze pizze sa jakies nie tego; :( , ur8an - podstawowy blad: ser kladzie sie na dol, a nie na wierzch chyba, ze parmezan, badz grana padano; moja ulubiona pizza - z szynka parmenska, rucola i platkami parmezanu, polana oliwa z oliwek z dodatkiem chili - pyszne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 ur8an - podstawowy blad: ser kladzie sie na dol, a nie na wierzch chyba, ze parmezan, badz grana padano;A myslisz ze na dole nie ma? ;] Uwielbiam ser na pizzy, obojetnie jaki, byle żółty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flo3 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 na gorze nie powinno byc, chyba, ze jak wspomnialem parmezan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingcin Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Flo3 zgadzam się z tobą ale przy pizzy homemade to włąściwie nie ma różnicy tj. jak kto lubi a to jest apropo ten przepis na pizze a'la pizza hut jeszcze nie próbowałem jej robi ale mam zamiar (kupiłem nawet składniki) CIASTO PIZZA A`LA PIZZA HUT Składniki: 1 i 1/3 szkl wody 3 szkl maki 2 łyżeczki cukru 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki drożdży (INSTANT -koniecznie) - ja dałem 2 Wykonanie: Wodę, cukier, cukier, sól , oliwę do miski. Dodać drożdże , proszek do pieczenia i mąkę ( u mnie poszło trochę więcej maki niż w oryginale). 8 - 10 minut wyrabiać ciasto . Zostawić pod ściereczką jakieś 45 minut. Zgnieść bąble w cieście delikatnie ( ja pogniotłem sobie ciasto przez dobre 3 minuty ), uformować i zostawić na następne 15 minut. Cale ciasto starcza na 2 blachy!!!! Jeżeli chodzi o wierzch to co tam komu się nawinie pod rękę. Wszystko do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika (ja pizze potraktowałem przez 20 minut 250 stopniami). No i efekt mojego kucharzenia bardzo mnie zaskoczył. Pizze robię już od dawna, ale jeszcze nigdy nie udało mi się wycisnąć z ciasta takiego smaku ,szczerze mówiąc tak bardzo zbliżonego do tego w pizzeriach. Nie wiem czy to zasługa dodania proszku do pieczenia i drożdży w proszku, a może starannego wykonania. Także przepis polecam wszystkim do spróbowania a gwarantuje ze każdego on mile zaskoczy. Pozdrawiam wszystkich fanów Pizzy -:) TEKST by Dominik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 1. Co do dlugosci pieczenia. Najlepiej stosowac zasade - maks temperatura, minimalny czas pieczenia. Ja daje kolo 250 stopni i 13 minutek. Wyciagam jak brzegi sie zrumienia. 2. Ser faktycznie z zasady kladzie sie na spod: http://img302.imageshack.us/my.php?image=pizza4ix.jpg W zapiekankach jest na gorze :P. 3. No i nie przesadzajcie z iloscia dodatkow :P gruba warstwa pieczarek to najczestrzy "blad". W klasycznej pizzy do 4 srtednich piezarek na blache. No i te wszystkie dodatki powinny byc kladzione na surowo. Wczesniejsze podsmazanie farszu powoduje ze pizza jest "ciezka", tlusta i ciezkostrawna. 4. Co do przepisu a'la PizzaHut: Brakuje paru skladnikow. W tej restauracji dodaja do ciasta maki kukurydzianej w stosuknu 1/4, robia rozczyn z mlekiem a nie z woda, do ciasta dodaja papryki w proszku i troszke zmielonej bazyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingcin Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 ad 4 dlatego nazywa się a'la PizzaHut a poza tym to spytam z ciekawości skąd wiesz i czy napewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) Wiem bo znam menadzera PH, i kucharza - jego brat. kingcin: nie chialem sie nadymac, zaciakawilo mnie jedynie czemu Twoj przepis nazywa sie a'la PH, jak to jest standardowe ciacho na pizze, a w PH robia je nieco inaczej, i to wlasnie je wyroznia... pozdrawiam Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingcin Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 RS@: to nie jest mój przepis tylko ten co był na tdt i swoją drogą nic w nim nadzwyczajnego, roi się tylko trochę szybciej niż pizze z przepisu który mam z niby ksiązki kucharskiej którą dostałem z moim piecykiem (pizza ta jes w zasadzie w porzo) a co do oryginalnego przepisu PH to pozwolisz że zadam kilka pytań: 1.wody mleko (czy jakoś pół na pół ?) 2.poza mąką kukurydzianą to pozostałe 3/4 zwykła czy krupczatka ? 3.jakie drożdże ? będę wdzięczny jak mi odpowiesz na te pytanka bo póki są wakacje to mam czas na zabawę z pizzą. PS. ja piekę pizze na 10 min na 300 C i wychodzi całkiem nieźle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) Szczegolow, kolega sam nie pamieta. Bardziej sie chwalil ze robi lepsze ciasto niz w PH... Wiem ze oni robia rozczyn z mlekiem raczej bez mieszania z woda, bo chude mleko to prawie sama woda :P. Reszta maki z tego co wiem to pszenna... kucharz poleca wroclawska. Drozdze granulowane, no i proszek do pieczenia. Na blasze rozlozone ciasto jeszcze rosnie, dopiero jest smarowane sosem itd... dzieki temu sa w nim te charakterystyczne babelki. Edytowane 19 Sierpnia 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Hmm, ja tam ser zawsze daje na wierzch :P jutro dam swoj przepis bo mi sie nie chce teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclat Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Dobra, to teraz ja :D Mój przepis jest zaciągnięty z jednej z pizzerii kieleckich, nieco zmodyfikowany. A zatem składniki: 2kg mąki (ciasta robię zazwyczaj więcej, potem mroże) litr mleka (2,5-3,2%) 1 opakowanie drożdży sól, cukier -po 4 łyżeczki 6 jajek olej (ile, zaraz powiem) Wyrabianie ciasta: Mąkę mieszam z jajkami, solą, cukrem. Mleko podgrzewam żeby było ciepłe, wtedy drożdże rozpuszczają się w nim elegancko :) A co do oleju....Sam mam juz wprawe i olej daję "na oko". A konkretnie podczas wyrabiania ciasta dodaje tyle ile mi potrzeba, żeby ciasto sie nie kleiło, masa byla zwarta. Następnie ciasto zostawiam do wyrośnięcia w misce (metalowej) umieszczonej w zlewie, gdzie wcześniej wlewam dobrze ciepłej wody. Wierzch przykrywam czystą ściereczką, żeby nie wysechł. Po ok. 30 min już można ciąć, wałkować... :) A co do składników to u mnie w domu każdy daję co innego...Ja np. ser lubie dać i na górze i na dole :) Jeśli ktoś lubi czosnek polecam przyrządzić mini-"sos": słoiczek (chyba 100ml) napełniam do ok 1/3 olejem i wrzucam zmiażdżone 4 ząbki czosnku. To powinno stać zakręcone (najlepiej) dobę. Znakomite do posmarowania gotowej pizzy :) W ten sposób wyrabiam pizze od ...hm z 8 lat to będzie :) nie spotkałem jeszcze niezadowolonego konsumenta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 Mam kilka pytan odnosnie ww. przepisu.jakie to ciasto,cienkie czy grube czy zalezy to od rozwalkowania? Moze jakis sos pomidorowy...? i jak piec...gdy nie ma sie ffachowego pieca w domu tylko kuchenke elek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 na sos polecam : kostka rosolowa + koncentrat pom. + ziola do pizzy taki sos jest zajebisty, wlasnie wymyslilem z braku ketchupu :) a pizza lepsza od kupinej , mniam ! :D polecam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flo3 Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 eeeeee tam, moj sos -> na oliwie oliwek podsmaz chwile czosnek rozgnieciony, wyrzucamy go; na to sporo slodkiej suszonej papryki (mielonej oczywiscie), po chwili dodajemy drobno pokrojona cebule i pokrojone pomidorki bez skory, do tego oczywiscie troche tabasco, kropelke octu, ziola prowansalskie, bazylie, oregano (najlepsze swieze ziola ;]), sol i pieprz oczywiscie do smaku; gotujemy na malym ogniu, az pomidorki sie calkowicie rozpadna, no i gdy wystygnie miksujemy, smacznego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...