Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim. Możliwe że taki problem byl juz omawiany wiec sorki za powtorke ale jestem tu nowy you know:P. W windowsie xp jak wiecie do kontrolerow ide da sie tylko ustawiac "dma jezeli dostepne' a to jak bedzie to sprawa windowsa. I ja mam ten problem. Mam na drugim ide masterze cd-ka i mam ustawione "dma jezeli dostepne" i bylo w statusie dma. Ostatnio o zgrozo wlaczylo sie tylko pio i sie trzymalo jak rzepy, a wiecie jakie to jest wkurzajace gdy sie cos przegrywa z cd-ka a moj komputer otwiera sie wieki. Zapuscilem na pewnym forum posta, koles poradzil mi usunac kontroler reset systemu i poskutkowalo. Ale dzisiaj zgrywam cos z cd-ka i jak uslyszalem te piekne zwolninia mp3 to wymieklem:P. Chcialem sie zapytac czy nie da sie tego problemu na stale wyeliminowac albo co jest tego przyczyna. Jezeli ktos mial taki przypadek, albo po prostu wie o co chodzi to bym byl bardzo wdzieczny. Droga informacji: pod 98 jest dma wlaczone i wsio jest oki, nic sie nie dziekje. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - XP nie jest niestety najlepszym systemem - przez jakiś czas próbowałem go używać, ale wróciłem do ME i koniec problemów. W XP szczególnie denerwowało mnie zmienianie sterowników - to tak, jakbym chciał kozę przeprowadzić przez drogę, a koza za nic nie chciała przejść...

Nie wspomnę już o innych udziwnieniach i zapotrzebowaniu na pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - XP nie jest niestety najlepszym systemem - przez jakiś czas próbowałem go używać, ale wróciłem do ME i koniec problemów. W XP szczególnie denerwowało mnie zmienianie sterowników - to tak, jakbym chciał kozę przeprowadzić przez drogę, a koza za nic nie chciała przejść...  

Nie wspomnę już o innych udziwnieniach i zapotrzebowaniu na pamięć.

0_o dziwne miałeś problemy z xp. No coź ja mam 192 ramy i serwer działa w tle.. jakoś nie nażekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Czesc wszystkim. Możliwe że taki problem byl juz omawiany wiec sorki za powtorke ale jestem tu nowy you know:P. W windowsie xp jak wiecie do kontrolerow ide da sie tylko ustawiac "dma jezeli dostepne' a to jak bedzie to sprawa windowsa. I ja mam ten problem. Mam na drugim ide masterze cd-ka i mam ustawione "dma jezeli dostepne" i bylo w statusie dma. Ostatnio o zgrozo wlaczylo sie tylko pio i sie trzymalo jak rzepy, a wiecie jakie to jest wkurzajace gdy sie cos przegrywa z cd-ka a moj komputer otwiera sie wieki. Zapuscilem na pewnym forum posta, koles poradzil mi usunac kontroler reset systemu i poskutkowalo. Ale dzisiaj zgrywam cos z cd-ka i jak uslyszalem te piekne zwolninia mp3 to wymieklem:P. Chcialem sie zapytac czy nie da sie tego problemu na stale wyeliminowac albo co jest tego przyczyna. Jezeli ktos mial taki przypadek, albo po prostu wie o co chodzi to bym byl bardzo wdzieczny. Droga informacji: pod 98 jest dma wlaczone i wsio jest oki, nic sie nie dziekje. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam

ok, jesteś nowy, ale jest takowa opcja szukaj... ostatnio na Software ten problem został omówio bardzo dokładnie i tam sie udaj w poszukiwaniu odpowiedzi, niech któryś moder zamknie ten topic... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG nie pracuje na pio4??? ASUS >45x maja dma 33 a LG z tego co wiem pio 4 chyba że te nowsze mają już dma33.. chyba że się mylę..

ustaw w biosie dma auto a potem przy starcie systemu zobacz w "tabelce" co jest napisane czy pio4 czy dma i będzie all jasne jaki to jest..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jestem stupid. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to , że microsoft aby wyeliminować problemy z zaawansowaną obsługą DMA wprowadził listę producentów napędów którym można obsużyć DMA a te których nie ma na liście są nie obsługiwane . To by było logiczne bo przecierz jakiekolwiek problemy przy obsłudze urządzenia w trybie DMA powodują niestabilność systemu o czym wie Microsoft i wybrał takie rozwiązanie( jedno z najprostrzych rozwiązań ) . W ten sposób pechowi klienci są niezadowoleni z tego ,że system pracuje wolniej przy wykonywaniu zadań zwiazanych z napoędami ale jako całość jest stabilny.

Jakieś sugestie.

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie zupełnie, Torpido mam LG i jest faktycznie PIO4 ale w win (98 i XP) działa DMA ok.

Tak zgadza sie wymusisz na LG i starszych cdikach DMA . Na większości będzie działał Ok z załączonym DMA, ale w rzeczywistości będzie albo działał jako pio4 albo nieźle obrywal w xxxxxxx

U mnie w moim drugim starym kompie mam cdika x8 i tez moge wymusic na nim dma i dzial niby OK. ale róznicy żadnej ja niezauważyłem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Droga odpowiedzi:

-funfel

nic w biodie nie jest przestawione przy starcie kompa w tabelce przy wszystkich napedach napisane jest Ultra DMA wiec to raczej nie to

-dru&d

faktycznie sorki ze nie sprawdzalem. Jest tam taki topic ale konkretow praktycznie zero. Tam sie skupiono na tym, czy cd obsluguje DMA a nie tak jak gosciu zapuscil posta sprawa samoczynnego wylaczania DMA

-torpido

Mam Teaca 52X kupiony tak jak komp miesiac temu. Jest obslugiwany DMA bo chociazby na stronkach jest napisane. A poza tym przeciez dwa tygodnie DMA pracowalo pod XP wiec chyba obslugiwane jest:)

-andrz3j jest ustawione w biosie AUTO i tak jak pisalem przy starcie sysytemu wsio jest oki tzn Przy wszystkich napedach jest Ultra DMA

To tyle pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Nie zupełnie, Torpido mam LG i jest faktycznie PIO4 ale w win (98 i XP) działa DMA ok.

Tak zgadza sie wymusisz na LG i starszych cdikach DMA . Na większości będzie działał Ok z załączonym DMA, ale w rzeczywistości będzie albo działał jako pio4 albo nieźle obrywal w xxxxxxx

U mnie w moim drugim starym kompie mam cdika x8 i tez moge wymusic na nim dma i dzial niby OK. ale róznicy żadnej ja niezauważyłem..

Jeszcze raz niemylcie pojęć pio4 i dma nie mają ze sobą nic współnego.

Polecam zajrzeć i poczytać http://www.pl.tomshardware.com/storage/02q...806/ide-02.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Jeszcze raz niemylcie pojęć pio4 i dma nie mają ze sobą nic współnego.

Polecam zajrzeć i poczytaćhttp://www.pl.tomshardware.com/storage/02q3/020806/ide-02.html

No własnie i wszysto się zgadza - PIO-4 MultiWord DMA-2 i właśnie to uruchamiamy w win.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że da się załączyć tryb DMA przy starszych CDikach w windowsie,natomiast nie da się wymusić ich pracy w trybie UDMA ..

z tymże zawsze sądziłem że zaznaczenie opcji w windowsie DMA dotyczy nie faktycznego DMA a UDMA... Nie wiem dlaczego ale zawsze tak to oceniałem..

dla mnie DMA to >UDMA 33 (mimo że nie jest to do końca prawda) i zawsze sądziłem że windows własnie tak to interpretuje..

i chyba bez zaznaczenia opcji DMA w windowsie nie zaskoczy UDMA .. albo się mylę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawde to [gluteus maximus] daja producenci cdikow... to czy bedzie udma (i brak problemu z dmd:) ) zalezy w duzej mierze od firmware'u.

mialem kiedys cdrw lg8x4x32x - oficjalnie pracowala w trybie PIO-4 ale wystarczyl jakis OEM'owy bios od DELL'a i jest cacy UDMA-33.

Jednym z wielu lekarstw na brak DMA jest usuniecie kotrolera pod kory podpiety jest cdiki, i po restarciw winxp powinien ustawic MultWordDMA, albo... przesiadka na WIN2k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...