mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 ...połączenia kilku budynków siecią i rozdzielenie stałego łącza 10Mb/s pomiędzy 40-50 kompów?!? Kolo z firmy, do której dzwoniłem nie chciał mi zdradzić ceny takiej inwestycji, a ja bym chciał mieć jakiekolwiek pojęcie o kosztach zanim wyjdę do ludzi z jakąś propozycją. Dajcie chociaż rząd wielkości np. 50 tys., 100tys. czy ile?!?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 2 Mbitowe łącze kosztuje chyba ok.3000 zł. więc abonament będzie duuuży :). A kosztty połącvznienia, to nie wiem jakie mogą być :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Przy takiej inwestycji to musisz mieć pozwolenia na wszystko, bo inaczej nikt nie będzie chciał wejść w "nie-do-końca" legalny interes na taką skalę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 zalezy jak chcecie polaczyc bloki czy przewieszka (ale wtedy polecam swiatlowody) czy radiowo, ile jest tych blokow na ktorych pietrach czy siec ma byc na 10 czy 100mbitach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Budynków ma być 4, najwyższy ma sześć pięter. Raczej przewieszka. Jakieś pomysły co do kosztów, bo ja kompletnie się nie znam :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Budynków ma być 4, najwyższy ma sześć pięter. Raczej przewieszka. Jakieś pomysły co do kosztów, bo ja kompletnie się nie znam :? Przewieszka 8O nigdy wiecej tak nie zrobie. Mialem przewieszke miedzy blokami , max 30 - 35 m dopuki dzialalo to dzialalo. Podczas pewnej buzy 3 sieciowki poszly sie jebac. A piorun walnol gdzies kilometr od osiedla albo i dalej (indukcja) Jak chcesz cos robic na dlugo i duza skale to przewieszka odpada. Ewentualnie laserlink , radio , swiatlowod. No chybaze chcialbys wymieniac huba lub switha raz w miesiacu , to nie mam nic przeciwko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 2 Mbitowe łącze kosztuje chyba ok.3000 zł. więc abonament będzie duuuży :). A kosztty połącvznienia, to nie wiem jakie mogą być :) Ja mogę mieć 10Mb/s za 4200 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 2 Mbitowe łącze kosztuje chyba ok.3000 zł. więc abonament będzie duuuży :). A kosztty połącvznienia, to nie wiem jakie mogą być :) Ja mogę mieć 10Mb/s za 4200 :D Z energetyki pewnie?? Telenergo?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Wiec tak oriętacyjnie: 1. robocizna (tydzień pracy dla 3 osóB) 6000zł 2. materiały (1000m przewodu, patchpanele,korytka,<span style="color:red;">[ciach!]</span>ły) 2000zł 3. 4 Pożądne swiche(prawdopodobnie 1 na budeynek) 8000zł 4. Szafay chyba bedą musiały być 4 (po pięćset sztuka) 2000zł Wszystko zależy od wielu żeczy ,od staranności wykonania i od technologi. Jak wszystko ma być w Lucencie z ceryfikatem to inna bajka. P.S powiedz mniej więcej gdzie to jest (jakiś adres) to może jak będe przejeżdzał to się na chwilę zatrzymam i wyśle ci na priva dokłniejszą wycenę. P.S 2 A co do łacza to jak jesteś z gdyni, to najlepiej brać net od Crowley Datastar ( www.datastar.pl ) np. 2Mbity z Cirem 2Mbity będą o niebo leprze od 10Mbitów od np. TPSA. Każdy kto miał kiedyś polpaka a teraz ma Crowleya powie ci to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Tzn. z łączem jest tak - to jest łącze (niestety) DO 10Mb/s, ale z chciałem dokupić gwarancję na 4Mb/s. Łącze miałoby być z PL-net (www.pl-net.pl) - oni obsługują Urząd Miasta Gdyni i Rumi, Stocznie Gdynia i Gdańsk itd., więc są chyba nieźli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Nieźli to pojecie dość mało precyzyjne, nie zależnie od tego co twierdzą i tak sprzedają polpaka,a jak juz pisałem Crowley to inne drzwi .Jak nigdy z niego nie korzystałeś to nie licze że rozumiesz o co mi chodzi. Zresztą to nie ważne. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Wiesz, ja tam na sieciach się nie za bardzo znam, ale sądziłem, że jeśli zaufały im tak wielkie przedsięborstwa jak stocznie to chyba dla prywatnego użytkownika będą OK...?! Patrzałem na ceny u Crowleya i przyznam, że nie są zachywacające. 2Mb/s (gwarantowane) za 5500 miesięcznie - zeby opłacało się dla domowego użytkownika musiało by ich być 55, a 2Mb na 55 ludzi nie wróżą zbyt wysokiego transferu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 jest jedna zasada dasz komus zarobic to oni dadza zarobic Ci nie wierz w firmy obslugujace jakies panstwowe ptzedsiebiorstwa bo to zawsze jest kant a co do sieci to jush bedzie kawal sieci najlepiej miec pozwolenie na kladzenie kabli w kanalach to jest spox bo nic im nie jest a w blokach to roorki korytka skrzynki takze do 25 tys nawet moze dosjsc co przy 50 osobach to 500zł czyli pryszcz za lacze ale lepiej zlecic to jakiejs firmie niz samemu robic to jush spora siec tylko podac im wytyczne zeby suie mieli tego trzymac i nawet sprzet samemu sciaganc aby na nim nie oszczedzali swithe i karty tyo podstawa i wez lacze od dobrego dostawcy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 jest jedna zasada dasz komus zarobic to oni dadza zarobic Ci nie wierz w firmy obslugujace jakies panstwowe ptzedsiebiorstwa bo to zawsze jest kant a co do sieci to jush bedzie kawal sieci najlepiej miec pozwolenie na kladzenie kabli w kanalach to jest spox bo nic im nie jest a w blokach to roorki korytka skrzynki takze do 25 tys nawet moze dosjsc co przy 50 osobach to 500zł czyli pryszcz za lacze ale lepiej zlecic to jakiejs firmie niz samemu robic to jush spora siec tylko podac im wytyczne zeby suie mieli tego trzymac i nawet sprzet samemu sciaganc aby na nim nie oszczedzali swithe i karty tyo podstawa i wez lacze od dobrego dostawcy Poza BYŁYMI państwowymi obsługują jeszcze ambasady np. UK czy Nowej Zelandii albo kolejne duże przedsiębiorstwo VTSCLIMA. Ja się nie mam zamiaru bawić w budowę sieci samemu - wszystko mieliby zrobić oni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 to daj im wykonac lan ale lacze wydzierzaw pozadne bo beda jaja a ze bedizesz pomyslodawca to tych 50 ludzi Cie normalnie nie bede chcila Cie widziec jak bedzie sie zapychac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Z tego co się koleś chwalił na DC to 2Mb/s w POLPAKU kosztuje:abonament - 2500zł, instalacja - 1000zł.NIewiem jak jest naprawde ale tak mówił.Ponoć transwery też są zajebioza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...