Skocz do zawartości
fazeeer

Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem mam Athlona Xp 2800+ na płycie Soltek SL-75FRN3-L z chipstem nVIDIA nFORCE2 Ulttra 400

http://www.soltek.de/soltek/product/products_all.php

podobno bardzo dobra do kręcenia,i chcę go podkręcić ale niestety nie udaje mi się to ponieważ jestem zileony i się dopiero się uczę. I nie piszcie takich komętarzy typu ,, Nie umiesz to się do tego nie zabieraj " czy cos w tym stylu bo nie wierzę że każdy z was odrazu urodził się z myszką w ręce i od razu wiedzizał jak się podkręca procesory. Jeżeli jesteście w stanie coś mi pomóc to bardzo chętnie przeczytam rady. Czytałem dużo tematów na tamat podkręcania i prawie w każdym pisało żeby rozpocząc podrkęcanie w przypadku athlonów od FSB 200 ale mój nawet nie chce chodzić na 180 jeżeli ktoś mógły mi coś doradzić byłbym happy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) zwiekszasz powoli FSB, az do momentu kiedy komp sie nie uruchomi

2) reset CMOS :rolleyes:

3) zwiekszasz napiecie rdzenia i wroc do pkt. 1

4) w koncu nie bedzie mozliwe juz podkrecanie fsb nawet na duzym napieciu

5) ustaw takie wartosci na jakich wlacza sie komp i pusc go dalej, zeby uruchamial sie OS

6) w przypadku zwiechy zmniejsz fsb lub napiecie (najpierw to pierwsze)

7) kiedy uda sie poprawnie zaladowac OS uruchom program typu Prime, SuperPI

i testuj, jak sie zwiesi pkt 6

8) jezeli za duzo nie pojdzie FSB, a masz odblokowany mnoznik, to sprobuj nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj FAQ. Jak masz kiepski zasilacz codegen (ile chcesz Wat) deer colorist aton, odpuść sobie. Zmień na jakiś firmowy.

1683056[/snapback]

Zasilacz mam Megabajt 350 W nie znam się ale z tego co czytałem to chyba wystarczy ale mogę się mylić a jaki proponujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na takim zasilaczu ?? Megabajt ? ja bym sie bal wlanczac sam sprzet a co do piero brac sie za O/C ....czarno to widze jesli nie zmienisz tej zasilki.....a raczej widze to przez mgle....no.....dym co sie wydobyl z twej zasilki hehe :lol: no taki zarcik ale powaznie zmien zasilke jak mozesz a jesli nie teraz to przynajmniej radze zaczekac z tym O/C na nowa zasilke, gdyz teraz tym bardzej zwiekszysz zagrozenie uszkodzenia/utraty sprzetu :?

Edytowane przez <Lechu>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka zasilka powinna wystarczyć (pod względem mocy) do średniego kręcenia, jednak lepiej zmień ją w najbliższym czasie, bo ta płyta nie wytrzyma ci więcej niż 1,5-2 lata. Z tanich zasilek polecam ModeComa 350W GTF lub Fortrona 350W (obydwa zasilacze to to samo).

Przed rozpoczęciem zabawy sprawdź, czy w Smart Doc AntiBurn Shield masz ustawione Shutdown by ABSII na 90*C. Jeśli nie to przestaw i zapisz ustawienia.

Kręcenie krok po kroku na podstawie instrukcji (następny krok wykonuj jeśli komputer działa po poprzednim - jeśli nie to Clear CMOS):

1. Wejdź do CPU Ratio/Voltage Control, CPU Ratio (czyli mnożnik) ustaw na jakąś małą wartość, najlepiej na 11x. Zapisz ustawienia i zrestartuj kompa. Jeśli będziesz miał inny zegar proca (sprawdź za pomocą np: CPUZ), to znaczy że masz odblokowany mnożnik (na 99% powinno tak być).

2. Wejdź do Advanced Chipset Setup i Memory Frequency ustaw na By Spd. Zapisz ustawienia i zrestartuj kompa.

3. Wejdź teraz do Advanced Chipset Setup i ustaw System Performance na Expert.

Następnie daj FSB Frequency na 200Mhz, zapisz ustawienia i zrestartuj kompa.

4. Uruchom jakiś program testujący (np: Prime 95 i Torture Test) i sprawdź kompa przynajmniej przez jakąś godzinkę. Jeśli wystąpią błędy, zwiększ napięcie na pamięciach (w końcu to Elixiry...) do 2,7 lub 2,8V (robi się to w CPU Ratio/Voltage Control, opcja DIMM voltage Select).

5. Podnoś mnożnik co 0,5 (w menu CPU Ratio/Voltage Control, opcja CPU Ratio) i testuj za każdym razem kompa za pomocą np: Prime 95.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...