Gasky Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Witam... Mam P4 Nothwood 1,7Ghz ~ 2Ghz i zauważyłem dwie bardzo atrakcyjne oferty kupna nowej płyty głównej. To byłaby podstawa do poźniejszych upgradów mojego sprzętu. Mianowicie są to: GIGABYTE 8SGXL - 99zł ( zobacz) Fujitsu-Siemens D1625 - 129zł (zobacz) Doradźcie mi (albo odradźcie) zakup. Nie orientuję sięzbyt dobrze w tym ale ta oferta wdała mi się atrakcyjna. Pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) Jeśli chodzi o Gigabyte'a to chipset jest dość egzotyczny. Ten fragment opisu płyty też nie napawa optymizmem: Memory 3 184-pin DDR DIMM sockets Supports DDR400/DDR333/DDR266/DDR200 DIMM Supports up to 2 un-buffer, double-sided DIMM DIMM DDR400/333/266/200 Supports 1 un-buffer, double-sided DIMM DDR333/266/200 and 2 un-buffer, one-sided DIMM DDR333/266/200 Use only memory of one specification Supports up to 1GB DRAM (Max) Supports only 2.5V DDR DIMM W przypadku Fujitsu-Siemens można zapomnieć o zmianie napięcia CPU i pamięci. Radzę też spytać się sprzedawcy o możliwość regulacji FSB, w takich płytach przeznaczonych do zestawów często i to jest zablokowane. Ceny są dość okazyjne, więc jeżeli wymnienione przeze mnie wady w Twoim przypadku nie dyskwalifikują tych płyt, możesz je śmiało brać :) EDIT: Tak po przejżeniu na szybko Allegro... Najtańsza niezła płyta: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61384167 A jeśli lubisz ryzyko ;) to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61240208 Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez Assassin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gasky Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Hmm... Masz rację. Z tym Gigabytem to przeoczyłem trochę tą sprawe, ale nadal kusi mnie ten Siemens. Gość, który to sprzedaje nie potrafi mi odpowiedzień na pytanie o FSB. Na stronie Siemensa też nic nie ma na ten temat. Jeśli chodzi o te Twoje propozycje to oby dwie są dla mnie ryzykowne bo jakoś nie mam zaufania do używanego sprzętu. Dzięki za odp. Poszukam coś jeszcze na temat tego Siemensa. Może coś mi się uda znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Prosze o zamieszczanie tematow w odpowiednich dzialach :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Poszukaj odpowiedzi tu: http://www.fujitsu-siemens.com/products/pr...alue/d1625.html Gdyby ta płyta nie miała opcji zmiany FSB to wg. mnie jej zakup jest bezcelowy - Northwoody 1.6-1.8 GHz są stworzone do overclockingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...