Skocz do zawartości
Bodziej

Reset Kompa!

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dawna mam taki problem, kiedy gram w jakąś gre (nie na wszystkich np. MU) to po kilku -kilkudziesięciu minutach komp sie restartuje, temp procka nigdy nieprzekracza 40 stopni C. Mam kompa:

proc; AMD atlon 2500+

dysk: 80 gb WD obr7200

ram: 512 kingstona

graf: GF 6200 256mb ram itd.

( ona jest nowa jak ją zamontowałem to wtedy sie zaczeły te problemy z resetem)

Prosze o fachową pomoc!!

pg: ASUS A7V8X-X

Wyskakuje mi przy tym resecie taki komunikat:

Pojawił się problem i system windows zostanie zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Jeśli widzisz po raz pierwszy ekran błędu STOP, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie

wykonaj następujące kroki:

Upewnij się czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane

Jeżeli jest to nowa instalacja poproś producęta sprzętu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu windows, które mogą być potrzebne.

Jeżeli problem będzie się powtarzał, wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie.

Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie.

Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz tryb awaryjny.

Informacje techniczne:

**STOP: 0x0000005 (0XBEB20A3A, 0x00000000, 0XBEB20A3A, 0x00000002)

rOZPOCZĘCIE ZRZUCANIA FIZYCZNEJ PAMIĘCI

zRZUT PAMIĘCI ZOSTAŁ ZAKOŃCZONY

W sprawie dalszyej pomocy skontaktuj się z administratorem systemu lub obsługi technicznej

Jeszcze raz proszę o pomoc!

Edytowane przez Bodziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdz do bios (przycisk DEL lub Ctrl+F1 podczas bootowania - przed uruchomieniem Windows, gdy widać logo Asusa lub nazwę procesora itp) i znajdz "PC Health" lub coś podobnego. Tam powinny być napięcia, temperatury oraz prędkości obrotów wiatraczków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tylko 3 możliwości:

1) Zasilacz się nie wyrabia (w 99 na 100 to jest powód takich problemów). Pożycz od kogoś cos firmowego i zobacz - np ModeCom 350GTF spokojnie sobie poradzi.

2) Ustawienia w BIOS lub sterowniki. Poczytaj instukcję do grafiki - są (czytaj: powinny być) tam zalecane ustawienia biosu dla tej grafiki. Upewnij się, że masz najnowsze (lub oryginalne z CD) sterowniki do chipsetu (ogólnie do płyty głównej) oraz do karty graficznej.

3) Karta jest uszkodzona lub "uczulona" na Twoją płytę główną. Prawdopodobnieństwo niemal zerowe, ale nie do końca. Sprawdź kartę u kumpla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy ci tłumaczą co masz zrobić.Zmień zasilacz bo ten co masz to jakieś badziewie ,jak miałem Pentium 4 2,8GHz to też miałem jakąś kupe i spalił sie po kilku miesiącach.Sprawdź karte graficzną u jakiegoś kumpla i zmierz miernikiem napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi