Skocz do zawartości
b0mber

Regulator Obrotow / Panel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy sa regulatory obrotow do 8 wentylatorow?

Kiedys, gdzie taki jeden widzialem...

Teraz jedyne co znajduje to maks do 4 went...

Dzieki za pomoc.

1573411[/snapback]

A po co ci regulacja niezalezna az 8 wentyli? Lepiej podpiac kilka rownolegle pod jedna regulacje i moznaby sie zmiescic nawet w 4 potencjometrach :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

A jak podpiac kilka pod jeden?

Mam regulator od penta a zamowilem zalmana na grafike i chcialbym miec mozliwosc regulacji obu, mialem zamiar dokupic regulator ale moze ta laczenie to lepszy pomysl tylko powiedz jak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

A jak podpiac kilka pod jeden?

Mam regulator od penta a zamowilem zalmana na grafike i chcialbym miec mozliwosc regulacji obu, mialem zamiar dokupic regulator ale moze ta laczenie to lepszy pomysl tylko powiedz jak :)

1574129[/snapback]

Rownolegle. Tzn jak zlaczysz czerwone kabelki razem z wentyli ktore chcesz regulowac jednoczesnie zeby miec na wyjsciu 1 przewod czerwony i to samo robisz z czarnymi (masy). Otrzymujesz w efekcie X wentyli polaczonych w ten sposob a te 2 przewody ktore powstaly z polaczenie podlaczasz normalnie do kontrolera. Wszystkie wentyle beda sie krecic tak samo i zmniejszajac napiecie regulatorem zmniejszasz automatycznie na kazdym z wentyli o tyle samo.

W skrajnych przypadkach trzeba uwazac na moc takiego ukladu, bo np podlaczajac 5 wentyli 10W kazdy mozna spalic regulator (ale to by musialbyc potezne wentyle, zwykle maja duzo slabsza moc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zbuduj sobie taki na 8 wentyli, co to za problem ? Kilka potencjometrowo o mocy do 4W i mozesz sterowac kazdym wiatraczkiem osobno, polutowac w kostkach albo na jakiejs plytce i dziala :)

1576083[/snapback]

hehhe...nie każdy tak umie..np ja :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tesh nie umiałem i se zrobiłem:P

zaniedługo bedzie jego debiut [;

ale po co Ci ash 8 wentyli?:|

polecam zrobić sobie samemu - wieksza satysfakcja i ciut mniejsze koszty, no chyba ze bedziesz robił na samych potencjometrach to koszty spadną [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ksza satysfakcja i ciut mniejsze koszty, no chyba ze bedziesz robił na samych potencjometrach to koszty spadną [;

Polemizowalbym. Potencjometry musialbybyc mocy dobranej do wentyli (jezeli to na samych potencjometrach) a np wenyl 6W nie jest wcale czyms egzotycznym (tyle maja papsty 120x120x38 np albo sam wentyl od volcano7+ tyle mial o ile sie nie myle. Radze sobie zobaczyc ile kosztuja takie potencjometry... wcale nie jest tanio. Taniej i uniwersalniej jest zrobic standardowy uklad na stabilizatorach napiecia lm317t (jest chyba najpopularniejszy) i tanszych potencjometrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

to do stabilizatorów lm 317 mogą byśsłabsze potencjometry?

ja za swoje dawałem 6 albo 8 zł )telpod :mad: :|

czy to były za "dobre"

P.S.

na pewno łądniej wygląda zakupiony, ale ja np zrobiłem taki na 2 wentyle + mały wentylek 35mm na środku za kratą do chłodzenia dysku, oczywiście wszystko na 5,25, takie są dość drogie jeżeli chciałbym kupić, a nawet nie wiem czy bym taki znalazł żebym nie miał jakiś "ale" [;

Co do regulatora na samym potencjometrze to sie zgadzam że lepiej nie ryzykować ;) (taki mocny ciężko dostać i kosztują~20 zł czyli tyle co fanmate od zalmana ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi