emre Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Chciałbym na moim kompie z Windozą XP na partycjach NTFS zacząć używać uprawnień - nie lubię jak reszta rodziny grzebie mi po plikach systemowych i moich katalogach. Gdzieś obiło mi się jednak o uszy, że nadawanie uprawnień w wypadku wielkiego krachu systemu (=reinstal) powoduje brak dostępu do tak zabezpieczonych plików, a w rezultacie ich bezpowrotną utratę. Czy to jest prawda? Czy jeżeli będę nadawał uprawnienia dla poszczególnych grup a nie samych userów to tak się nie stanie? PROSZĘ O POMOC !!! W TYM TEMACIE JESTEM PRAKTYCZNIE ZIELONY !!! :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 z testow u siebie wiem ze do czasu jak po reinstallu uzytkownik ma taka sama nazwe to dostep jest normalny, jak inna to trzeba adniminstratorem nadac dostep albo noweym uzytkownikiem przejac prawa, tak samo jak czasem sie robi np po podlaczeniu dysku w komputerze u kolegi, przychodze do domu i niemam dostepu do katalogow ktore on zalozyl, przejmuje prawa i juz jest wyszstko moje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 i tutaj sie myslisz... (i guess) bo win XP każdemu userowi nadaje specjalny numer, KAŻDEMU INNY.. robiąc 2 razy usera o tej samej nazwie w kolejnej edycji poformatowej windy dostajesz inny numer. Stąd wniosek, że jesli zrobisz tego usera o tej samej nazwie to nie zostana Ci oddane Twoje byłe pliki. Miało to ustrzec dane przed odczytem przez niepowołane osoby. Jednak potem Billi G. stwierdził, że jednak musi być możliwośc przywrócenia tych plików.. i zostawił taką moc dla admina systemu.. który może zmienić włąściciela danych plików. żeby to potwierdzić wystarczy spojrzeć na uprawnienia takiego prywatnego pliku. Oprócz wszystkich grup użytkowników dostępnych na kompie będzie tam także ikonka ludka ze znakiem zapytania.. to właśnie poprzedni właściciel... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 a w rezultacie ich bezpowrotną utratę. Czy to jest prawda? Czy jeżeli będę nadawał uprawnienia dla poszczególnych grup a nie samych userów to tak się nie stanie? PROSZĘ O POMOC !!! W TYM TEMACIE JESTEM PRAKTYCZNIE ZIELONY !!! :oops: 1605475[/snapback] Stracić to możesz, gdy zaczniesz używać efs'a - czyli szyfrowanie danych na dysku, a nie zabezpieczysz klucza którym jest szyfrowany dysk. Co do praw dla użytkownika/grup - w ostateczności uruchamiasz jakiegoś linuxa z cd (aurox np) i masz dostęp do danych - on nie zwraca uwagi na windowsowe uprawnienia :) Oczywiście dostęp w postaci odczytu danych, zapis to ruletka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 nie wiem czy sie myle czy nie, ale wiem na pewno ze jak pewnego razu po formacie pomylilem literki przy wpisywaniu nazwy uzytkownika to nie mialem dostepu to czesci swoich katalogow, po skorygowaniu tej literowki musialem nadac sobie znowu prawa, jednak po nastepnych formatach wpisujac juz dobra nazwe uzytkownika odmowa dostepu juz sie nie powtorzyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedzi!!! Wnioskuję z nich, że nie mam się czego obawiać!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...