Skocz do zawartości
r0bu$

Problem Dwa Systemy

Rekomendowane odpowiedzi

siemka mam takie pytanko bo obecnie mam dwa systemy

na dysku c - mam Windows 98 SE wydanie II

na dysku d - mam Windows XP Proffesional SP2

Pierwszy instalowany byl Windows 98 a potem doinstalowalem na drugą partycje wlasnie XP-ka

Problem w tym ze 98 mi sie chrzani i chcialbym go zainstlowac ponownie !!

tzn sformatowac c i zainstalowac na czysto 98 !!

Nie chce formatowac XP

czy po zainstalowaniu 98 będzie normalnie XP i bedzie wybór systemow przy uruchamianiu ??

czy musze cos skopiowac z 98 jakies pliki czy cos

chce miec normalnie jak teraz czyli wybó sysetmow ale chce sformatowac c i zainstalowac 98 a d z winXP zosatwic tak jak jest !!

PROSZE POMOZCIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei zrozumiales mnie !! ja chce miec XPka dalej

a win98 przeinstalowac tzn sformatowac c i zainsataoawc winde !! musze chyba jakis plik boot skopiowac ktory jest odpowiedzialny za przelacanie ssyetmu !!!!!!!!!!!!!! jaki plik powiedzcie mi i gdzie sie znajduje !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj jak tak zrobi to nie będzie miał możliwości wyboru systemu podczas bootu będzie się włączał 98 i z poziomu XP nie zainstaluje tego 98 musi z dosa i wtedy 98 ustawi nowy sektor startowy i XP już nie będzie startował.

1582163[/snapback]

Akurat w przypadku wykrycia plików startowych 98 na C(a tych kasowac nie kazałem) instalator 98 nie nadpisuje bootsectora(przynajmniej u mnie nigdy tego nie robił). A zresztą co za róznica czy nadpisze czy nie, naprawa tego zajmuje 2 minuty. Wazne tylko, aby skasować system recznie, a nie formatowac bo wtedy trzeba będzie wszystko naprawiac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to coś pomoże:

Od dłuższego czasu można zaobserwować w koło pojawiający się problem instalacji Windows 98 obok XP, gdy ten drugi mamy obecnie zainstalowany. Większość użytkowników po prostu usuwa Windowsa XP (zazwyczaj poprzez format partyci systemowej), instaluje 98 a następnie ponownie instaluje XP. Są jednak przypadki, gdy chcemy zachować i dalszym ciągu używać 'starego' Windows XP mając jednocześnie 98. W tym artykule postaram się przedstawić sposób aby nie tracić żadnych danych podczas instalacji.

Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana !

Poniższy artykuł nie przewiduje takiej sytuacji.

Jeżeli spełniasz wszystkie powyższe warunki to możemy zaczynać. Na początek musisz przygotować dyskietki startowe dla Windows 98/Me. Jeżeli nie masz takiej możliwości, możesz pobrać je tutaj. Następnie sprawdź czy na utworzonej dyskietce znajduje się plik DEBUG.EXE. Jeżeli nie skopiuj go z katalogu WindowsCommand (w Windows 98/Me).

Teraz możemy przystąpić do instalcji.

A) Instacja Windows 98/Me

1. Użyj wcześniej przygotowanej dyskietki startowej dla Windows 98/Me (musi mieć opcję obsługi CD-ROM) aby uruchomić komputer w Dosie.

2. Umieść płytę z Windowsem 98/Me w napędzie CD.

3. W lini komend wpisz X:Win98Setup.exe (dla Win98) lub X:Win9xSetup.exe (dla Win Me) - gdzie X: to litera Twojego napędu CD.

4. Zainstaluj Windows 98/Me normalnie, lecz w momencie gdy instalator poprosi o folder instalacyjny (standardowo będzie to C:Windows.00) zmień go tak, aby system miał się zainstalować na innym dysku/partycji (przykładowo D:Windows)

5. Dokończ instalację sytemu, a następnie zezwól komputerowi odpalić Windows 98/Me.

B) Naprawa bootloadera WindowsXP

1. Otwórz Notatnik, następnie skopiuj do niego poniższy wpis (dokładnie tak jak jest pokazany):

L 100 2 0 1

N C:BOOTSECT.DOS

R BX

0

R CX

200

W

Q

2. Zapisz plik na dyskietkę startową nadając mu nazwę READ.SCR

3. Uruchom ponownie komputer z dyskietki startowej. Następnie wpisz poniższą komendę:

DEBUG <READ.SCR

Możliwe, że będziesz musiał zmienić atrybuty dla pliku, jeżeli ten już isnieje i nie można go nadpisać. Do tego celu użyj polecenia: ATTRIB C:BOOTSECT.DOS -S -H -R

4. Zmień ustwaienia w biosie tak, aby kolejność bootowania zaczynała się od CD-ROM.

5. W napędzie umieść płytę z Windows XP i uruchom z niej instalatora.

6. Gdy instalator da nam do wyboru instalcję lub naprawę, to wybieramy drugą opcję (naprawa).

7. Następnie zostaniemy zapytani o wybór instalacji Windows na któą chcemy się zalogować. Wpisz 1 (zazwyczaj jest tylko jedna instalacja na pojedynczym komputerze).

8. Po podaniu hasła administratora wpisujemy komendę FIXBOOT.

9. Następnie wyjmujemy płytę z napędu i wpisujemy komendę EXIT, po czym komputer powinien się uruchomić ponownie.

10. Pozwól na odczyt systemu z dysku twardego. Powinien pojawić ekran wyboru sytemu operacyjnego, co było naszym celem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi