Skocz do zawartości
beriam

Okno, Czy Nie Okno, O To Jest Pytanie ;o)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam sie do wyciecia okna w mojej skromnej obudowie (mam znajomego szklarza, ktory mi pomoze w nawierceniu pod wkrety itd)

Ale ostatnio przegladalem allegro i natrafilem na grill do głośników o średnicy 30 cm i sie bardzo nad tym rozwiazaniem zastanawiam :blink:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=60737390

Tylko nurtuje mnie czy czasem przez to nie bedzie problemow z temp. i obiegiem powietrza ??

W sumie Shark tez ma cos podobnego tylko klastry sa wieksze i wszystko jest miodzio (wiem bo mialem)

Analogicznie chce taka siatke umiescic na wlocie powietrza przed wentylem 120 mm Nexusa.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=60737312

Co o tym sadzicie ???

Edytowane przez beriam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno dać rade. Osłonki na głośniki są tak robione by nie rozpraszać zbytnio powietrza bo to pogarsza dźwięk. Jeśli uda ci się to wkomponować to będzie ok. Chociaż z drugiej strony już widzę osadzający się kurz...

Co do okna - co to za pytanie? Okno musi być chyba że jesteś na tyle innowacyjny, że wymyślisz coś lepszego. A może nie chcesz modować tylko np. skupić się na osiągnięciu ciszy? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już słyszę.. jak to bedzie syczeć po przyłozeniu do wiatraka... jesli ktos ma jakis pomysł na w miarę cichy, i dosyć przepustowy filtr powietrza do kompa to chętnie bym obejrzał.. bo u mnie po miesiącu czasu mam tyle kurzu w kompie, że łohoho...

sprawdziaęłm już siateczki stalowe, plastikowe, fliselinę, jeszzce musze sprawdzić rajstopy damskie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja slyszalem ze rajstopy sa najlepsze. Latwo dostepne i jednak struktura "oczek" jest dosc selektywna dla kurzu. Btw rajstop ostatnio widzialem na discovery jaki program o badawczej stacji glebinowej i tam mieli takie siatki (cos jak na motyle) ale na jakies mikroorganizmy, opracowane jakims systemem badan za setki tys dolcow i sie oakzalo ze sie nie sprawdzaja w "praniu" i kolesie zmajstrowali takie urzadzenia z rajstop i dzialaly znacznie lepiej niz te dane im przez "gore" :) a cala stacja badawcza i program na miliony dolcow i odnalazly tam swoje miejsce rajstopy :) to tak ot, ale ten osobliwy wynalazek ma wiele zastosowan i okazuje sie skuteczny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakładałem na wentyl filtr z rajstop (moge skanem zarzucić) ale temp na dysku (wentyl na dysk dmucha) wzrosła po założeniu o 4*C a jak zakładam plastikową siatkę (oczka 3mm x 4mm) temp wzrasta o 2*C.

U mnie powietrze jest zasysane przez filtr. Przepychania nie sprawdzałem.

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)  opracowane jakims systemem badan za setki tys dolcow i sie oakzalo ze sie nie sprawdzaja w "praniu" i kolesie zmajstrowali takie urzadzenia z rajstop i dzialaly znacznie lepiej niz te dane im przez "gore"  (...)

1599756[/snapback]

Przypomnialo mi sie jak raz slyszalem kawal (a moze to nie byl kawal :rolleyes: ) ze Amerykanie wydali ilestam milionow dolarow na projekt dlugopisu ktory bedzie dzialal na stacji kosmicznej, w stanie niewazkosci.

A co zrobili Rosjanie?

Uzyli OLOWKA :lol:

btw sorki za ot :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi