Skocz do zawartości
HQ12

LCD 15" HELP

Rekomendowane odpowiedzi

samsung 152B vs belinea 10 15 70 a moze samsung151P SAS ?? co kuna kupic radzcie bopoprzednim razem nicsie niedowiedzialem ale wowczas sadzilem ze sony ma faktycznie 10-20 ms !! :lol:

a zastanawiałes sie nad LG L1510s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muglbys podac jego parametry ?? do te ktore ja wymienilem ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>e 25 ms reacji 1/450 kontrast i 1/350 jasnosc to jak dlamnie parametrty mazenie na monitor.pl wyczytalem ze ten lg niedos ze jest tanszy to jeszce ma czas rekcji 12ms ??? jakos w to niechce mi sie wiezyc ???!!! niestety niedoronoje pod wzglendem kontrastu i jasnosci tymktore wymienilem wyzej "?????"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego o nich wlasnie myslalem ten Lg ktory zasugerowal kolego na moitor.pl w spcyfikaci ma podane 12 ms a samsung 152B 25ms owa belinea rowniez ma 25ms ale bija na glowe tego LG kontrastem i jasnoscia obrazu .... nadal jakos z niedowiezaniem patrze na te 12ms bo w katologu soniaki maja podane 10-20 a na monitor.pl 30ms wiec za cholere niewiem co myslec i zwracam sie z prosba o pomoc ??!!?? niechce kupic znowu jakiegos szitu bo jeden juz mam PHILIPS 107T20 YEAH :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a brałeś pod uwagę np. NEC 1550V ?

Ja osobiście posiadam , jestem zadowolony , a wybierałem spośród : LG 1510S , Hyundai L50A , Samsung 151S - ten NEC jeśli chodzi o kwestie odczuć wzrokowych jest spośród tej czwórki najlepszy pod względem obrazu i szybkości (są to moje subiektywne odczucia) - parametry ma do nich zbliżone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle każdy chwali swoje,

mogły sie ktoś obiektywny wypowiedzeć.

Wiem ze najlepiej wziać samsunga 152B ale on kosztuje prawie 2200zł

to o wiele drożej niz konkurencja [tak na marginiesie co to jest funkcja pivot w tych LCD]

Czy te LG są aż takie złe :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o wiele drożej niz konkurencja [tak na marginiesie co to jest funkcja pivot w tych LCD]

To dlaczego wybrales PIV ?Przeciez to o wiele drozej niz konkurencja :lol: Przemysl to sobie i bierz Samsunga 152B/T.Naprawde jest swietny. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a brałeś pod uwagę np. NEC 1550V ?

Ja osobiście posiadam , jestem zadowolony , a wybierałem spośród : LG 1510S , Hyundai L50A , Samsung 151S - ten NEC jeśli chodzi o kwestie odczuć wzrokowych jest spośród tej czwórki najlepszy pod względem obrazu i szybkości (są to moje subiektywne odczucia) - parametry ma do nich zbliżone

Ja osobiscie tego NEC nie polecam i nie będe mowil ze polecam tego ktory mam w podpisie:) bo jest po prostu za drogi. Jako ze wiekszosc sprzetu kupuje netto to wyszla mi na niego dobra cena ale dla kogos do domu to jednak juz troche za drogi monitor. Co do czasu reakcji to matryce NEC mają taką jedna dziwną dolegliwosc ze podają iż są szybkie i mają 25ms ale z tego az 19 to gaszenie !!! a tylko 6 zapalanie. CO to znaczy ?? Nie jest trudno wytłumaczyc ;] Bo w pracy z panelem snuzenie bierze sie z dlugiego gaszenia. Są na rynku panele mające lepszy rozklad tych czasow a widzialem takze ale juz nie pamietam jakiej firmy, gdzie te czasy byly odwrocone a mianowicie gaszenie bylo szybsze :) Jak widac sa rozne technologie LCD. Wiekszosc paneli majacych 25ms ma czasy korzystniejsze od NEC a mianowicie 10/15. Jak choćby wszystkie panele produkowane przez Fujitsu. Co do jasnosci i kontastu. KAZDEMU (chyba ze sie pracuje na dworze:) ) wystarczy jasnosc 250cd a wazniejszą cechą jest rownomiernosc podswietlenia matrycy :) bo decyduje o jednolitosci kolorow na calym panelu. Nastepna kwestia to kontrast. I tutaj tez nie trzeba wyszukiwac 500:1 bo i tak bedziesz pracował mając taki współczynnik kontrastu na 30 do 60% zakresu regulacji tego parametru. Dlaczego ?? Ano dlatego ze powyzej tracisz wiekszosc przejsc tonalnych w jasnych obszarach obrazu. Przyklad niech bedzie taki ze w moim nec-u przy 70% tej wartosci wogole nie widac szarego paska wyrozniajacego(tła) w gadu gadu odpowiedzi pisane przez osobę z ktorą sie rozmawia. Oczywiscie ktos powie ze po zwiekszeniu kontrastu widac znowu lepiej przejscia toalne w ciemnych obszarach obrazu ale tak naprawde w pracy sie to nie przydaje a najwyzej w filmach kreconych nocą ;] Zmysł wzroku skupia mniejszą uwagę na ciemnych obszarach niz na jasnych.

Jesli chcesz wydac 2200zł na samsunga to dołóz troche kasy miesiac dozbieraj i kup 17 tke moze byc ta najtansza Belinea a bedziesz bardziej zadowolony niz z 15 z dobra matrycą. Bo nic ci nie zrekompensuje wiekszego obszaru roboczego. A szczerze moge polecic w przypadku chęci dozbierania jeszcze troszku kasy monitorki na panelach MVA Fujitsu. Szczegolnie wart jest polecenia w chwili obecnej kosztujacy kolo 2700zł model Belinea z matrycą 17,4 cala !! To juz wielkosc typowej 19 calowki CRT a panel jest szybki, ma najlepszą rownomiernosc podswietlenia na rynku i jest bardzo jasny pomimo niby tylko 220cd a i kontrast nic sobie 400:1 co w zupelnosci wystarczy. natomiast gratis dostaniesz super ostrosc ktorej niewiele paneli potrafi dorownac i najwieksze na rynku kąty widzenia :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego wybrales PIV ?Przeciez to o wiele drozej niz konkurencja :lol: Przemysl to sobie i bierz Samsunga 152B/T.Naprawde jest swietny. :P

to jest lekki offtopic, ale odpowiem krótko.

Bo przede wszystkiem nie da go sie popsuć. [praktycznie, bo teoretycznie tak]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety na siedmnastke mnie niestac wiec walka sie odbywa pomiedzy 10 15 70 a 152B roznica w cenie jest spora wiec chyba jednak bedzie to belinea a ty co sadzisz bolko na temat matryc w tych monitorkach jedna to samsunga druga bodasjze mitsubishi ale niejestem pewien ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem samsunga 151P SAS i powiemjedno monitor wart 2500PLN a staraszne gowno oddalem nastepnego dnia i obecnie mam LG 900P i jestem zadowolnony a na temat lcd powiem drugie to straszne gowno niech nikt tego niekupuje ten czas reakci jest morderca jesli chodz o gry niemozna pograc na takims czyms te monitory sa dobre ale do biura albo internetu nic wiecej !!!! i te kurewne podswietlenie z prawej strony tragiedia :? to jeszcze niejest to co powina soba reprezentowac ta technologia za piec lat moze bede mial LCD 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem samsunga 151P SAS i powiemjedno monitor wart 2500PLN a staraszne gowno oddalem nastepnego dnia i obecnie mam LG 900P i jestem zadowolnony a na temat lcd powiem drugie to straszne gowno niech nikt tego niekupuje ten czas reakci jest morderca jesli chodz o gry niemozna pograc na takims czyms te monitory sa dobre ale do biura albo internetu nic wiecej !!!! i te kurewne podswietlenie z prawej strony tragiedia :? to jeszcze niejest to co powina soba reprezentowac ta technologia za piec lat moze bede mial LCD  8)

a ja mam LCD i jestem zadowolony, a i w grach nie mam problnów, tylko teba bylo dobre LCd ustawic w menu.

jakie podswietlenie z prawej strony??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem samsunga 151P SAS i powiemjedno monitor wart 2500PLN a staraszne gowno oddalem nastepnego dnia i obecnie mam LG 900P i jestem zadowolnony a na temat lcd powiem drugie to straszne gowno niech nikt tego niekupuje ten czas reakci jest morderca jesli chodz o gry niemozna pograc na takims czyms te monitory sa dobre ale do biura albo internetu nic wiecej !!!! i te kurewne podswietlenie z prawej strony tragiedia :? to jeszcze niejest to co powina soba reprezentowac ta technologia za piec lat moze bede mial LCD  8)

Faktycznie daleś 2,5 kzł? Bo za takie pieniądze to mżna kupić NEC 1550M (nie V) albo odpowiednik EIZO a tam problemu z bezwładnością matrycy nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup tego monitora tu sa parametry :-)

Panel a-si : a-si TFT/TN

Viewable Area : 17"

Pixel Pitch (mm) : 0.264

Brightness (Typ.) : 250 cd/m2

Contrast Ratio : 400:1

Viewing Angle (H/V) : 160??¨?/ 120??¨?

Response Time (ms) : 40

Interface : Analog

Frequency Horizontal Frequency (kHz) : 30-81

Vertical Frequency (Hz) : 56-85

Bandwidth (MHz) : 135

Maximum Resolution : 1280 x 1024

Color Supported : 16.7 Mil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem ten monitor na dwa dni w domu katowalem q3 unreal nowego csa nei widze roznicy pomiedzy ! zwyklym monitkiem wysokiej jakosci :-) moze tyle ze na lCD ciutke lepszy obraz i tak szybko sie nei slepnie ! :-) cnea tego monita to okolo 3 kawalki idzie mikolaj i zastanawiam sie czy brac czy nie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z waszych opiniji wnioskuje ze mialem pecha albo to sa subiektywne odczucia tnz w cmr2.0 smuzenie "rozmywanie obrazu" bylo malo widoczne ale w Q3 to gowno widzialem po szybkim obrocie moze by sie tak ustawil ktos po swietach ze mna na giercowanie w q3 na lcd :P ?? a apropo tego pdswietlenia bo niewiem jak inaczej mam to nazwac bylo z kazdego boku :? ale z prawej strony bylo max hamskie poprostu obraz duzo duzo jasnieszy nizeli powinien byc jesli zapodalem idealnie czarny kolor to to co widzialem po prawej stronie to ciezko by bylo nazwac czarnym ... na jasnych kolorach wogule niewidoczne....niewiem co mam sadzic takrze zuccie na priwa kilka telefonow to oblukam sobie te monitorki bo i tego F900P zwracam :P geometria do kitu i uwaga obraz traci ostrosc w rogach 8O a nadole ma orginalnie kwadratowe > prostokatne ikonki :? czy ja mam pecha 12.5 ????

tak wiec apel do wszystkich warszawiakow pokazcie mi klejka na lcd to wam powiem co sadze o tych monitorach i moze ktos mnie nawroci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...