Gość bombom Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 witam chodzi o to że znam Pascala. i co teraz??? czego mam się teraz uczyć??? o algorytmach, strukturach i bazach danych??? jak dobrze programować??? co teraz??? czuję jakąś niewiedzę, chodzi włąśnie o to czego mam sie teraz nauczyć. co mi sie przyda gdy będe umiał c i c++, albo delphi. nauczyłem sie języka Pascal. ale niewiem co teraz? sama znajomość języka mi niewystarczy. co jest potrzebne rzeby być dobrym programistą??? (oprócz znajomości języka) co muszę znać??? jakie książki kupić??? jak wy sie uczyliście (jeśli można oczywiście wiedzieć), od czego zaczeliście, czego potem się uczyliście, z jakich książek. pozdrawiam bombom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Jeśli patrzysz w przyszlość, musisz zacząć poznawać C++. Gdy tam dochodzą sprawy dziedziczenia, trzeba całkiem inaczej na to wszystko spojrzeć - oprogramowywać wycinek świata jakby. Do tego przydałyby Ci się co najmniej struktury danych: listy, kolejki, drzewa itp. oraz niektóre algorytmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Teraz czas przerzucić się na wizualne środowiska programowania, czyli Delphi, VisualC, Builder. Nie zawracaj sobie specjalnie głowy programowaniem czysto obiektowym (czy jakimiś zaawansowanymi strukturami danych) ponieważ każdy, kto mieszka w Polsce ma małe szanse na jego wykorzystanie - nasz rynek informatyczny jest tak "rozwinięty", że najlepszą ofertą pracy jest pisanie czegoś na wzór programów w VisualBasicu dla Niemców za 3000 zł miesięcznie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Teraz trzeba zacząć robić jakiś skomplikowany program - przy tym nabierzesz praktyki. Teraz wydaje ci się, że znasz język, ale różne detale wyjdą, gdy będzie trzeba połączyć różnorakie funkcje w dużej ilości :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Poznaj Delphi lub C++ (Builder/Dev-Cpp) i poznawaj nowe komponenty, sprobuj jakis napisac, naucz sie oblugi sieci i baz danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spaniard Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 nasz rynek informatyczny jest tak "rozwinięty", że najlepszą ofertą pracy jest pisanie czegoś na wzór programów w VisualBasicu dla Niemców za 3000 zł miesięcznie ... 1563585[/snapback] Moglbys rozwinac ta wypowiedz? Z moich obserwacji w Polsce potrzeba programistow C++/Java, chyba jeszcze nie widzialem ogloszenia zeby ktos szukal programistow Delphi/VB, czyzby w Niemczech bylo popularne VB? Co masz na mysli piszac "na wzor programow" - IMO VB jest dobrze rozwiniete i mozna w nim pisac profesjonalne aplikacje, teraz rowniez .NET. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrpo Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 witam chodzi o to że znam Pascala. i co teraz??? czego mam się teraz uczyć??? o algorytmach, strukturach i bazach danych??? jak dobrze programować??? co teraz??? czuję jakąś niewiedzę, chodzi włąśnie o to czego mam sie teraz nauczyć. co mi sie przyda gdy będe umiał c i c++, albo delphi. pozdrawiam bombom 1563002[/snapback] Znajomość dowolnej ilości języków programowania na nic ci sie nie przyda. Moim zdaniem najwazniejszą umiejętnością jet umiejętnośc algorytmizacj zadań, czyli przejście z modelu, że "coś napisze i bede poprawiał tak długo aż zacznie działać" do modelu najpierw pomyslę, później zrobię. tej umiejętności nie posiada wg. moich obserwacji większość ludzi po informatyce. Do jej zdobycia wystarczy po prostu pisać, poprawiac to co się napisało, rozwiązywac kolejne problemy, generalnie sposób nauki jak w matematyce. Druga rzeczą jest znajomośc technologii wykorzystywanych w programach, czyli obsługa baz danych, aplikacje rozproszone, szyfrowanie, obsługa 3D - wszystko co cię interesuje i czym chciał byś się zajmować w przyszłości. Jak to osiągnąć - niestety należy zacząć od nauki jakiegoś współczesnego języka programowania (Java, C#), następnie zdecyduj się na coś co cię interesuje / coś gdzie jest praca, np bazy danych, napisz prosta aplikację - jakies space invaders, ksiązkę telefoniczną, klienta poczty, doprowadź ja do stanu używalności, pokaż kolegom i z pokorą wysłuchaj uwag jakie mają, popraw, użyj nowych technologii, nowych bibliotek do czegoś tam, zacznij poznawać kolejne języki programowania, nowe algorytmy, nowe koncepcje. Na poczatek możesz zacząć od kupna książek "Java2 - podstawy", "Java2 techniki zaawansowane" po przerobieniu 1 poznasz język, po przeczytaniu drugiej będziesz mial przynajmniej ogólne pojcie o tym co mozna napisać i jak. Nie zwalnia cię to z poznania podstaw, czyli C (trzeba umieć czytać programy w C, to takie esperanto), podstaw działania komputera (jak przechowywane są dane, co to jest assembler, co to jest port, jak działa karta graficzna, co jest szybsze dzielenie czy mnożenie i dlaczego). Jak już zdobedziesz podstawy wyedzy komputerowej, to zdobądź podstawy wiedzy z dziedziny dla której będziesz robił aplikacje, księgowość, GIS, grafika, czy co tam chcesz. Ciesz się ze zdobywanej wiedzy i nie wpadaj w samozadowolenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visual Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 (edytowane) Ja znam podstawowo C++, od którego zacząłem naukę (dalej się go 'uczę'). Dzisiaj poznałem Pascal'a, który w stopniu podstawowym jest łatwy dla mnie (chyba dlatego ze juz wczesniej programowalem dłuuugo w C++), a uczylem sie go z jakiegos internetowego kursu :P . Ostatnio ostro i szybko ruszyłem z PHP i MySQL na potrzeby mojej stronki :) (i to tez jest łatwe, bo wczesniej znalem C++ , a PHP jest podobny do C++). Teraz jezeli chodzi o źródla wiedzy to najlepsze IMO są książki. Do C++: 1. "Symfonia C++" J.Grębosz + "Pasja C++"J.Grębosz (czytałem) 2. "Thinikng in C++" którego nie polecam, poniewaz autor od razu rzuca czytelnika na gleboka wode i zaczyna OOP (nie czytałem, ale to opinia kolegi który jest pro w programowaniu i ma książki z punktu 1 i 2) Do PHP i MySQL: 1. "PHP i MySQL" Tworzenie stron WWW. Vademecum prof." wyd.2 2. wiecej nie znam, i nie polece, bo jeszcze cos zle powiem :P Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez Visual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) witam chodzi o to że znam Pascala. i co teraz??? czego mam się teraz uczyć??? o algorytmach, strukturach i bazach danych??? 1563002[/snapback] programista praktyk: Java ew. C# -żeby wyrobić dobre nawyki kodowania (JBuilder) Bazy danych + PHP+ CSS - żeby zrobić coś w miarę ładnego olimpijczyk: C++, algorytmy,STL (Borlan C++ builder) PS: styl też jest ważny, zobacz na stronie codeguru.pl Książki : Java - "Core Java Podstawy" jako ściąga a do przeczytania "Thinking in Java" PHP+MySQL+CSS - manuale i kursy z internetu C++,STL - "Arkana C++" Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...