Skocz do zawartości
SpiderMAN

Overclocking Monitora - niemozliwe, a jednak...

Rekomendowane odpowiedzi

...Tak

SAMSUNG 550b + SAPPHIRE ATI Radeon 9000 Pro

Nominalne odswiezanie w rozdzielczosci 1152x864 wynosi dla tego monitora 75Hz

Dołączona grafika

Bez problemu chodzi na 85Hz, tydzien pracy praktycznie non stop, zero syczenia z wnetrza monitora, i.t.p.

Teraz hula na 100Hz, oczy mnie nie bola, obraz jak zyleta. Nic tylko sie cieszyc. Wiec sie ciesze :lol: :D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ehkhhh, tez przez jakis czas zylem ta przyjemna swiadomoscia. u mnie identycznie zachowywal sie - dalej sie tak zachowuje monitor likom. usawiam mu w sterach odswierzanie ponad norme - a on mi sie pieknie odpala. sterowniki i inne monitory softwarowe pokazuja odswierzanie np 85 Hz. ale ktoregos razu odpalilem menu monitora i tam sie wyswietla jak byk 75Hz - wiec to jakis pic na wode musi byk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to nie jest podkrecanie monitora. On po prostu na tyle pozwala, a specyfikacja producenta nie jest od parady. Jednak 15` kineskop wreszcie padnie na takich parametrach pracy.

Zreszta mam taki sam monitor w domu i na voodoo tez jechal na 1600x1200, a nie bylo tego nawet w wyborze rozdz. Chyba jakis programik byl przy sterach do voodoo, nie pamietam juz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja 15" w specyfikacji ma max 75hz przy 1024/768 , a powerstripem jej ustawiam 85 i lazi tez bez problemu .....juz od 4 lat bodajze tak chodzi

na brata monitorze Philips 105MB (moj stary, ehh :) ) 1024/768 @85Hz to norma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja 15" w specyfikacji ma max 75hz przy 1024/768 , a powerstripem jej ustawiam 85 i lazi tez bez problemu .....juz od 4 lat bodajze tak chodzi

na brata monitorze Philips 105MB (moj stary, ehh :) ) 1024/768 @85Hz to norma :D
Jak się tak chcecie licytowć to do mojego eizo producent zaleca 86 (oczywiście to też 15")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim syncmasterze 763MB (17'') nic nie da sie oszukać, te nowe monitory są za mądre, jak dam większe odświerzanie niż standard to poprostu włacza sie czarny ekran a na nim komunikat, że ten monit tego nie obsługuje i już... lipa, ale co poradzić... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos przy nim kreciles, czy tak ma sam z siebie?

Ten model tak juz ma, bo posiada elektronike z modelu 17" :)

I'm HAPPY SAMSUNG USER

To że masz monitor tzw. "biznes wersjon" nie oznacza że go nie męczysz. Ale nie bój się, szybko nie padnie.

Co do overclockingu, to mi trochę bliżej niż tobie, gdyż założyłem sobie nad blokiem zasilania wentylator. Przedłuża on na pewno żywot monitorka, który ma już ponad 5500 godzin pracy za sobą (według pokładowego zegara).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem monitor padnie po jakims czasie, no chyba ze producent zaleca te ustawienia(a chyba tak nie jest)

calkowicie sie zgadzam z toba DARO !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem monitor padnie po jakims czasie, no chyba ze producent zaleca te ustawienia(a chyba tak nie jest)

calkowicie sie zgadzam z toba DARO !!!

Mam gwarancje chlopaki na niego jeszcze 10 miesiecy, wiec mnie to wali.

jak padnie to wymienia mi go na 755DFX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne a swistak siedzi i zawija

sprawdz w menu monitora jaie masz odswiezanie

zadna 15 ci nie pociagnie takiego odswiezani a co wiecej niewiele 17 takie cos wytrzyma

Jak juz ktos pisal to wina sterow - prwdopodobnie uzywasz detonatorow najnowszych albo prawie najnowszych - moj monitor przy 1024x768 ciagnie 100 hz max no i takie odswiezanie mu ustawilem i jakie bylo moje zaskoczenie gdy w menu zobczylem ze odswiezanie to 75 hz

(zreszta to golym okiem widac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadna 15 ci nie pociagnie takiego odswiezani a co wiecej niewiele 17 takie cos wytrzyma

Jak juz ktos pisal to wina sterow - prwdopodobnie uzywasz detonatorow najnowszych albo prawie najnowszych - moj monitor przy 1024x768 ciagnie 100 hz max no i takie odswiezanie mu ustawilem i jakie bylo moje zaskoczenie gdy w menu zobczylem ze odswiezanie to 75 hz

wlasnie zobaczylem ze masz ati

stery od ati tez mja ten blad

pisze jeszce raz sprawdz w menu monitora on ci prawde powie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim syncmasterze 763MB (17'') nic nie da sie oszukać, te nowe monitory są za mądre, jak dam większe odświerzanie niż standard to poprostu włacza sie czarny ekran a na nim komunikat, że ten monit tego nie obsługuje i już... lipa, ale co poradzić... :?

no tak jak na moim filipsie - output is out of range i [gluteus maximus]

a co do kreconych monitorow to zebyscie sie nie zdziwili pewnego dnia jak bedziecie grac w giere i nagle cos strzyknie i ekren czarny na wieki sie zrobi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój flatronik 795ft 17" w  1152x864 chodzi przy 120Hz, bez syczenia, więcej bałem się dać.  :twisted:

Zobacz w menu że to 100Hz, a nie 120 !! To samo dotyczy innych monitorów o których piszecie.... Poza tym praca na 15 w 1152x864 sprawi że wkrótce popsuje się wzrok. Dla mnie na 17 ta rozdzielczość jest za duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 1152x864 w tej rozdzialce 100 hz i Power stripem wyciagam oi 1Mhz wiecej czyli 101( ponad specyfikacje ) przy 102 monitor wywala blad . Mysle ze u ciebie jest jakis kruczek z rozdzielczoscia moze zmienia ja minimalnie , bp niemozliwe jest zeby az o 10 hz bylo lepsze odswierzanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 1152x864  w tej rozdzialce 100 hz i Power stripem wyciagam oi 1Mhz wiecej czyli 101( ponad specyfikacje )  przy 102 monitor wywala blad . Mysle ze u ciebie jest jakis kruczek z rozdzielczoscia moze zmienia ja minimalnie , bp niemozliwe jest zeby az o 10 hz bylo lepsze odswierzanie.

chyba 1 hz wiecej no chyba ze chodzi ci o pasmo :? 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 1152x864  w tej rozdzialce 100 hz i Power stripem wyciagam oi 1Mhz wiecej czyli 101( ponad specyfikacje )  przy 102 monitor wywala blad . Mysle ze u ciebie jest jakis kruczek z rozdzielczoscia moze zmienia ja minimalnie , bp niemozliwe jest zeby az o 10 hz bylo lepsze odswierzanie.

chyba 1 hz wiecej no chyba ze chodzi ci o pasmo :? 8O :D
Tia 101 Hz a nie o 101 hz :) , pozatym ciekawe jset to ze przy 101 Hz przestaje pokazywac menu w monitorze jaka jest rozdzielczosc i pisze New Mode .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zobaczylem ze masz ati

stery od ati tez mja ten blad

pisze jeszce raz sprawdz w menu monitora on ci prawde powie

Najwazniejsze jest to co wyswietla mi RefreshClock, to nie zaden blad, to widac po prostu obraz jest stabilny jak skala, zero migotania, a gdy zmniejszam odswiezanie na 75 Hz widac jak juz delikatnie mruga w rogach. W menu mi pokazuje przy kazdym ustawieniu 60HZ a w miejscu rozdzielczosci NN ;)

Wiec na 100% to fakt, a nie mit 100Hz rulezz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy ATI mialem podobny manewr jak juz ktos opisal, w windzie ustawilem odswiezanie na 85 Hz (zeby mnie oczka niebolaly) wszystko pieknie zastosuj zmiany .. sraty taty ... ale widze ze cos jest nietak bo migocze delikatnie a przy 85 Hz powinien dobrze ... odpalam menu monitora a tam 60 Hz :( ach dodam ze mam XP) ale poradzilem sobie z tym ... "problelem" i teraz ladnie na 85 Hz chodzi ... monitor 755DFX rozdzielczosc 1280x1024

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy ATI mialem podobny manewr jak juz ktos opisal, w windzie ustawilem odswiezanie na 85 Hz (zeby mnie oczka niebolaly) wszystko pieknie zastosuj zmiany .. sraty taty ... ale widze ze cos jest nietak bo migocze delikatnie a przy 85 Hz powinien dobrze ... odpalam menu monitora a tam 60 Hz :( ach dodam ze mam XP) ale poradzilem sobie z tym ... "problelem" i teraz ladnie na 85 Hz chodzi ... monitor 755DFX rozdzielczosc 1280x1024

Jak miałem 14" 800x600 max 60 hzów przy karcie nvidia, kupiłem ati i przy 800x600 ustawiałem nawet 200 Hz-ów, ale tak naprawde było dalej 60.

Teraz mam 100Hzów przy 1280x1024 i jest cool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...