Skocz do zawartości
AndyN

Mata Bitumiczna Czy Gąbka Akustyczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komp wygląda tak:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Więcej tutaj: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=139223

Doszedłem do wniosku, że mogłoby być ciszej ;)

Chcę obudowę od środka wykleić warstwą tłumiącą dźwięki. Matę korkową mam już za sobą, moim zdaniem o kant d... można ją potłuc

I teraz pytanie

* mata bitumiczna: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=139223 - choć będę kupował w jakimś sklepie motoryzacyjnym - taniej a to samo dostanę

czy

* gąbka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63602015 - gdzie można kupić?

Co jest lepsze? skuteczniejsze? Te maty bitumiczne są dość ciężkie chyba? (komp już teraz jest ciężki). A może jedno i drugie?

Ma ktoś właśne doświadczenia z jednym i drugim rodzajem wygłuszaczy?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz wybor pomiedzy mata bitumiczna a jakas zwykla gabka to wiadomo - maty bitumiczne.. sa ciezkie ale dzieki temu blacha staje sie sztywniejsza, nie wpada w drgania, a dzwieki z kompa sa "przytłumione" nie slychac swistu tylko delikatny pomruk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec

Trochę drogo, 150 zł. Muszę skalkulować ile by kosztowało kupienie mat bitumicznych i ten gąbki gdzieś w jakim sklepie nie-komputerowym, bo w komputerowym za byle [ciach!]łę - bo to modny case modding, krzyczą niewiarygodne sumy.

Najpierw mata a na to naklejona gąbka

Tylko pytanie, gdzie takiej gąbki szukać?

melonowy

Ta moja buda to chieftec, sama w sobie jest sztywna i solidna

Ja nie mam na myśli zwykłej gąbki, np. kąpielowej tylko taką specjalną gąbkę akustyczną do wyciszania np. kolumn głośnikowych. Przecież podałem linki do obu wygłuszaczy żeby było wiadomo o co chodzi

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam anteca i blachy tez sa sztywne, ale dalo to efekt. nie wiem ile to wyjdzie, bo szczerze nie liczylem, ale moze byc tek, ze roznica nie bedzie jakas bardzo duza a te sa juz przyciete wiec sie oszczedza kupe czasu i nerwow ;]

A można kupić pod wymiar do chiefa big tower?

Choć policzę ile by kosztowało gdybym kupował i sam ciął

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, zerknij TU. Co do cięcia mat to moim zdaniem roboty nie ma aż tak dużo a całość daje sporo frajdy ;)

Okazyjne te ceny: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=489 - 189 zł. Nieźle

Chyba wybiorę się do jakiegoś sklepu z akcesoriami samochodowymi. Matę bitumiczną powinni mieć

Pytanie gdzie można kupić tę gąbkę akustyczną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ceny porażają. Dlatego pisałem o zrobieniu tego samemu.

Gąbkę widziałem w hurtowni materiałów budowlanych (sporo ich jest pod Warszawą). Od razu mówię, że w sklepach typu Leroy Merlin (np. w Arkadii) nie widziałem.

A próbował ktoś może stosować karimaty, takie do spania? Są sprzedawane w dużych rolkach, fakturę mają podobną do mat, tylko problemem jest kolor - nie widziałem czarnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o maty bitumiczne do midi towera to wydalem na nie 28 zl i zostale mi jeszcze troche tego a nie zalowalem na niczym... przypuszczam ze koszt ich w wypadku Big Towera to 2x28 lub podobne pieniadze... aha i sa 2 rodzaje mat bitumicznych.. sa miekkie do wygluszania (ale i tak sa twarde w cholere) oraz sztywne stosowane w Car Audio... ja mam te pierwsze i w 100% jestem z nich zadowolony... a co do gabki akustycznej ehm moj kolega to ma w budzie.. nie wyglada to zbyt ciekawie i nie daje spodziewanych efektow.. ot pic na wode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie maty bitumiczne sa lepsze od gabek. To dobry pomysl z naklejeniem ich na maty :) Ja u siebie tego nie zrobilem bo mam okno w budzie i jestem wrazliwym esteta na punkcie tego co mam w srodku :) Wydaje mi sie ze gabki pochlona dzwieki w nieco gorszym stopniu niz maty ale polaczone powinny byc bardzo "wydajne w wyciszaniu" Ale wlasciwie nie wiem czemu sie w to pakujesz jak masz WC ?? Jak chcesz sciszyc HDD to sa na to inne spodoby.. ja tez mam w miare jak na AC wyciszonego sprzeta i wkurza mnie tylko zasilka.. apropos zbieram na tagana moze ktos zasponsoruje :)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile da ci gąbka akustyczna (ostatnio na allegro koleś miał b. tanio), ale wg mnie to zbędny wydatek, ja zastosowałem ja w okolicach wentyli, w celu tłumienia,bo jeśli chodzi o wygłuszanie, nic nie dają,oklej dobrze całość matami bit.Powinieneś tez zastosować jako 2 warstwę matę korkową.(nigdy się jej nie stosuje samodzielnie...)

pompkę powinieneś wyciszyć, ale co z HDD :?: Bez czegoś w rodzaju silentboxa się nie obejdzie.

Swoją drogą podłuż pod pompkę 4 mm podkładkę z silikonu, b. dobrze tłumi drgania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz : http://img246.imageshack.us/my.php?image=obraz0082aj.jpg Mój genialny pomysł (skromnie :) ) na wykorzystanie gąbek i gumek tak żeby wyciszyć dysk. Mam samsunga (b. ciche dyski) głowicy woogóle nie słychać a talerze dzięki temu urządzonku znacznie ciszej chodzą :P Jak chcesz moge ci take coś zrobić za piwo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam swoją budę oklejoną trzema materiałami: http://www.ilubek.republika.pl

mata bitumiczna

mata korkowa

gąbka karbowana

Mata korkowa to o kant pupy

Jak bym dzisiaj raz jeszcze oklejał budę zastosowałbym tylko matę bitumiczną, ale w 2 - 3 warstwach.

Pamiętaj, że gąbka jest dobrym izolatorem ciepła, zaś gąbka karbowana jest pofałdowana co utrudnia swobodny obieg powietrza w budzie, a co za tym idzie wzrost temeratury.

Bez dodatkowych wentyli wymuszających ten obieg gąbki karbowanej nie ma sensu dawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś takiego: APP MATY WYGŁUSZAJĄCE MIĘKKIE 50x50 cm (allegro). Cena nienajgorsza, kolor czarny, wymiary w porządku (nie chciałbym sztukować jednego boku z kilku kawałków) - ma ktoś coś takiego?

Z drugiej strony za około 80zł można kupić maty Akasa AK-PAX-2 dla Big Tower, ale nie wiem jak się taka gąbka spisuje. Wygląda w każdym razie estetyczniej niż maty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

melonowy

Mam WC ale w obudowie są też wentyle (widać je na zdjęciach w podanym topiku o moim WC) wymuszające obieg powietrza, dmuchające na radiatory pamięci grafiki, dyski twarde. Gdy gram i wszystko jest puszczone na maksa: proc, grafa ale i wentyle wtedy hałas nie ma dla mnie większego znaczenia. Chcę go wyciszyć gdy wszystko jest spowolnione (cool&quiet, wentyle na min) i zostawiam włączonego kompa na noc (komp stoi w pokoju, w którym śpię).

Mam wyczulony słuch, gdy odpoczywam lubię mieć naprawdę cicho i sprzęt dla wielu z tego forum "cichutki"/"niesłyszalny" dla mnie jest za głośny.

andrewthx

Pompkę mam osadzoną na silentblock'ach (jest o tym mowa w podawanym przeze mnie topiku). Dyski sobie odpuszczę (są dwa-RAID0) musi zostać jak jest

ilubek

Chyba zdecyduję się na same maty bitumiczne. W moim mieszkaniu mocno się kurzy, co jakiś czas wnętrze kompa muszę potraktować odkurzaczem więc gąbki byłyby problematyczne jeśli chodzi o ich odkurzanie. Obieg powietrza jest, są trzy wentyle wdmuciach!ące i dwa wyciągające (widać je na zdjęciach w wiadomym wątku) wszystkie sterowane panelem (szkoda, że nie można ich wyłączyć - panel nie ma takiej funkcji)

Wiecie, już jakiś czas jestem na tym forum i z dużym sceptycyzmem podchodzę do różnych bezszelestnych wentyli za marne 70 zł, które po założeniu na chłodnicę jakoś bezszelestne nie chcą być. Przeszedłem etap mat korkowych, które miały tłumić a nie tłumiły, róznych wynalazków, które ładnie wyglądają, dużo kosztują a jak się okazuje niewiele albo nic nie dają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś takiego: 1658713[/snapback]

Witam

Ja mam taką matę bitumiczną, dałem ją jako pierwszą warstwę wyciszającą

(pisałem wyżej). Daje lepszy wynik od gąbki, a korku nie wspominając.

Ale jak to zwykle bywa ma też swoje wady (zalety - zależnie jak na to patrzeć0.

Jak na swoje małe gabaryty jest nieproporcjonalnie ciężka. Aż byłem zdziwiony.

Oklejony nią komp stał się strasznie ciężki. Ciężar maty jest jednocześnie jej zaletą - usztywnia blachy budy i nie wpadają tak chętnie w wibracje.

Edytowane przez ilubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na swoje małe gabaryty jest nieproporcjonalnie ciężka. Aż byłem zdziwiony.

Oklejony nią komp stał się strasznie ciężki. Ciężar maty jest jednocześnie jej zaletą - usztywnia blachy budy i nie wpadają tak chętnie w wibracje.

Wielkie dzięki, właśnie to chciałem wiedzieć.

Fakt, wadą jest jej ciężar.

Mój komp już teraz jest naprawdę ciężki. Sama obudowa swoje waży, reszta sprzętu też się dokłada blink.gif Ciekawe ile będzie ważyć po obklejeniu? icon_smile3.gif

E tam, na lan party się z nim raczej nie będziesz wybierał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom moj komp tez ostro przybrał na wadze po wyklejeniu matami ale efekt wygluszenia/stlumienia osiagnolem zadowalajacy.. w najblizszy weekend jak znajde troche czasu to zabieram sie za przerobke tylu budy i wentyli w celu obnizenia halasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom jak ja je kupowalem to byly jeszcze po 14 zl :) heh Przygotuj garaz hehe

A wracajac do dyskusji ==> tylko maty bitumiczne, sa najlepsze.. a widzialem jeszcze taki wynalazek do odbijania fal dzwiekowych w postaci mat :P bo maty bitumiczne wciaga dzwiek :P

Edytowane przez melonowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi