Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam!!

Zakupiłem niedawno napęd DVDRW LG GSA 4163B w wersji BOX.

Mam problem gdyż bios mojej płyty głównej wykrywa ten naped jako ATA33 , a powinien byc wykrywany jako ATA66.

W windowsie we wlasciwosciach sprzetu w zakladce Nvidia nForce2 ATA Controller jest ustaione na Ultra DMA2 - Ultra33 (z zaznaczeniem let BIOS select transfer mode) czy zmienic to na reczne ustawienie ?

Czemu bios płyty wykrywa ten naped jako ATA33 ??

nagrywarka jest wyprodukowana w kwietniu 2005 , bios fabryczny A103.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!!

Zakupiłem niedawno napęd DVDRW LG GSA 4163B w wersji BOX.

Mam problem gdyż bios mojej płyty głównej wykrywa ten naped jako ATA33 , a powinien byc wykrywany jako ATA66.

W windowsie we wlasciwosciach sprzetu w zakladce Nvidia nForce2 ATA Controller jest ustaione na Ultra DMA2 - Ultra33 (z zaznaczeniem let BIOS select transfer mode) czy zmienic to na reczne ustawienie ?

Czemu bios płyty wykrywa ten naped jako ATA33 ??

1565895[/snapback]

jestes pewien ze powinien byc wykrywany jako ata66 ? czy jest to jedyny naped podpiety na tasmie ide ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tasma 80 zyl !!!!!! :angry:

1566289[/snapback]

Wyczytałem na forum CDRinfio że GSA 4163b pracuje w trybie Ultra DMA2.

U mnie też mam Ultra DMA2. Chociaż dopiero teraz to sprawdziłem, bo wcześnie mnie to nie interesowało ponieważ spawarka działa bez zażytu.

Skolei na różnych stronach pojawia się informacja że pracuje w trybie Ultra DMA4, min na www.cdrinfo.pl, ale jak napisali na tamtejszym forum:

LG 4163B pracuje w UDMA 2.

Taa... Troszkę ludziom namięszała informacja na cdrinfo przy opisie LG GSA 4163B, że Interfejs = Ultra DMA mode 4. Też się troszkę martwiłem, że coś jest nie tak, czy to z nagrywarką, czy też z czymś innym w kompie  Tylko dlaczego producent do pudełka z nagrywarką pod UDMA 4 wrzucałby kabelek z 40 żyłami?

wiec chyba wszystko w porządku chociaż przyznam się że trochę zgłupiałem. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm akurat w mojej wersji BOX jest kabelek 80żył  :blink:

1566440[/snapback]

Kabel , jaki masz dołączony nie ma tu nic do rzeczy . Nie wyprodukowano , jak do tej pory żadnej nagrywarki , która pracowałaby powyżej UDMA 2 , ( ATA33 ) . Koniec , kropka . To , że kabel ma 80 żył i jest dostosowany do ATA66 , to nie znaczy , że jakakolwiek nagrywarka , będzie na takim transferze pracować .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma na taśmie 40 żył i działa w trybie Ultra DMA tryb 2. Zresztą tryb Ultra DMA 2 zapewnia max. szybkość transmisji 33,3 MB/s czyli max szybkość dla ATA 33.

Protokół Ultra DMA 4 jest dostępny od ATA66; niewidziałem jeszcze nagrywarki działającej w tym trybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi