=|SEAL|= Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Czy jest mozliwe ze gra nie chce chodzic na moim radku z powodu dx 9c??? Jesli tak, to jak zainstalowac dx 8.1? (ta wersja jest na plycie, ale nie moge jej zainstalowac, bo setup wykrywa nowsza wersje.... jak ja usunac?) :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoze Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Czy jest mozliwe ze gra nie chce chodzic na moim radku z powodu dx 9c??? Jesli tak, to jak zainstalowac dx 8.1? (ta wersja jest na plycie, ale nie moge jej zainstalowac, bo setup wykrywa nowsza wersje.... jak ja usunac?) :blink: 1631928[/snapback] To jest niemożliwe żeby gra nie chciała działać na DX9c. A żeby pozbyć się tego Directa musiałbyś przeinstalować Windowsa :) Nie znam się na problemach MGS2 z Radeonami bo grałem i użerałem się na GeForsie, ale może na forum Konami znajdziesz rozwiązanie, tam opisali chyba wszystkie problemy techniczne, trzeba tylko znać j.angielski :-P Konami Message Board - problemy techniczne Mam nadzieję że znajdziesz tam rozwiązanie swojego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 mam prolem: jak ustawiam controlersy wlasne to nie dzialja w grze a jak wylacze i wlacze gre to sa automatycznie defaultowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZATOICHI Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Czy jest mozliwe ze gra nie chce chodzic na moim radku z powodu dx 9c??? Jesli tak, to jak zainstalowac dx 8.1? (ta wersja jest na plycie, ale nie moge jej zainstalowac, bo setup wykrywa nowsza wersje.... jak ja usunac?) :blink: 1631928[/snapback] nie wiem czy juz było ale problemy z RADKAMI rozwiązkują te patche ----------------------------- patch 1.01 Konami has released a new patch for Metal Gear Solid 2 Substance, bringing the PC version to v1.01. This patch "only fixes issues associated with ATI Radeon 8500 and above. Owners of video cards other than the aforementioned cards should not apply this patch" link do downloadu http://www.gamershell.com/news/6952.html ------------------------------ patch 2.0 Konami has issued another update for Metal Gear Solid 2 Substance, bringing this stealth action game to v2.0. This patch includes the previous fixes (ATI Support) and "addresses the language selection issue for the European version". "This patch includes the previous fixes (ATI Support) and "addresses the language selection issue for the European version"."---czyli wystarczy zainstalowac tylko patch 2.0 (zawiera w sobie poprawki z 1.01) i powinno chodzic na radkach link do downloadu http://www.gamershell.com/news/7526.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Moj poprzedni problem rozwiazalem a teraz mam nowy: Mam pada i gram na nim w MGS2, lecz w widoku FPP celowanie jest bardzo trudne a myszka sie nie da ( nie dziala ) jak ustawic zeby dzialala ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
To_MeKs Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Ta gra myszki nie obsluguje !!! pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=|SEAL|= Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 nie wiem czy juz było ale problemy z RADKAMI rozwiązkują te patche @ zatoichi Dzięki za pomoc, ale niestety patch'e nie rozwiązują mojego problemu (zarówno 1.01 jak i 1.02... -_-'). Porażka totalna. Jak dotąd giery nie udało mi się uruchomić. Szukałem też odpowiedzi na forum konami, ale niestety jej nie znalazłem... :mur: pzdr PS. Czy jest możliwe, że z rodziny radków MGS2 nie obsługuje (z patch'em) właśnie chipsetów 9600 (pro)??? Z pliku readme tak niby wynika... 4) Version Notes Issues addressed: - ATI Radeon 8500 (9100) support enabled. - ATI Radeon 9000 / 9000 Pro support enabled. - ATI Radeon 9500 / 9500 Pro support enabled. - ATI Radeon 9700 / 9700 Pro support enabled. - ATI Radeon 9800 Pro support enabled. Ale przeca to nieracjonalne by było...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
To_MeKs Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 U mnie gierka hasa w 256 kolorach:/ a tak to wszsytko gra a czamu sie tak dzieje a no bo pisze ze nie znalazlo mojej karty graficznej i sobie na te 256 kolorow pozwolilo. Pisze tak w pliku last w bin. Paranoja:////// czytalem na forum konami: Well, this board seems like a ghost town, but in case this will be useful to someone, I'll put some step by step instructions on how to fix MGS2 to work on All in Wonder cards. 1. Install MGS2. 2. Install the ATI 2.0 patch. 3. Find the files mgs2.exe and mgs2_sse.exe within the directory where the game was installed. 4. Backup a copy of each of these original files! 5. Open mgs2.exe with a hex editor... Frhed is a nice free utility that will suffice for this job: http://www.kibria.de/frhed.html 6. Look for the string RADEON, which starts at the following offset: 0x5f6e44. 7. Replace RADEON with ALL-IN. Don’t add or subtract anything else 8. Save the file. 9. Repeat steps 5-8 for mgs2_sse.exe. Note: this might not be necessary; on my system, Metal Gear seems to only use mgs2.exe… also, the hex offset will be different, but it’s easy to find by analogy. 10. Check the file to make sure that it was edited correctly. To do this run hashcalc http://www.slavasoft.com/hashcalc/ . The correct CRC32s (as far as I know) are as follows: Originals from the ATI patch: mgs2.exe 73db17de mgs2_sse.exe 11abbd4e New after all in wonder hex editor fix: mgs2.exe bc3fd789 mgs2_sse.exe 2edb7d79 Good luck! Remeber, only do this if you have an All in Wonder card and have graphics problems like those described in this thread. Ale nie umiem sobie z tym poradzic :(:(:( moze ktos pomoze Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiwanshinobi Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Czy jest mozliwe ze gra nie chce chodzic na moim radku z powodu dx 9c??? Jesli tak, to jak zainstalowac dx 8.1? (ta wersja jest na plycie, ale nie moge jej zainstalowac, bo setup wykrywa nowsza wersje.... jak ja usunac?) :blink:Co do wywalenia DirectXa, to można: a) naprawić system - jeśli na płycie instalacyjnej windy jest starszy DirectX, powinien zamienić tego 9.0c. Albo B) przywrócić system - jeśli masz zachowany punkt przywracania z czasów, gdy miałeś starszy DirectX. Albo c) wywalić DX 9.0c i zainstalować starszy. Dowiedz się, jak się wywala DirectX. Czytałem gdzieś przepis, ale go nie pamiętam. Czy jest sens grać w MGS2 PC na cyfrowym padzie (bez analogów)? Mam takiego za 20 zł (za tę cenę - wyśmienity, np. do Onimusha jak znalazł), którego winda rozpoznaje pod nazwą "Joystick USB". Wiem, że MGS2 wykorzystuje analogi, ale czy są one do czegoś niezbędne? A w trójkę grałem u znajomego - przepiękna, zaś PS2 tanieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alCatraz Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 Bez analoga będziesz miał problemy z celowaniem w fpp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 No ne wiem czy będą wielkie problemy ;). Ja to przeszedłem na klawierze i ona nie jest analogowa a jakoś problemów w fpp nie miałem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 witam jaka jest szansa na odpalenie gry na radeonie X800GTO, wszystko ladnie idzie az do momentu rozpoczecia tj. filmik, menu i kiedy wybieram NEW GAME itd. to slychac pozniej tylko glosy Sneake oraz widac napisy, nastepnie kiedy juz zaczyna sie plansza to mozna zobaczyc tylko pasek LIFE, pistolet socom oraz po lewej stronie na gorze radar natomiast planszy nie, oczywiscie moge sie poruszac bo nawet slychac kroki i widac na radarze jak snake sie przemieszcza, co moge zrobic zeby uruchuchomic ta gre, sterowniki mam warcat 6.3, sempron 64, sb live, windows xp sp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Niestety MGS2:S to przykład na to jak NIE ROBIĆ konwersji na PC. Gierka chodziła dobrze na sprzętach za czasów których wyszła (gf4 i radek 9700). Teraz każdy ma problemy. Ale tak czy inaczej MUSISZ mieć patcha do tej gry bo w podstawce nie ma obsługi radków (o ile mnie pamięć nie myli). Nie wiem czy masz bo nie wpomniałeś ;). Jeżeli takie rzeczy masz na spatchowanej grze to mam kilka pomysłów ale mogą one być po prostu bzdetne (choćby dlatego że sam mam GF a nie radka wiec nie wiem jak tam jest). Kiedyś razem z nadmundem mieliśmy problem z brakiem twarzy w codeku i brakiem tekstur wody. Wtedy pomogło wyłączenie jakimś programikiem piksel shaderów (nv hard page chyba, sam nie sprawdzałem więc nie bić ale nadmundo tak grał i było wsio si podobno, on miał GF6800). Jak kończył grę to znowu je włączał. Ale to było na GF. Czy jest coś takiego dla radków to nie wiem. No i sam tego wolałem nie stosować tak "na wszelki wypadek" ;). Najpierw zapodaj patcha. Jak to nie zadziała to sam decyduj co zrobisz i jak (nie biorę żadnej odpowiedzialności za czyjeś czyny ;) ). Możesz też spróbować starszych sterów, może coś dadzą. Nara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 wgralem patcha 2.0 bodajze i sprobowalem ze sterownikami catalyst 5.6 (bardzo stare) no i to samo sie dzieje ludzie pomozcie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Może i tak być że nic się nie da zrobić z tym fantem :(. Ogólnie nie mam pomysłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 no to ladnie, 40zl poszlo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 no to ladnie, 40zl poszlo :mur:W rivatunerze poszukaj opcji zmiany shaderow i ustaw 1.1 albo cos kolo tego...Niestety nie jestem w stanie poszukac gdzie to jest, wiec jestes zdany na siebie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Riva Tuner --> customize --> Direct Draw and Direct3D settings --> zakladka shaders i zmieniasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) customize w opcjach sterownikow jest nieaktywne, a w tym wyzszym gdzie jest informacja o karcie to nie ma takiej opcji Edytowane 11 Czerwca 2006 przez remek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 jezeli znalazlbys chwilunie to bardzo cie o to prosze, przeszukalem caly program ale nic tam takiego nie moge odszukacNie przeszukam bo do tego trzeba karty graficznej ktorej nieposiadam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMS Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 W końcu udało mi się odpalić tą grę na win7 i grafie intela (x3100), chodzi przyzwoicie jak sie odpowiednio ustawi (z wszystkim na maks nie ma tekstur :P) ale mam problem z celowaniem w trybie fpp. Niby w opcjach jest ustawione mouse = R stick ale to nie działa. Drugi problem to wychodzenie z gry, robie to escapem ale chyba przez to nie zapisuja mi sie ustawienia grafiki i za kazdym razem musze od nowa zmieniac opcje. Da sie jakos inaczej wyjsc z gry (wrócić do menu?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Da sie, jest jakas kombinacja klawiszy ktora to umozliwia ale nie pamietam jaka ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrooka1 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 W końcu udało mi się odpalić tą grę na win7 i grafie intela (x3100), chodzi przyzwoicie jak sie odpowiednio ustawi (z wszystkim na maks nie ma tekstur :P) ale mam problem z celowaniem w trybie fpp. Niby w opcjach jest ustawione mouse = R stick ale to nie działa. Drugi problem to wychodzenie z gry, robie to escapem ale chyba przez to nie zapisuja mi sie ustawienia grafiki i za kazdym razem musze od nowa zmieniac opcje. Da sie jakos inaczej wyjsc z gry (wrócić do menu?) Hej , jakim cudem uruchomiłeś tą gre pod win7 , właśnie go zainstalowałem z nadzieją na wiekszą kompatybilność ze starymi programami bo na viście x32 nie ruszył mi mgs2 ( dodam że : mgs 1 śmigał bez problemów większych) mam Laptopa 2x2.4ghz intel core , z dedykowaną grafą GF8700m GT 512mb, i nijak nie mogę uruchomić tej gry - próbowałem już analogicznie do mgs1 wgrać fixed exe. z juz zmienionymi parametrami , użyłem też ALchemy Universal, próbuję odpalić zarówno mgs2.exe jak i mgs_sse.exe przez launchera i bezpośrednio , i z kompatybilnością z Win 98 -XP sp 3. i nic nie rusza , jedyne co mi działa to tylko launcher konfiguracyjny. po odpaleniiu exeków mam tylko ciszę i black screen. Masz może jakieś wskazówki co zrobić zeby to na win7 grało ? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannyr Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Gra jest Zajebista!!Szkoda tylko, że nieco spartolona w wersji na PC:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) Spartolona to chyba przez to, że chodzi bez problemów tylko na sprzęcie z dnia swojej premiery. Pamiętam że ukończyłem ją bez większych wygibasów bodajże na Radku 9000 :P Edytowane 22 Listopada 2009 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja też popykałem i gra spoko, na win 7 da się odpalić wszystko na full, trzeba tylko zrobić myk z podmianą jakichśtam plików która jest szeroko opisana w sieci..generalnie manewr analogiczny do radeonów - różnicą jest to, że cośtam trzeba przeedytować - nnie pamiętam dokłądnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domiols Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 W końcu udało mi się odpalić tą grę na win7 i grafie intela (x3100), chodzi przyzwoicie jak sie odpowiednio ustawi (z wszystkim na maks nie ma tekstur :P) ale mam problem z celowaniem w trybie fpp. Niby w opcjach jest ustawione mouse = R stick ale to nie działa. Drugi problem to wychodzenie z gry, robie to escapem ale chyba przez to nie zapisuja mi sie ustawienia grafiki i za kazdym razem musze od nowa zmieniac opcje. Da sie jakos inaczej wyjsc z gry (wrócić do menu?) ej co mam zrobic właczam gre i mam tylko czarny ekran i nie słychac dzwieku mam win 7 i karte graf ati radeon hd 4800 series co mam zrobic właczam mgs 2 substance i mam tylko czarny ekran mam win 7 i karte garf hd4800 series pomuzcie please daje wszystko na fulla i nic dalej caly czarny ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Zainstaluj Creative ALchemy Universal 1.00.08 by Daniel Kawakami. Ja ostatnio przeszedlem to na Win7. Wszystko dziala bezproblemu oprocz tego ze gra na klawiaturze w to jest patologia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domiols Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Zainstaluj Creative ALchemy Universal 1.00.08 by Daniel Kawakami. Ja ostatnio przeszedlem to na Win7. Wszystko dziala bezproblemu oprocz tego ze gra na klawiaturze w to jest patologia. zainstalowałem to i co mam dalej robic dalej jest czarny ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 There is a way to fix this. Over at the Konami boards Tomasz posted a way to fix the game fo the ATI all in wonder. These are his instructions, read them but read what I have to say at the end before doing anything: 1. Install MGS2. 2. Install the ATI 2.0 patch. 3. Find the files mgs2.exe and mgs2_sse.exe within the directory where the game was installed. 4. Backup a copy of each of these original files! 5. Open mgs2.exe with a hex editor... Frhed is a nice free utility that will suffice for this job: http://www.kibria.de/frhed.html 6. Look for the string RADEON, which starts at the following offset: 0x5f6e44. 7. Replace RADEON with ALL-IN. Don’t add or subtract anything else 8. Save the file. 9. Repeat steps 5-8 for mgs2_sse.exe. Note: this might not be necessary; on my system, Metal Gear seems to only use mgs2.exe… also, the hex offset will be different, but it’s easy to find by analogy. Right, now you will need to follow the instructions but do a couple of things differently. At point 6&7 instead of replacing "RADEON" with "ALL-IN", replace it with "GeForc". Note the capital G and F and no e on the end. Near (right next) to where it now says GeForc, there will be the string "GeForce" (this starts at 0x5f6e4c in mgs2.exe and 0x5fd83c in mgs2_sse.exe). Replace "GeForce" with anything else as long as it has the same number of letters. The game will now use the Radeon graphics path on a geforce card and looks a hell of a lot better (tested on a GF 6800). Tak zrobiłem - w punktach jest dla Radeonów, poniżej dla ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...