Skocz do zawartości
Elektron

Jaki system plików??

W jakim systemie plikow macie twarde dyski i ktory lepszy??  

1. 1. W jakim systemie plikow macie twarde dyski i ktory lepszy??

• FAT32
      14
    • NTFS
      15
    • inne....
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Amigo!! Nie NTSC lecz NTFS!! Poza tym zapomniałeś o FAT16 oraz ext3 i ext3. Ja za Windowsowo najlepsze uważam NTFS, z linuxa nie powiem, bo za dużo nie wiem, ale ext3 ma małe rozmiary klastra wiec efektywnie wykorzystuje miejsce.

FAT32 Nadaje sie... Jest za wolny. NTFS jest szybki i ma praktycznie niograniczoną wielkość woluminu. Potencjał.... super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAT32 Nadaje sie... Jest za wolny. NTFS jest szybki i ma praktycznie niograniczoną wielkość woluminu. Potencjał.... super

Jezu z kąś te informascje wzioł chyba z kosmosu 8O 8O :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .Ntfs jest wolniejszy ale staqbilniejszy i nie ma dziur .no a fat 32 jest sybszy .JA mam 2 partycje fat 32 a jadną z instalkami programów na ntfs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAT32 jest zdecydowanie szybszy od NTFS

wejdz poczytaj sobie obszerny artykul porownywujacy te dwa systemy plikow www.windows2002.prv.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli windows to NTFS, ale ze względu na możliwość przegrywania plików z linuxa używam FAT32.

Linux - reiserfs - sprawdzanie dysku po twardym resecie trwa <5 sekund :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moze rownie dobrze zabezpieczyc... NTFS ma, jak to kolega z forum onegdaj pisal (marco bodajze) takie zalety jak:

- journaling

- transparentna kopmresje plikow, katalogow, woluminow

- mozliwosc edycji Access Lists czyli uprawnien do plikow poswzczegolnych.

Tych zalet nie da sie na FAT32 zrownowazyc, Jesli nawet, to beda to tylko namiastki. Roznica w predkosci jest jakas, ale w epoce szybkich dyskow nie jest to az tak bardzo istotne, jesli ktos chce miec zapewnione jak najwieksze bezpieczenstwo danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepszy jest windows 98 :)

a tak serio to kazdy by wolał jezdzic samochodem wolno, ale jednak, niz szybciej i siedziec na drzewie :) teraz tylko porownac to do systemu plikow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi