Skocz do zawartości
.Kuba

Wc Kompletowanie!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, buduje swoje chlodzonko wodne oto lista rzeczy które bym w nich umieścił:

układ zamknięty:

- Chłodnica: http://mcs.pc.pl/produkt125.html + jakis wentyl dobry: Papst lub Akasa 80mm Link

- Pompka: Hydor Seltz L-20 II Link

- Blok od Kyńka

- Wąż Eheim 12/16 Link

- Różne złączki, trójnik itd.

Oto moje typy :) , niewiem czy dobre, jesli mozecie skomentujcie i dajcie swoje sugestie. Pozdrawiam :)

Edytowane przez .Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

black ice mikro posiada shroda na wentyl 80mm wiec nie wiem po co autor w 1 poscie pisze ze wentyl na chlodniczke to akasa 120mm no ale pomijam to , tak jak reszta mowi brac z realitynet chlodniczke z wentylem 1x120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Chłodnica:  http://mcs.pc.pl/produkt125.html  +  jakis wentyl dobry: Papst lub Akasa 80mm  Link

- Pompka: Hydor Seltz L-20 II Link

- Blok od Kyńka

- Wąż Eheim 12/16  Link

- Różne złączki, trójnik itd.

chlodnica - zdecydowanie lepiej bipa z realitynet z akasa w zestawie. Generalnie lepiej zainwestowac w jak najwieksza chldonice. Wydanosci nigdy za wiele.

pompa - niezla, ale a 1 bloczek i bip'a przesadnie silna i jak lubisz bawic sie w uszczelnianie to lepiej za 3 dychy kupic aquaela. Z racji na niewielka moc (mimo dosc marnej jakosci wykonania) jest wzglednie cichy i latwy do wyciszenia.

waz - po co ci eheim? jak zapewne zdazyles zauwazyc nie wszystkie opinie sa o tym wezu pochlebne. Jest zielony i imho nie wart tej kasy. Osobiscie nie mam go w wc ale w akwarium i srednio mi pasuje. Lepiej kupic igielit z motoryzacynego ladny przezroczysty - 1,50pln / m :wink: Jak juz sie uprzec na markowe weze to za cene eheima sa lepsze opcje.

zlaczki - jesli zalezy ci na estetyce i ma to byc widoczne np przez okno warto kupic pozadne zlaczki bo wygladaja o niebo lepiej niz cybanty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodnica - zdecydowanie lepiej bipa z realitynet z akasa w zestawie. Generalnie lepiej zainwestowac w jak najwieksza chldonice. Wydanosci nigdy za wiele.

pompa - niezla, ale a 1 bloczek i bip'a przesadnie silna i jak lubisz bawic sie w uszczelnianie to lepiej za 3 dychy kupic aquaela. Z racji na niewielka moc (mimo dosc marnej jakosci wykonania) jest wzglednie cichy i latwy do wyciszenia.

waz - po co ci eheim? jak zapewne zdazyles zauwazyc nie wszystkie opinie sa o tym wezu pochlebne. Jest zielony i imho nie wart tej kasy. Osobiscie nie mam go w wc ale w akwarium i srednio mi pasuje. Lepiej kupic igielit z motoryzacynego ladny przezroczysty - 1,50pln / m  :wink: Jak juz sie uprzec na markowe weze to za cene eheima sa lepsze opcje.

zlaczki - jesli zalezy ci na estetyce i ma to byc widoczne np przez okno warto kupic pozadne zlaczki bo wygladaja o niebo lepiej niz cybanty :wink:

1605670[/snapback]

ale pompka powinna pociągnąć 2 bloki CPU i NB :) ja mam tą shitową z CPC i ciągnie 2 bloki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pompka powinna pociągnąć 2 bloki  CPU  i  NB :)  ja mam tą shitową z CPC i ciągnie 2 bloki :)

1605745[/snapback]

aquael ciagnie i 3 bloki... ogolnie polecam ta pompke, sam mam atmana 305, ale mialem do czynienia z aquaelem i naprawde SPOKOJNie starczy na 2 bloczki i nawet calkiem duza chlodnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wężw 10/13 mam - takie jak z allegro - całkiem niezłe - w zasadzie rewelacyjne do choinek 12mm..... oprócz samych zalet mają jedną wadę... nadają się tlyko do tych choinek :/ więc jeśli choć w jednym miejscy będziesz miał coś innego niż choinki 12mm to odradzam... np. na szrotówkę nie założysz bo szrotówki mają króćce 15mm (da radę założyć wąż 12/15)

Bloczek na CPU - albo Prison V2 (75zł) albo Prison Pro V2 (promocja - 100zł) na NB bym się zastanowił czy rzeczywiście wymagany jest... czy nie będzie to zbędny wydatek... może lepiej za zaoszczędzoną w ten sposób kasę kupić Freezer'a 2x120??

pompa Hydorek jak najbardziej lub Atman 304 (na 305 nie wciśniesz tych węży) choć po zastanowieniu może hydorek nie... - pod wpływem temperatury wysokiej (w lato nie trudno) może zacząć pierdzieć (tak miałem u siebie z L30) może pompeczka z realitynet?? wyjścia 11mm i wbudowany rezik - nawet nie wiecie jakie to wygodne..... no i na 12V - nie będą się czepiali że bałagan w kablach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek masz racje, myśle że ta pompka http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=241 bedzie najlepszym wyborem i rezu nie trzeba kupować :) a na NB dam jakis radiatorek

Edit.

ale czytam własnie sobie http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...d=386&Itemid=65 na temat tej pompki i jak by to ująć... nie jest (za)dobra :/ wydaję mi sie żę Hydorek jest lepszy. CO o tym sądzicie?

Edytowane przez .Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydorek będzie wydajnościowo trochę lepszy ale też będziesz musiał się liczyć iż jest sporo większe ryzyko że zacznie pierdzieć jak mu się coś nie spodoba... no mniej wygodny w użyciu....

Prison nie jest zbytnio wyczulony na zmniejszony przepływ w przeciwieństwie do nektórych bloczków....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek masz racje, myśle że ta pompka  1607668[/snapback]

a ja powiem abys nie bral do siebie tak mocno tego testu... pompa jest dobra (u mnie chodzi na 3 blokach rezie i bip2)... ale niezasmiecajac i nei robiac belkotu markentjinkowego to pogadaj z Morf'em on ja ma... zapytaj jak sie sprawuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi