Skocz do zawartości
Gasky

Którą Płytę Wybrać...?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Mam P4 Nothwood 1,7Ghz ~ 2Ghz i zauważyłem dwie bardzo atrakcyjne oferty kupna nowej płyty głównej. To byłaby podstawa do poźniejszych upgradów mojego sprzętu. Mianowicie są to:

GIGABYTE 8SGXL - 99zł ( zobacz)

Fujitsu-Siemens D1625 - 129zł (zobacz)

Doradźcie mi (albo odradźcie) zakup. Nie orientuję sięzbyt dobrze w tym ale ta oferta wdała mi się atrakcyjna.

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Gigabyte'a to chipset jest dość egzotyczny. Ten fragment opisu płyty też nie napawa optymizmem:

Memory

3 184-pin DDR DIMM sockets

Supports DDR400/DDR333/DDR266/DDR200 DIMM

Supports up to 2 un-buffer, double-sided DIMM

DIMM DDR400/333/266/200

Supports 1 un-buffer, double-sided DIMM DDR333/266/200

and 2 un-buffer, one-sided DIMM DDR333/266/200

Use only memory of one specification

Supports up to 1GB DRAM (Max)

Supports only 2.5V DDR DIMM

W przypadku Fujitsu-Siemens można zapomnieć o zmianie napięcia CPU i pamięci. Radzę też spytać się sprzedawcy o możliwość regulacji FSB, w takich płytach przeznaczonych do zestawów często i to jest zablokowane.

Ceny są dość okazyjne, więc jeżeli wymnienione przeze mnie wady w Twoim przypadku nie dyskwalifikują tych płyt, możesz je śmiało brać :)

EDIT:

Tak po przejżeniu na szybko Allegro... Najtańsza niezła płyta:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61384167

A jeśli lubisz ryzyko ;) to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61240208

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Masz rację. Z tym Gigabytem to przeoczyłem trochę tą sprawe, ale nadal kusi mnie ten Siemens. Gość, który to sprzedaje nie potrafi mi odpowiedzień na pytanie o FSB. Na stronie Siemensa też nic nie ma na ten temat.

Jeśli chodzi o te Twoje propozycje to oby dwie są dla mnie ryzykowne bo jakoś nie mam zaufania do używanego sprzętu.

Dzięki za odp. Poszukam coś jeszcze na temat tego Siemensa. Może coś mi się uda znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi