Skocz do zawartości
KREMator

co sadzicie o tej pompce?

Rekomendowane odpowiedzi

A co myslicie o pompce z tej strony http://www.colisa.com.pl/?/s-Project-pomws-pomp.shtml

model NOVA

lub o tej http://www.colisa.com.pl/?/s-Project-pomws-pomp.shtml

model STEP 3

Będe potrzebował taniej (max 70zl) pompki o w miare dobrej wydajnosci.

Którą z tych możecie mi polecić? a może znacie jakieś inne dobre i tanie pompki?

Pozdrowka

mam pompke nova zrobilem z niej niezatapialna to przeplyw sie zwiekszyl co zreszta jest napisane na pudelko chodzi 24/h /tydzien

ale ma jedna wada wpada w dosc glosne wibrajcje w takim trybie ka byla w wiadrze na gombce to spox ale jako nie zatapialna to strasznie brzeczy poza tym mogla by byc mocniejsza na zdjeciach widac jaka ona jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy pompa jest niezatapialna to nie ma znaczenia jej moc, jezeli chodzi o oddawanie jej wodzie ????

Oddaje wtedy minimalnie.
Tu się nei zgodzę. Ktoś z forum (kuna tyle tu osób że już nawet nicki mi się mylą) jak na pompę wc (od co) puścił wiatrak to temp. proca spadła o 5 stopni czyli pompa nieźle normalnie wodę grzała. Mnie się wydaje że nie jest o żadne 10-20 % tylko 40-60 zależnie od układu i pompki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w jaki sposob woda ma sie grzac w pompce skoro ma tylko kontakt z wirnikiem ??

Pompka zatapialna oddaje CALA moc pobrana z sieci do wody!!!

Pompka niezatapialna oddaje ZNACZNA WIEKSZOSC mocy pobranej z sieci do wody (nie oddaje bowiem czesci strat, czyli czesci ciepla, ktora oddawana jest otoczeniu)!!!

Juz nie mam sily tego w kolko powtarzac...poczytajcie sobie TUTAJ

Jest tam troche teorii, a takze test na jej poparcie (na dole strony)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jako zesmy narod leniwy i pewnie sie wam nie bedzie chcialo czytac, a ze mam juz wyzej uszu gadania o tym w kolko (to juz bedzie chyba 5ty raz) skopiuje tutaj to co poprzednio zostalo napisane:

Troche fizy. Temperatura to funkcja sredniej energii kinetycznej ruchu postepowego czasteczek. Natomiast energia wewnetrzna to suma wszystkich rodzajow energii zwiazanych z czasteczkami, atomami i ich czesciami skladowyi, czyli w jej sklad wchodzi takze srednia energia kinetyczna ruchu postepowego czasteczek. Im wieksza srednia kinetyczna tym wieksza temperatura. Pierwsza zasada termodynamiki mowi, ze dE = Q + W, czyli zmiana energii wewnetrznej ciala rowna sie sumie ilosci dostarczonego mu ciepla i pracy wykonanej nad nim przez sily zewnetrzne.

W naszym przypadku Q to straty powodowane przez silnik pompki, a W praca, jaka wykonuje ona na cieczy wprawiajac ja w ruch. Czy teraz jasne jest, dlaczego CALA moc pobierana przez pompke zatapialna laduje w wodzie zwiekszajac jej temperature? Reasumuja, dasz 20W pompke zatapialna do systemu, a chlodnica bedzie musiala odprowadzic dodatkowo cale te 20W!

TEST

A wiec po kolei:

Test zostal przeprowadzony na zyczenie tutejszych niedowiarkow, a mial na celu dowiedzenie, ze pompka "tak podgrzewa" wode przez sama swoja prace.

Pompa testowana: AquaClear PowerHead 802, moc 21W, 1500l/h, 1.7m slupa wody. (dane producenta)

Zbiornik: Wiadro o srednicy 25cm, wypelnione do polowy

Plyn 6 litrow mieszanki wody i plynu do chlodnic DynaGel o stosunku 5:1

Pomiar temperatury: termometr wieloczujnikowy o dokladnosci 0.1C i zakresie -30C do +120C, czestotliwosc pomiaru 0.5Hz

Czas rozpoczecia testu: 16:45

Czas zakonczenia testu: 22:45

Czas trwania testu: 6 godzin

Dodatkowe informacje:

Pompa zostala zanurzona w zbiorniku z plynem, odlaczone zostaly wszelkie przewody, a wylot zostal skrocony do 2cm. Wszystko to, aby zminimalizowac opory i zwiekszyc skutecznosc samej pompy (aby energia elektryczna zostala w wiekszosci zamieniona na prace, a nie na cieplo zwiazane ze stratami).

WYNIKI:

Czas: 16:45 -Poczatek testu-

Temp otoczenia: 17.4C

Temp wody: 17.0C(po wymieszaniu przez zalaczenie pompy na 3 sek)

Roznica tmeperatury: -0,4C

Czas 22:45 -Koniec testu-

Temp otoczenia: 17.6C

Temp wody: 24.0C

Roznica temperatury: 6.4C

Komentarz:

Test oczywiscie jest znacznie zanizony, a to z uwagi na fakt, ze temp otoczenia pozostawala wzglednie na tym samym poziomie, natomiast rosla temp samej tylko wody. Im wieksza temp wody tym szybciej oddawala ona cieplo do powietrza (wieksza roznica temperatur, na poczatku ujemna -0.6, na koncu +6.4C). Oddawanie ciepla zwiekszal takze ciagly ruch wody, przez co obnizala sie energia wewnetrzna wzglednie calej objetosci plynu, a nie samej tylko jego powierzchni i tych czasteczek znajdujacych sie przy sciankach wiadra.

Przeprowadzenie bardziej wiarygodnego testu wymagaloby ciaglego utrzymywania temp pokojowej na poziomie temp ogrzewajacej sie wody, wtedy przeplyw ciepla wynosilby 0, ale w warunkach domowych jest to niezwykle trudne i zreszta zbyteczne, gdyz zarysowalo by to tylko wieksza roznice.

Zwracam takze uwage na fakt, ze sprawnosc pompy byla wysoka, wiec zaledwie niewielki procent pobranej energii wydzielil sie w postaci ciepla. W wiekszosci energia poszla na prace wykonana przez pompe na wodzie, co jak widac, przyczynia sie wlasnie do wzrostu temp wody.

Wniosek:

A wiec energia pobierana przez pompe jest przekazywana do wody podnoszac tym samym jej temperature.

Tak wiec przykro mi, ale nie macie racji :roll:

Gdyby byly jakies niejasnosci, nigdzie nie uciekam.

PS. Czy zyczycie sobie testu na PH301 (5W, 600l/h) ?

UPDATE:

Jeszcze jedna sprawa, zdaje mi sie, ze nie podkreslilem jednej rzeczy. Celowo postaralem sie o jak najwieksza sprawnosc pompki, zeby pokazac, ze to NIE CIEPLO przez nia wydzielane przyczynia sie w WIEKSZOSCI do wzrostu jej temperatury, ale PRACA jaka wykonuje na cieczy. Tak wiec, jezeli energie pompka zuzywa na prace i na straty w postaci ciepla, to CALA ta energia jest przekazywana wodzie w przypadku pompek zatapialnych, a w przypadku pompek niezatapialnych WIEKSZOSC. Roznica polega na tym, ze w momencie kiedy pompka niezatapialna wydziela cieplo, tylko jego czesc zostaje przekazana wodzie, a czesc do otoczenia, ale PRACA dalej wykonywana jest na wodzie, dalej stanowi procentowa wiekszosc zuzycia energii (nie mowia o zatkaniu odplywu, wtedy wiadomo, praca=0%, cieplo=100%) i dalej przyczynia sie do zwiekszenia jej temperatury. Czyli, CALA energia zatapialnych, PRAWIE CALA niezatapialnych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak badalem organoleptycznie to pompa (bynajmnije moja) nagrzwa sie tylko w miejscu (nie wime zwojnicy tam dzie wklada sie ten magnes z wirnikeim) woda nie miala stycznosci z czesciami podgrzewanymi mala czesc ciepla pochadzacego ze strat w przerabianiu pradu na ruch wody trafia do wody bo obudowa jest ciepla( niezatapialna) ale zdziwilem sie ze sam ruch wody ja tak podgrzewa ogolnie to jest malo kilka stopni przez 6H bez chlodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki , spox ale ten test dotyczy pompek zatapialnych zanurzonych w cieczy - wiec logiczne jest ze moc idzie do wody podgrzewajac ja...  ot Moze Zrobisz jeszcze test pompki niezatapialnej. ??

Pompka podgrzewa wodę nie własnym ciepłem tylko mieszając łopatkami - tak samo robi to zatapialna jak i nie zatapialna. Różnica będzie tylko w cieple oddawanym z pompki do powietrza i będzie to ok 5% całkowitej mocy pompki - na kożyść niezatapialnej.

Z drugiej strony jak zrobisz jakąś mocną pompkę zatapialną na nie zatapialną to może się przegrzać i wtedy będziesz miał więcej problemów niż kożyści z pompki niezatapialnej.

Więc przerabianie zatapialnej na nie zatapialną jest tylko kwestją wyglądu i miejsca które ta pompka będzie zajmować. Bynajmniej nikt tego nie robi ze względu na wzrost wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki , spox ale ten test dotyczy pompek zatapialnych zanurzonych w cieczy - wiec logiczne jest ze moc idzie do wody podgrzewajac ja...  ot Moze Zrobisz jeszcze test pompki niezatapialnej. ??

Pompka podgrzewa wodę nie własnym ciepłem tylko mieszając łopatkami - tak samo robi to zatapialna jak i nie zatapialna. Różnica będzie tylko w cieple oddawanym z pompki do powietrza i będzie to ok 5% całkowitej mocy pompki - na kożyść niezatapialnej.

Z drugiej strony jak zrobisz jakąś mocną pompkę zatapialną na nie zatapialną to może się przegrzać i wtedy będziesz miał więcej problemów niż kożyści z pompki niezatapialnej.

Więc przerabianie zatapialnej na nie zatapialną jest tylko kwestją wyglądu i miejsca które ta pompka będzie zajmować. Bynajmniej nikt tego nie robi ze względu na wzrost wydajności.

hmm no nie do konca sie zgodze ja swoja przerobilem na niezatapialna z 2 powodow:

1 koniec z wiadrem lub innym pojemnikiem komp jest w pelni mobilny odlaczyc kable i sobie idziesz mozna g kopnac przesunac bez strachu

2 jak podaje producent pompa osiaga w tym trybie pelne (teoretycznie) 800L/h przeplyw na pewno jest mniejszy przy wc ale lzej to idzie i jest troche wiekszy niz z wiadrem tam pompa musila cala moca pompowac wode przu ukladzie zamknietym woda splywajac wytrzwarza cisnienie dzieki temu jest lzej i troche wieskszy przeplyw

kazdy przyzna ze trzymanie pojemnika jest troche klopotliwe ( tego wlasnej roboty) a firmowe sa za drogie zeby kombinowac zeby byly idealnie szczelne w kazdej pozycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no nie do konca sie zgodze ja swoja przerobilem na niezatapialna z 2 powodow:

1 koniec z wiadrem lub innym pojemnikiem komp jest w pelni mobilny odlaczyc kable i sobie idziesz mozna g  kopnac przesunac bez strachu

2 jak podaje producent pompa osiaga w tym trybie pelne (teoretycznie) 800L/h przeplyw na pewno jest mniejszy przy wc ale lzej to idzie i jest troche wiekszy niz z wiadrem tam pompa musila cala moca pompowac wode przu ukladzie zamknietym woda splywajac wytrzwarza cisnienie dzieki temu jest lzej i troche wieskszy przeplyw

kazdy przyzna ze trzymanie pojemnika jest troche klopotliwe ( tego wlasnej roboty) a firmowe sa za drogie zeby kombinowac zeby byly idealnie szczelne w kazdej pozycji

ad1 przecież jest to powód o którym pisałem - zajmowane miejsce.

ad2. Przecież w układzie otwartym woda również wraca rurkami (chyba, że robisz sobie wodospad) więc siła również się równoważy. Możesz sobie zrobić test - zanuż rurę w wannie podnieś ją do góry, nie wynużając zakończeń - woda pozostanie w równowadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to przyjacielu chodzi, nastepnym razem czytaj uwaznie to co sie pisze!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1 przecież jest to powód o którym pisałem - zajmowane miejsce. 

ad2. Przecież w układzie otwartym woda również wraca rurkami (chyba, że robisz sobie wodospad) więc siła również się równoważy. Możesz sobie zrobić test - zanuż rurę w wannie podnieś ją do góry, nie wynużając zakończeń - woda pozostanie w równowadze

miejsce nie w tym u mnie rzecz i tak wszystko stoi w obudowie bo mam midi@big ale jak mialbym pojemnik z pomka w srodku to nie moge kompa przestwiac bo moze sie rozlac niestety te pojemniki nie gwarantuja takiej wodobezczelnosci jaka bym chcial

ad2 w ukladzie zamknietym najtrudniejszy jest rozruch najlatwiej to skojarzyc z silniekiem gdzie tloki sa na wykorbieniach walu korbowego co iles stopni i tlok wykonujac prace idzie w dol i przekreca wal

woda idzie w dol a ze sie nie rozchodzi po wiadrze tylko musi wezem isc w gore stad ta lzejsza praca pomki i ciut wieksza wydajnosc mam nadzieje ze czytelnie tlumacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy pompa jest niezatapialna to nie ma znaczenia jej moc, jezeli chodzi o oddawanie jej wodzie ????

Oddaje wtedy minimalnie.
Dobra, sorry. Macie racje. Procentowo oddaje minimum tyle ile wynosi jej sprawność.

Na przykład jak ma 80% sprawności to te 80% idzie z pracy łopatek do wody.

Pozostałe 20% idzie na tarcie w napędzie i w najoptymistyczniejszej wersji pójdzie w całości w powietrze.

Nie zastanowiłem się :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaje wtedy minimalnie.
Dobra, sorry. Macie racje. Procentowo oddaje minimum tyle ile wynosi jej sprawność.

Na przykład jak ma 80% sprawności to te 80% idzie z pracy łopatek do wody.

Pozostałe 20% idzie na tarcie w napędzie i w najoptymistyczniejszej wersji pójdzie w całości w powietrze.

Nie zastanowiłem się :oops:

W bardzo optymistycznej wersji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad2 w ukladzie zamknietym najtrudniejszy jest rozruch najlatwiej to skojarzyc z silniekiem gdzie tloki sa na wykorbieniach walu korbowego co iles stopni i tlok wykonujac prace idzie w dol i przekreca wal

woda idzie w dol a ze sie nie rozchodzi po wiadrze tylko musi wezem isc w gore stad ta lzejsza praca pomki i ciut wieksza wydajnosc mam nadzieje ze czytelnie tlumacze

Kożyść aktycznie może być - energia kinetyczna wody będzie rozproszona - ale nie wiem jaki to będzie procent mocy, jest jednak durzy minus. Przy wachaniach temperatury możesz mieć problemy z rosnącym ciśnieniem i nieszczelnośćiami z tego powodu płynącymi. Ja pozostane przy układzie zamkniętym. Zbiornik mam szczelny - ale zrobiłem rurkę - odpowietrznik. Więc aby woda się wylała musiałbym całość do "góry nogami" obrucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ave !

Odgrzewam temat szukając posiadaczy pompek Project,

a konkretnie STEP 3 - wydaje się w miarę optymalna

( za TĄ cenę ! ) ( 15W, max. 950l/h, wys. pompowania 1,3 m )

( http://colisa.com.pl/s-Project-pomws-pomp.shtml )

Parametry (producenta ;-) ) znam, interesuje mnie HAŁAS. Nic dodać, nic ując ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O halasie nic nie wiem, a ogolnie pompka niezla, aczkolwiek ja i tak jestem zdania, ze jak juz kupowac, to cos porzadnego, a MJ1000 jest ciut lepsza (i drozsza). Ma 1000l/h, 1.48m podnoszenia slupa i moc 14W...stymze kosztuje 82PLN + przesylka z sil.val. Nie wiem jak ten Step 3, ale MaxiJety sa uznawane za jedne z najlepszych na swiecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...