Skocz do zawartości
seraphine

Debilne Ip Przydzielone Przez Dhcp

Rekomendowane odpowiedzi

DHCP mojego operatora (multimedia w gorzowie wlkp.) przydzielilo mi publiczne IP zakończone na 0 (x.x.x.0 - adresy zmienianiają się czasami co 2-3 tygodnie, czasami co 2-3 miesiące) ...efekt jest taki, ze niektore serwery mnie ignoruja (chociaz teoretycznie nie powinny), a jakby tego bylo mało, na osiołku dostałem bonus w postaci LowID :mur: ...na na infolini powiedzieli, ze nic nie poradzą i mi tego nie zmienią, ale gość dał do zrozumienia, że jest sposób na wywołanie zmiany i przypisanie dzierzawy na nowo... tylko googloje, googloje i nie moge narazie nic znaleźć :/

zmiana siecówki na inna raczej odpada (to solidny intel, ktory swietnie się sprawdza na lanparty)... jeżeli ktoś zna jakiś soft, albo komendy z wiersza poleceń które umożliwiłyby odnowienie dzierżawy z innym adresem byłbym wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1624441[/snapback]

w koncu ktos sie tam zlitowal u operatora :D ... i zmienili mi to.

zmiana maca dziala po zaladowaniu systemu (moge to sobie zrobic w sterowniku).... wiec odpada - motorolka (modem) ktora mam identyfikuje kompa po adresie mac.... mozna nawet zapiac ten modem do swicha... efekt bedzie taki, ze bedzie wspolpracowac tylko z ta karta sieciowa, ktorej mac przejmie jako pierwszy zglaszajacy sie... reszte kart sieciowych ignoruje... efekt zamiany macu bylby taki, ze po kazdym zaladowaniu systemu musialbym resetowac modem zeby zaskoczyl mu nowy mac (a dokladniej odlączac go od napięcia, bo producent zapomnial o przycisku reset).

zauwazyłem natomiast inna rzecz... na kazdym systemie operacyjnym zainstalowanym na tym kompie (chociazby na knopixie ladowanym z plyty), mimo tego samego adresu mac dostaje inne ip (w sumie to troche dziwne) - wiec moze to OS w jakis sposob wspomaga uzyskanie ip... szukałem rozwiązania raczej w tym kierunku.

Edytowane przez seraphine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi