Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

czyli z tego wynika ze mam cos popieprzone w kompie :| bo przy 2500 mhz powinienem miec wynik ~ 38 s :( ma ktos pomysl czego to moze byc wina ?? wczoraj dysk formatowale :P wiec nie wiem ///

Nie patrz na czas w SuperPi bo czas w superpi zalezy duzo tez od timingow pamieci, i ktos moze miec 40s na 2.7ghz a ktos moze miec 33s na tym samym taktowaniu z winbondami... a moj czas to 32.625 na 2.8ghz ;]

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ja mam jednak jakiś lewy ten proc... Żeby tak ciężko mu było się o te 400mhz podkręcić :? Dałem mu 1.8@2.2ghz, napięcie default 1.4V, pamięci 166, HTT 245 (także wyszły pamięci idealnie 200 tak jak było) i zapuściłem SP2004. Pochodził tak jakieś 50 min (wiem, że niedużo ale i tak powinno sporo świadczyć o stabilności) , puściłem 2x 3Dmarka (też wszystko ok), włączyłem Crashdeya i po 5minutach błąd, że pamięć nie może być write czy coś takiego :/ Taki błąd może byś spowodowany przez procesor, czy TYLKO przez pamięć?

Podnieś napięcie na chipsecie (jeśli masz taką możliwość) i na pamięciach - ja też się mordowałem ale udało mi się 2400 MHz w końcu wykręcić na mojej płycie.

Edytowane przez kunio2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były sempy 64bit na Newcastle??

były łinczestery ;) bez 64 bitów i SSE3 ;) ale one też chyba były w 0.9u <_<

z tego co pamiętam to ten gościu jest ze świdnika - mógłbym się do niego przejechać ale szkoda kasy na wachę :lol:

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winczestery mialy 64 bity ale sse3 nie mialy, ale byly jeszcze sempki 754 bez 64bit, ale to nie wiem na jakim rdzeniu.

w sempach 64 bity miały zablokowane ;) nazwa kdowa to było Paris ale tak naprawde to był winczester ;)

EDIT

Paris - technologia 0,13u brak 64bitów i SSE3

Oakville (* wykrywane jako Palermo) - 0,9u bez 64 bitów i SSE3 (winczester)

Palermo E3 - 0,9 podobno ma SSE3 i x64 ale nie jest to pewne, miałem takiego wsysać ale się rozmyśliłem :P

Palermo E6 - już ma wszsytsko :P

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sempach 64 bity miały zablokowane ;) nazwa kdowa to było Paris ale tak naprawde to był winczester ;)

EDIT

Paris - technologia 0,13u brak 64bitów i SSE3

Oakville (* wykrywane jako Palermo) - 0,9u bez 64 bitów i SSE3 (winczester)

Palermo E3 - 0,9 podobno ma SSE3 i x64 ale nie jest to pewne, miałem takiego wsysać ale się rozmyśliłem :P

Palermo E6 - już ma wszsytsko :P

Zaraz zaraz...Winchester był w 0.09u więc Paris był takze 0.09, brak 64bit i SSE3. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winnie na 100% mialy 64bity, to byly proce z koncowką 'BO', kumpel ma takiego i wiem że ma 64bity bo nawet go kiedys w swojej mobo mialem. On ma paris'a, ale jest w tech. 0.09. Wiec Dejot, jak nie wiesz to nie pisz konkretnych informacji...

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz...Winchester był w 0.09u więc Paris był takze 0.09, brak 64bit i SSE3. ;)

Z tym Parisem to juz nie wiem wkońcu jak jest ;) ale chyba 0.9u...

Winnie na 100% mialy 64bity, to byly proce z koncowką 'BO', kumpel ma takiego i wiem że ma 64bity bo nawet go kiedys w swojej mobo mialem. On ma paris'a, ale jest w tech. 0.09. Wiec Dejot, jak nie wiesz to nie pisz konkretnych informacji...

z końcówką BO są Palermo E3 dużo szukałem o nim informacji bo sam miałem zamiar takiego kupić ;) i ma 64bity..

A Oakville (końcówka BA) to winni bez 64 bitów i SSE3 ;)

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie bo jakby miały to mogłbym raczej zmieniać vcore z biosu a nie mogę. Oczywiście proc to 3100+ bez dodatków.

Taki gniot jak w załączniku.

To jest max procka na 1.4 v ?

Skor to taki gniot to nie wiem z czego sie victor cieszy. ;]

Macie jakas metode na zdejmowanie chlodzenia z procka ? Mam boxa i poporstu przysysa sie do procka i wychodzi razem z nim, boje sie, ze moze sie cos uszkodzic nastepnym razem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakas metode na zdejmowanie chlodzenia z procka ? Mam boxa i poporstu przysysa sie do procka i wychodzi razem z nim, boje sie, ze moze sie cos uszkodzic nastepnym razem... :?

Każdemu tak się robi :lol:

Ruszaj nim na lewo i prawo i wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz poleci moze i glupie pytanie...

Powiedzmy taki Sempron 2800+ ten z wszystkim,64bit 256kb czy:

-z podkreconego juz na 2,0 Ghz jest sens krecic go na np. 2,4 lub 2,5? Bedzie widoczna roznica nie wiem w grach ogolnie?

Dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykatuj troszke w prime, wylacz kompa i wtedy zabieraj sie za sciaganie zanim jeszcze ostygnie, ewentualnie suszarka do wlosow cisnij na radiator cieplym powietrzem i wtedy sciagaj :)

z podkreconego juz na 2,0 Ghz jest sens krecic go na np. 2,4 lub 2,5? Bedzie widoczna roznica nie wiem w grach ogolnie?

IMHO roznicy nie odczujesz a jesli tak to minimalna, co innego natomiast w benchmarkach typu superpi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykatuj troszke w prime, wylacz kompa i wtedy zabieraj sie za sciaganie zanim jeszcze ostygnie, ewentualnie suszarka do wlosow cisnij na radiator cieplym powietrzem i wtedy sciagaj :)

IMHO roznicy nie odczujesz a jesli tak to minimalna, co innego natomiast w benchmarkach typu superpi :)

między 2,0 a 2,5 jest różnica i to duża ;) bo dopiero od 2,5Ghz widać poprawę i kopa w surfowaniu po windzie [; Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi