Skocz do zawartości
Sziken

Co Lejecie Do Wc

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wiem ze taki temat juz byl ale nie znalazlem w nim interesujacych mnie odpowiedzi wiec zapytam tutaj , oto pare moich pytan :

1. czy ktos zalal juz caly uklad borygo eco ( to zielone ) bez zadnych domieszek ? czy takie cos jest mozliwe , jakie moga byc ewentualne problemy ? a jesli nie jest mozliwe to w jakich proporcjach nalac azeby borygo bylo jaskrawo zielone jak na niektorych fotkach :P

2. czy ktos zalal juz caly uklad WD40 bez zadnych domieszek ?? bo byl tez taki pomysl i podobno ktos mial to z jakas domieszka ale nic wiecej nie bylo napisane wiec pytam

3. moj zestawik bedize mial pojemnosc ~1.2-1.3 L czy to malo ? i jaka pojemnosc maja bloczki ? ( mysle tu o Ice-x od Gaz'a na cpu , Mcs Abadon na nb ) ( moja pojemnosc zestawu : rez ~0.5-0.6L , chlodnica 250 ml , weze jakie 50-70 ml ( 10mm/12mm x 2.5m ) , no i nie wiem jak z bloczkami i pompka )

4. czym sie rozni brygo od petrygonu ( nie wiem czy dobrze pisze )

i to by bylo na tyle licze na zetelna pomoc ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zalewanie calego układu płynem do chłodnic nie ma sensu, bo tracisz na wydajnosci. Zalecane stężenie to mniej niż 50%

2. Drogo i potem są kłopoty z czyszczeniem po tej mazi.

3. Pojemność w porządku 1,3l sam mam, a bloczki mająpojemnośc znikomą

może 50ml to absolutne maximum.

4. Wszystkie płyny do chłodnic mająpodobne składniki, wybieraj jaki kolorek lubisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karols ale ja chce miec efekt jaskrawo zielonych wezy w kompie bo ladnie to wyglada a tylko borygo eco ma kolorek zielony :D a o niebieskim slyszalem ze wytraca sie barwnik i zle wyglada ktos to potwierdzi ?

@EDIT@

fotka :

http://owca.civ.pl/kasaserwis/xaser/zel_katoda_03.jpg

chce miec taki kolorek borygo :P albo ewentualnie innego plynu ktory bedzie tak jaskrawo zielony

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karols narazie to ja nic nie wlalem ale cos mi sie zdaje ze bede zmuszony wlac 50/50 borygo/demineralka i pytanie do znawcow czy borygo chroni przed korozja miedzi i alu w wc ? czy musial bym do meiszanki dodac copal ?

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karols ale ja chce miec efekt jaskrawo zielonych wezy w kompie bo ladnie to wyglada a tylko borygo eco ma kolorek zielony

http://owca.civ.pl/kasaserwis/xaser/zel_katoda_03.jpg

chce miec taki kolorek borygo :P albo ewentualnie innego plynu ktory bedzie tak jaskrawo zielony

Ten zielony efekt nie uszyskasz dzieki jakiemus plynowi do chlodnic, na tej fotce co podales koles musial zastosowac specjlany barwnik do wody w wc. MOzesz to dostac w prawie kazdym sklepie internetowym ze sprzetem do tuningu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym nie byl taki pewoien, ja mam niebieskie borygo i po wlaniu go do wc, w wezach prawie wogole nie widac niebieskiego koloru, a po rozpuszczeniu go w destylce juz wogole. Z samego borygo nie uzyskasz tak mocnego zabrawienia!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie bo z niebieskim jest cos nie tak a zielony sie podobno ladnie trzyma no ale tak czy siak zobacyzmy koło czwartku - piatku jak to bedzie wygladac bo powinno juz byc wszystko zlozone i gotowe do akcji :D

@EDIT@

prosil bym o odpowiedz na moje pytanie

... czy borygo chroni przed korozja miedzi i alu w wc ? czy musial bym do meiszanki dodac copal ? ...

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widzisz konkretna i rzeczowa odpowiedz :P dam tak jak pisalem 50/50 borygo/demineralka jak doradzil mi gaz'u ( thx 4 u :P ) i bedzie git :P mam nadzieje ze sprawdziles to co napisales Miazga ;p a jak mozesz to napisz na czym sprawdzales jesli to potwierdzona przez ciebie informacja ( co miales alu a co miedz )

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego chyba nie trzeba sprawdzac, bo w kazdym samochodzi jest mieszanka roznych mateli. Gdyby borygo nie zapobiegalo korozji itp. to po co by ono bylo!

A poza tym to najpierw poczytaj inne tematy ktore byly na ten temat. A bylo tego sporo. Np.

klick

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam około 50/50 płyn do chłodnic TESCO (niebieski) z demineralką, chociaż jestem za opcją większego rozcieńczenia wodą tej mieszanki.

Co do cudownych środków innego pochodzenia: 2 miesiące to mało żeby sprawdzić ich skuteczność. Ja na płynach od chłodnic jadę od zeszłego roku i teraz dopiero mama 100% pewności, że żyjątek nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam około 50/50 płyn do chłodnic TESCO (niebieski) z demineralką, chociaż jestem za opcją większego rozcieńczenia wodą tej mieszanki.

No ja na przyklad mam mieszanke 3 litrow demineraliki z 1 litrem borygo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i poszedlem do tesco no i kupilem 2 rezy od zywnosci :P 8.98 za jednego wziolem dwa bo myslalem ze to ma max pojemnosc 0.7 L bo nei byly duzo wieksze od tych z mcs z plexi :D no jak sie okazalo pojemniki zamiast 0.7L maja 1.4L Xx a ze mam je dwa no to mam 2.8 L :D + jakies 0.4L w reszcie elementow :D no czyli zamiast 1 L borygo i jednego litra demineralki bede musial kupic 2l borygo i 2 l demineralki zeby zmieszac w proporcjach 1:1 :P pojemniczki maja gore z plexi i ich wymiary to 15 cm / 11 cm :P

@EDIT@

to mialo byc do tego tematu :D

http://217.172.39.212/~forum/index.php?sho...dpost&p=1582110

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie nie stanie!

A tak na marginesie to zadajesz za duzo pytań. Najpierw sie sam zastanów!

A dwa rezy to za przeproszeniem idiotyzm!

Pozdro

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos zalal juz caly uklad borygo eco ( to zielone ) bez zadnych domieszek ? czy takie cos jest mozliwe , jakie moga byc ewentualne problemy ? a jesli nie jest mozliwe to w jakich proporcjach nalac azeby borygo bylo jaskrawo zielone jak na niektorych fotkach :P

Ja mam borygo eco troszke rozcienczone woda. Kolor jest dosyc wyrazny, o duzym nasyceniu, pozniej dorzuce fotke. Poza tym, ze na dnie reza zbiera sie proszek - cos w rodzaju kamienia kotlowego - zadnych efektow ubocznych stosowania tego plynu nie zauwazylem. Niemniej jednak na dniach wyladuje w zlewie bo zielony kolor mi sie znudzil :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi