welyk Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 (edytowane) mam sprzet jak w sygnaturce. niestety nie chce sie krecić :( ma ktos moze taka płyte i doswiadczenia z nia zwiazane? wrzuciłem najnowszy bios, nie pomogło:( na fsb 166 wogole nie wstaje, na fsb 200 wstaje ale jak sie winda ładuje to zwisa. moze macie jakieś podpowiedzi ustawień? a, probowałem podbic napiecie, do 1,45, dalej sie bałem, w porownaniu ze standardowym troche pomogło (winda sie troche wiecej ładowała) ale i tak nic wielkiego z tego jeszcze nie wynikło :( do ilu mozna podbić napiecie na tym procu zeby nie przegiąć? EDIT: z napiecie pojechałem do 1.5, bez roznicy.troche juz mi brakuje pomysłów:( Edytowane 9 Października 2005 przez welyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Płyta ma blokadę pci/agp, więc nie obawiaj się podkręcania małymi skokami. Ustaw pamięci synchronicznie, ewentualnie na "333". Podbij napięcie dla pamięci i AGP. To ostatnie głupio brzmi, ale na moim Neo2 genialnie zwiększyło możliwości oc. Podobno jest powiązane z napięciem chipsetu. Ustawienie: vcore = 1.45, vmem = 2.8, vAGP = 1.7 powinno być optymalne. Poodpinaj napędy, żeby wykluczyć zasilacz. Powodzenia! B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 ma w sgnaturce 2xHDD i pewnie jakies dvd-rw a mi sie wydaje ze wlasnie tej blokady nie wlaczyles:P AGP/PCI ps. ustaw na fixed i recznie wprowadz 66/33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 (edytowane) blokada agp/pci jest domyslnie ustawiona 66/33, nic tam nie zmieniałem. mam 2 hdd, dvdrw i dvd ale zasilacz ma 420W wiec chyba powinno mu starczyć pary... sprobuje z napieciami. aha, jest do płytki oprogeamowanie CoreCenter. nim raz jeden udało mi sie podkrecic proca na 3.04 i pamieci na 400 i było stabilnie ale jak zrestartowałem kompa i chciałem znowy to zwis... dziwne??!! EDIT: podjechałem z napięciami jak radził Assassin i niestety nie pomogło :((((( co mnie intryguje to to, że przy pomocy tego nieszczęsnego CoreCenter, udaje sie podkrecic go do fsb 160Mhz - 3.04Ghz, wtedy pamieci ida na 400Mhz. i jest stabilnie ale jak wspomniałem, po restarcie komp zachowuje sie tak jak przy probach OC w biosie - staje przy POST. WTF?? Edytowane 11 Października 2005 przez welyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 pamiec... niby nic na to nie wskazuje ale gwarantuje ze jak podniesiesz napięcie bedzie lepiej, podaj jakie masz dokładnie pamieci ale spokojnie mozesz dać im 2.7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 pamieci mam jak w podpisie. dałem im napiecie 2.8V. nie pomogło. poza tym pamieci i tak przy fsb200Mhz nie beda zbyt wysilone..... na pojedynczej kości Twinmosa 512MB nie ma różnicy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 pamieci mam jak w podpisie. dałem im napiecie 2.8V. nie pomogło. poza tym pamieci i tak przy fsb200Mhz nie beda zbyt wysilone..... na pojedynczej kości Twinmosa 512MB nie ma różnicy :( 1696935[/snapback] hmmm no mozesz podniesc napiecie na CPU do 1.6 ale to pewnie nic nie da zdaje sie ze dotarłes do progu konstrukcyjnego płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 a co powiecie na to ze jak juz wstanie na fsb 200Mhz (pamieci synchronicznie czyli tez 200) to w biosie pokazuje ze niby 3.8 Ghz ale w windzie jest 2.7Ghz... wszelkie programy testujące to potwierdzają... czemu tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 poczytałem o moim nieszczęsnym zasilaczu opinie i wielu szczęśliwych posiadaczy twierdzi że ten zasilacz nie trzyma napięć i to jest przyczyną niestabilności lub wręcz niemożności OC. pytanie: jakim programikiem/jak sprawdzić czy moj trzyma napięcia, jakie te napięcia powiny być? chciałbym wyeliminować zasilacz jako przyczyne lub upewnić się ze to jego wina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 najlepiej sprawdza woltomierzem na 12v a inne napiecia mozna 'zmierzyć' programami typu <<motherboard monitor>> zwacam uwage na to, że jest to wtedy 'mierzenie' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 odczyty napięć z programów Everest: +3.3V: 3.18V +5V: 5.11V +12V: 2.43V CoreCenter: +3.3V: 3.39V +5V: 5.08V +12V: 12.20V MBM Monitor: +3.3V: 3.18V +5V: 5.11V +12V: 2.25V raz ze są one troche inne od siebie a dwa to na jakim poziomie te napiecia powinny sie utrzymywac zeby było ok? dodam ze sa to odczyty gdy proc i wszystkie naoiecia (proc, ddr, agp) sa na domyslnym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) naj bliżej rzeczywistości jest oczywiscie corecentre a napięcia są jak najbardziej do przyjęcia Edytowane 18 Października 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...