Satan_pl Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Więc proszę Was o pomoc w ustaleniu konfiguracji komputera. Na cały sprzęt planuje przeznaczyć 10.000, nie więcej. moja konfiguracja to: Płyta główna: DFI LanParty NF4 SLI-DR Procesor: AMD Athlon 64 4000+ BOX (Socket 939) Pamięć RAM: GeIL 2 x 1024MB PC-400 CL3 1003.00 Karta graficzna: GeForce 6800GT Leadtek 256MB (TV &DVI Dysk twardy SATA Seagate 200 GB Barracuda 7200.7 8MB Obudowa Chieftec DA-01SL-D Monitor LCD 17" iiyama ProLite E435S-B czarny Zasilacz Tagan 420W - PFC Myszy Logitech MX1000 Cordless Laser Mouse Klawiatura Logitech Media Keyboard Nagrywarka Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1693S BOX black Stacja dysków FDD 1,44MB 3,5" - silver cena tego zestawu kosztuje 9198.00 zł... + jakieś ew. dodatki moje pytanie brzmi czy nie lepiej kupić tańszy procesor [1500zl] i wtedy sprobowac 2x GF 6800GT , albo zrezygnować z 6800 i walnąć 2x 6600GT. co do dysku to raczej chcę zostać przy nim, chyba że coś złego o nim usłyszę... nad monitorem zastanawiam się też jakiś eizo ale niemam o LCD zielonego pojęcia, dlatego liczę na Wasza pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Ładny zestaw. Jeśli jednak myślisz troche o podkrecaniu to można złożyć coś podobnego ale taniej i po OC bedzie miąło ta samą wydajność. Co bym zmienił: AMD A64 3000+ zaoszczedzisz około 1000PLN Pamięć: na dzień dzisiejszy 2x512 spokojnie wystarcza, chyba że masz w planach poważne zastosowania (szkoda że nie podałeś przeznaczenia tej maszyny). Karta graficzna: jeśli grasz to bierz GF7800, wydajnośc prawie taka jak GF6800Ultra w SLI. Dysk: osobiście postawił bym RAID 0 z dwóch mniejszych, ale co kto woli, ten nie jest zły:) Przy takim zestawie aż się prosi o Tagana ale conajmniej 480W (lub odpowiednik innej firmy, osobiście polecam to w podpisie plus przejściówka na 24pin). Nagrywarka: IMHO to NEC albo LG. Klawa i mysz, tu tylko mała uwaga, przed zakupem postaraj się chociąż przez chwilę móc się do niej przymierzyć, najlepeiej żeby było kilka modeli do wyboru. Weźmiesz tą która najlepiej CI podpasuje. Tyle mojego. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 AMD Athlon 64 3200+ bulk (Socket 939) Venice 789zł AC Freezer64 74zł DFI LanParty NF4 SLI-DR 870zł PDP Patriot 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 1149zł GeForce 7800 GTX Leadtek GF7800GTX 256MB (256-bit) 2xDVI+VIVO+HDTV 2399zł Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ (2 sztuki) 760zł NEC DVD+/-RW ND-3540A bulk black 208zł DVD LG GDR-8163B (16/52) bulk black 91zł Zasilacz do obudowy Tagan 530W - U22 2Force Series 509zł Thermaltake SHARK VA7000SWA Black Window(big tower) 502zł Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS bulk 269zł 19" Philips 190P6ES silver-black "Class 1" 2089zł za to w komputronik.pl 9709zł, reszta kasy na klawierkę(np. Logitech Office PRO Keyboard OEM black 65zł) i myszkę(polecam Razor Diamondback 219zł) i w sumie 9993zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Co do monitora 17" to polecam 173p+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satan_pl Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 (edytowane) przede wszystkim dziękij za wypowiedzi przeznaczenia zapomniałem dopisać, więc głównie do gier czasami zabawa w PS, a co do zestawu to mam możliwość taniego kupienia kompa, dlatego chcialem złożyć jakąś potworną maszyne:) co do o/c to niewiem jak będzie wyglądała sprawa plomb.. dlatego wolałbym wrzucić coś silniejszego, z miejszymi mozliwościami o/c, chyba że znajdzie się tu jakiś kompromis. jeżeli wziąłbym tego gf 7800 to czy jest sens kupować płytę z SLI ? i może wtedy zamiast DFI to Abita Fatality ? tylko głośna podobno jest :P no ale trudno a co do klawiszy i myszy to mysz tylko i wyłącznie logitech mx510-1000. mam mx510 i jest genialna... :) zasilacz tagana[równiez mam ale 380W] tylko wtedy mocniejszy.. pozdrawiam Edytowane 3 Sierpnia 2005 przez Satan_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 jeżeli wziąłbym tego gf 7800 to czy jest sens kupować płytę z SLI ? i może wtedy zamiast DFI a co do klawiszy i myszy to mysz tylko i wyłącznie logitech mx510-1000. mam mx510 i jest genialna... :) zasilacz tagana[równiez mam ale 380W] tylko wtedy mocniejszy.. 1577871[/snapback] Jest sens bo mozesz później drugą taką samą karte puścić :wink: , Zasilacz minimum 480 wat TAGAN, co do myszy i klawiatury widziałeś tą mysz Razor Diamondback bo według mnie Logintech się chowa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satan_pl Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 dobra.. a co do procesora, to czy się różnia [Venice, NewCastle a Winchester] który lepszy, pewniejszy? i co z monitorem.. ? ten samsung jest dobry? wiem ze LCD do gier to tak średnio.. ale niechce mieć CRT [oczy] ps. do logitecha sie przyzwyczailem, a razora widzialem kiedys w mediamarku.. i mimo ze nietestowalem go, nieprzypadl mi do gustu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 dobra.. a co do procesora, to czy się różnia [Venice, NewCastle a Winchester] który lepszy, pewniejszy? i co z monitorem.. ? ten samsung jest dobry? wiem ze LCD do gier to tak średnio.. ale niechce mieć CRT [oczy] 1578134[/snapback] Only venice , samsung spoko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 (edytowane) Co do procka, jak kupujesz teraz to bierz Venice (najpewniejszy do OC). Winchcester i Venice różnią się niewiele, NewCastle o ile pamiętam miał 1MB cache L2 (ale mogłem pomylić rdzenie, w każdym razie były w tym samym czasie 512k i 1MB). Tak czy siak bierz Venice, albo czekaj na X2. Co do CRT o oczu, opinie są różne, osobiście uważam że dobry CRT jaest równie bezpieczny jak tania matryca. To o czym przy LCD sie nie wspomina to że zasilanie matrycy też promieniuje (inny zakres fal niż CRT oczywiście), i tańsze modele miały problemy z ekranowaniem tego. Myszka to tak jak napisałem, weź taką która dobrze leży CI w dłoni. Pozdrawiam! EDIT: Sorki za pomyłkę, 1MB cache L2 ma oczywiście rdzeń Clawhammer, NewCastle to jest to samo co CH tylko ma wyłączoną połowę CacheL2. Winchester i Venice to są zupełnie inne rdzenie niż CH i NC. Pozdrawiam! Edytowane 3 Sierpnia 2005 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob@k Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 dobra.. a co do procesora, to czy się różnia [Venice, NewCastle a Winchester] który lepszy, pewniejszy? New Castle jest produkowy w technologi 0,13 mikrona a Venice i Winchester w 0,09 wiec chodza na nizszym napieciu (1,4 V). Venice ma dodatkowo instrukcje SSE3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...