Skocz do zawartości
Gavcius

Coo Wybrać Za Sprzęt Do Kompa?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i mam prośbę o pomoc przy złożeniu kompa!! Mam do wydania na ten cel 5000 zł. Mam juz pare konfiguracji ale chcę zobaczyć co wy byście wzieli i porównać czy dobrze wybrałem:) Zastanawiam się juz około 2 tygodnie i nie mogę się zdecydowac:) Największy dylemat mam między pentium i ddr 2 a amd i markowe szybkie pamięci. Komputer będzie służył w wiekszości do grania:) I nie jestem zwolennikiem podkecania więc raczej nie bedę się w to bawił:) Chce mieć dobry i stabilny komputer na 3 lata przynajmniej:)

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i wzięci udziału w dyskusji:)!!

Zapomniałem dodać że bez monitora bo mam juz ze starego kompa LG :)

Edytowane przez Gavcius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do grania to A64 + DFI + coś pokroju 6600GT (może ten x800gt który niedługo ma sie ukazać) + pamięci D43, dobra zasiłka Tagan np, dyski w Raidzie, CRT lub dobry lcd jeżeli bedzie Cie bardziej kręcił [;

a jak wolisz P4 to P4 + abita/asus 945/955, ddr2 Kingmax, i reszta to samo [;

ale to jest tylko moje zdanie <_<

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że nie ma chętnych więc może ja przedstawie swoje wypociny i może powiecie co lepiej wybrać:):)

AMD

Procesor AMD Athlon 64 3200+ bulk (Socket 939) Venice

Płyta główna Gigabyte GA-K8NXP-9 nVidia nForce4 Ultra

Wentylator procesora Arctic Cooling Freezer 64

Pamięć RAM PDP Patriot 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128VP 128MB VIVO/DVI (PCI-E)

Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint 200 GB SP2004C (7200) Serial ATA II

Obudowa Tracer TRO-909 Quake Gamming - czarna

Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B bulk black

Klawiatura Tracer Ultra Media TRK-17MTB srebrno-czarna

Myszy Microsoft Intelli Mouse Explorer 4.0 Wheel (N48-00022)

Tuner TV Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert Box

Zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W

Stacja dysków FDD 1,44MB 3,5" - black

Kieszeń HDD Kieszeń Tracer TRH-10 ATA/100

INTEL

Procesor Intel Pentium 4 640 (S775) 3.20 GHz HT (2MB cache) BOX

Płyta główna Gigabyte GA-8I955X Royal Intel 955X

Pamięć RAM GeIL Dual Ultra 2x 512MB DDR2 533 MHz

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128VP 128MB VIVO/DVI (PCI-E)

Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint 200 GB SP2004C (7200) Serial ATA II

Obudowa Tracer TRO-909 Quake Gamming - czarna

Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B bulk black

Klawiatura Tracer Ultra Media TRK-17MTB srebrno-czarna

Tuner TV Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert Box

Myszy Microsoft Intelli Mouse Explorer 4.0 Wheel (N48-00022)

Kieszeń HDD Kieszeń Tracer TRH-10 ATA/100

Stacja dysków FDD 1,44MB 3,5" - black

Zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W

Wentylator procesora Arctic Cooling Freezer 7

Co wy na te zestawy?? Czekam na wasze opinie i sugestie:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do grania to A64 + DFI + coś pokroju 6600GT (może ten x800gt który niedługo ma sie ukazać) + pamięci D43, dobra zasiłka Tagan np, dyski w Raidzie, CRT lub dobry lcd jeżeli bedzie Cie bardziej kręcił [;

a jak wolisz P4 to P4 + abita/asus 945/955, ddr2 Kingmax, i reszta to samo [;

ale to jest tylko moje zdanie <_<

1584028[/snapback]

Twoje zdanie jest be.

Jeśli nie chce podkręcac to po co mu DFI? Zresztą Hynixy się z DFI nie lubią. Ale jak nie bierzesz DFI to Hynixy będą OK.

Pisałeś o dobrych, markowych pamięciach. Jeśli nie będziesz ich podkręcał to każde pamięci będą działac tak samo szybko (jesli mają takie same mhz i timingi).

Ten zestaw na AMD co podałeś jest dobry, ale procek weź 3000 (nie ma sensu brać droższego 3200). Poza tym możesz narzekać na myszkę - IE4 microsoftowi się nie udał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw na intelu odrzucamy w przedbiegach

teraz tak - wyrzyc gigabyte (plyta glowna) i bierz DFI lub ABITa (niekoniecznie na nf4 ,wedlug uznania ,moze byc na k8t890)

nie chce mi sie liczyc ,ale moze zmienisz 6600gt na 6800 lub x800pro ,masz 5k wiec powinno starczyc

zasilacz - nie wiem ile taraz kosztuje chieftec 420W ,ale nie ma co przeplacac :P - bierz 410W ,albo enermaxa 465P-VE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu odrazu wyrzucać zestaw Intela??? Nie jest to czasem inwestowanie w przyszlosc?? Tak jak kiedys bylo z SDRAM I DDR?? Wzielem wtedy z DDR i nie zalowalem pozniej:) A teraz moze byc tak samo zwlaszcza ze AMD tez podobno ma przejsc powoli na DDR 2 wiec to chyba przyszlosciowa platforma. Co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD na ddr2?? Pierwsze słysze, chwile temu czytałem, że AMD nie przejdzie na ddr2. Ja też wilałbym zestaw AMD, jakoś ta firma bardziej mi pasuje. Gybym to ja miał kupować za taką kase to wybrałbym podobnya ale nie taki sam zestaw, poprostru lubie kręcic i jest wybredny ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu odrazu wyrzucać zestaw Intela??? Nie jest to czasem inwestowanie w przyszlosc?? Tak jak kiedys bylo z SDRAM I DDR?? Wzielem wtedy z DDR i nie zalowalem pozniej:) A teraz moze byc tak samo zwlaszcza ze AMD tez podobno ma przejsc powoli na DDR 2 wiec to chyba przyszlosciowa platforma. Co o tym sadzicie??

1586614[/snapback]

mozliwe ze AMD przejdzie kiedys na ddr2 (producenci pamieci to wymusza) ,ale bedzie do tego potrzebna nowa plyta i nowy proc ,bo bedzie na innej podstawce

ale zanim to nastapi to doczekamy jeszcze X2 z taktowaniami z 2.8GHz

i co wtedy beda warte te pamieci ,tyle co dzisiaj 128mb sdram ,czyli po 60pln za sztuke - teraz bedzie trzeba duzo wiecej dolozyc by kupic ten zestaw Intela ,niz w przyszlosci beda kosztowac 512mb ddr2

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ IamWeasel - IE4.0 SIĘ NIE UDAŁ ??????????????????????????????????? takiej teorii to spodziewał bym się już szybciej na benchmarku niż z twojej strony (benchmark nie lubi MS i to WIDAĆ ! ! ! )

@ Gavcius - prawdę powiedziawszy przy 2GB ramu to i tak bedziesz mial looz przez 3 lata czy to bedzie cl2-3-2-5 czy 2-2-2-5... a nawet powiem że wolał bym chyba kupić 3000+ Venice + ram nawet cl2.5 (2gb) i jakąś znacznie lepsza grafe... X800XL albo gf6800GT... płyte jeżeli nie chcesz kręcić etc to kup gigabyte z pasywnym chlodzeniem chipsetu bedziesz miał ciszej...

Zasilacz TOPower, tagan, enermax, aerocool. Najlepiej pogadać z zenfistem albo porozglądać się po sklepach/forach... w twoim wypadku cisza jest najważniejsza...

A tak na marginesie po co ci karta z VIVO jak kupujesz karte TV ? ? ?

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

letrev tez sie zastanawialem wlasnie nad AMD 3000+Venice i za to kupic sobie lepsza grafe naprzyklad 6800GT. Taki numer z Intelem nie wyjdzie bo kasy nie starczy:) Tam za sam procek dwa razy tyle co za AMD:) A tak to w karte wsadze wiecej. Co wy na to?? Lepiej zejsc z procka I w karte wsadzic?? I jeszcze 2 Giga Ramu:) Co w Intelu moge pomazyc:) A jaka karte proponujecie z serii 6800GT?? Ja mysle o tej GeForce 6800GT Gigabyte GV-NX68T256DH/B 256MB TV & DVI (PCI-E) A plyte biore pod uwage jeszcze Microstar K8N Neo4 Platinum nForce4 czy jednak lepiej Gigabyte GA-K8NXP-9 nVidia nForce4 Ultra a moze jednak cos innego proponujecie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) Venice

Arctic Cooling Freezer 64

Abit AN8 Ultra

GeForce 7800 GT Gigabyte NX78T256V-B 256MB ViVO & DVI (PCI-E) (zajrzyj na benchmark.pl tam masz recke tej grafy)

Samsung SpinPoint 160 GB HD160JJ (7200) Serial ATA II

NEC DVD+/-RW ND-3540A bulk white

za to 3362zł

ceny z komputronika więc liczmy że za to 3300zł więc min 1700zł na ramki, zasilacz obudowę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi