lukair Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Czesc wszystkim. Możliwe że taki problem byl juz omawiany wiec sorki za powtorke ale jestem tu nowy you know:P. W windowsie xp jak wiecie do kontrolerow ide da sie tylko ustawiac "dma jezeli dostepne' a to jak bedzie to sprawa windowsa. I ja mam ten problem. Mam na drugim ide masterze cd-ka i mam ustawione "dma jezeli dostepne" i bylo w statusie dma. Ostatnio o zgrozo wlaczylo sie tylko pio i sie trzymalo jak rzepy, a wiecie jakie to jest wkurzajace gdy sie cos przegrywa z cd-ka a moj komputer otwiera sie wieki. Zapuscilem na pewnym forum posta, koles poradzil mi usunac kontroler reset systemu i poskutkowalo. Ale dzisiaj zgrywam cos z cd-ka i jak uslyszalem te piekne zwolninia mp3 to wymieklem:P. Chcialem sie zapytac czy nie da sie tego problemu na stale wyeliminowac albo co jest tego przyczyna. Jezeli ktos mial taki przypadek, albo po prostu wie o co chodzi to bym byl bardzo wdzieczny. Droga informacji: pod 98 jest dma wlaczone i wsio jest oki, nic sie nie dziekje. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 moze w biosie jest cos przestawione byla tam taka jakas opcja... poszukaj w faq o biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek38 Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - XP nie jest niestety najlepszym systemem - przez jakiś czas próbowałem go używać, ale wróciłem do ME i koniec problemów. W XP szczególnie denerwowało mnie zmienianie sterowników - to tak, jakbym chciał kozę przeprowadzić przez drogę, a koza za nic nie chciała przejść... Nie wspomnę już o innych udziwnieniach i zapotrzebowaniu na pamięć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - XP nie jest niestety najlepszym systemem - przez jakiś czas próbowałem go używać, ale wróciłem do ME i koniec problemów. W XP szczególnie denerwowało mnie zmienianie sterowników - to tak, jakbym chciał kozę przeprowadzić przez drogę, a koza za nic nie chciała przejść... Nie wspomnę już o innych udziwnieniach i zapotrzebowaniu na pamięć. 0_o dziwne miałeś problemy z xp. No coź ja mam 192 ramy i serwer działa w tle.. jakoś nie nażekam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Czesc wszystkim. Możliwe że taki problem byl juz omawiany wiec sorki za powtorke ale jestem tu nowy you know:P. W windowsie xp jak wiecie do kontrolerow ide da sie tylko ustawiac "dma jezeli dostepne' a to jak bedzie to sprawa windowsa. I ja mam ten problem. Mam na drugim ide masterze cd-ka i mam ustawione "dma jezeli dostepne" i bylo w statusie dma. Ostatnio o zgrozo wlaczylo sie tylko pio i sie trzymalo jak rzepy, a wiecie jakie to jest wkurzajace gdy sie cos przegrywa z cd-ka a moj komputer otwiera sie wieki. Zapuscilem na pewnym forum posta, koles poradzil mi usunac kontroler reset systemu i poskutkowalo. Ale dzisiaj zgrywam cos z cd-ka i jak uslyszalem te piekne zwolninia mp3 to wymieklem:P. Chcialem sie zapytac czy nie da sie tego problemu na stale wyeliminowac albo co jest tego przyczyna. Jezeli ktos mial taki przypadek, albo po prostu wie o co chodzi to bym byl bardzo wdzieczny. Droga informacji: pod 98 jest dma wlaczone i wsio jest oki, nic sie nie dziekje. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam ok, jesteś nowy, ale jest takowa opcja szukaj... ostatnio na Software ten problem został omówio bardzo dokładnie i tam sie udaj w poszukiwaniu odpowiedzi, niech któryś moder zamknie ten topic... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Pytanie pomocnicze . Czy ten CD-rom to LG ? Jak tak to trzeba zastosować inny wariant ,ale najpierw Odpowiedz. Torpido Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Mam to samo CD-ROM Creative x40 i niestety PIO-4 :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 LG nie pracuje na pio4??? ASUS >45x maja dma 33 a LG z tego co wiem pio 4 chyba że te nowsze mają już dma33.. chyba że się mylę.. ustaw w biosie dma auto a potem przy starcie systemu zobacz w "tabelce" co jest napisane czy pio4 czy dma i będzie all jasne jaki to jest.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 No to jestem stupid. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to , że microsoft aby wyeliminować problemy z zaawansowaną obsługą DMA wprowadził listę producentów napędów którym można obsużyć DMA a te których nie ma na liście są nie obsługiwane . To by było logiczne bo przecierz jakiekolwiek problemy przy obsłudze urządzenia w trybie DMA powodują niestabilność systemu o czym wie Microsoft i wybrał takie rozwiązanie( jedno z najprostrzych rozwiązań ) . W ten sposób pechowi klienci są niezadowoleni z tego ,że system pracuje wolniej przy wykonywaniu zadań zwiazanych z napoędami ale jako całość jest stabilny. Jakieś sugestie. Torpido Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Forum Oprogramowanie: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=15197 Nie mylcie ludzie DMA z UDMA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Nie zupełnie, Torpido mam LG i jest faktycznie PIO4 ale w win (98 i XP) działa DMA ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Tak ..tak pomyliłem pojęcia ....za bardzo sie skupiłem i wyszła "kupa płynna" sory i dzięki za czujność POZDRO Torpido Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Nie zupełnie, Torpido mam LG i jest faktycznie PIO4 ale w win (98 i XP) działa DMA ok. Tak zgadza sie wymusisz na LG i starszych cdikach DMA . Na większości będzie działał Ok z załączonym DMA, ale w rzeczywistości będzie albo działał jako pio4 albo nieźle obrywal w xxxxxxx U mnie w moim drugim starym kompie mam cdika x8 i tez moge wymusic na nim dma i dzial niby OK. ale róznicy żadnej ja niezauważyłem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukair Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Droga odpowiedzi: -funfel nic w biodie nie jest przestawione przy starcie kompa w tabelce przy wszystkich napedach napisane jest Ultra DMA wiec to raczej nie to -dru&d faktycznie sorki ze nie sprawdzalem. Jest tam taki topic ale konkretow praktycznie zero. Tam sie skupiono na tym, czy cd obsluguje DMA a nie tak jak gosciu zapuscil posta sprawa samoczynnego wylaczania DMA -torpido Mam Teaca 52X kupiony tak jak komp miesiac temu. Jest obslugiwany DMA bo chociazby na stronkach jest napisane. A poza tym przeciez dwa tygodnie DMA pracowalo pod XP wiec chyba obslugiwane jest:) -andrz3j jest ustawione w biosie AUTO i tak jak pisalem przy starcie sysytemu wsio jest oki tzn Przy wszystkich napedach jest Ultra DMA To tyle pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Nie zupełnie, Torpido mam LG i jest faktycznie PIO4 ale w win (98 i XP) działa DMA ok. Tak zgadza sie wymusisz na LG i starszych cdikach DMA . Na większości będzie działał Ok z załączonym DMA, ale w rzeczywistości będzie albo działał jako pio4 albo nieźle obrywal w xxxxxxx U mnie w moim drugim starym kompie mam cdika x8 i tez moge wymusic na nim dma i dzial niby OK. ale róznicy żadnej ja niezauważyłem.. Jeszcze raz niemylcie pojęć pio4 i dma nie mają ze sobą nic współnego. Polecam zajrzeć i poczytać http://www.pl.tomshardware.com/storage/02q...806/ide-02.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 Jeszcze raz niemylcie pojęć pio4 i dma nie mają ze sobą nic współnego. Polecam zajrzeć i poczytaćhttp://www.pl.tomshardware.com/storage/02q3/020806/ide-02.html No własnie i wszysto się zgadza - PIO-4 MultiWord DMA-2 i właśnie to uruchamiamy w win. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 wiem że da się załączyć tryb DMA przy starszych CDikach w windowsie,natomiast nie da się wymusić ich pracy w trybie UDMA .. z tymże zawsze sądziłem że zaznaczenie opcji w windowsie DMA dotyczy nie faktycznego DMA a UDMA... Nie wiem dlaczego ale zawsze tak to oceniałem.. dla mnie DMA to >UDMA 33 (mimo że nie jest to do końca prawda) i zawsze sądziłem że windows własnie tak to interpretuje.. i chyba bez zaznaczenia opcji DMA w windowsie nie zaskoczy UDMA .. albo się mylę.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 5 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2002 ... ASUS >45x maja dma 33 ... ASUS 40x też ma, wiem bo mam taki. A LG to LG, jaka firma taki napęd, one chodzą na PIO-4 i nie wierzę ze da się im włączyć Multiword DMA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A LG to LG, jaka firma taki napęd, one chodzą na PIO-4 i nie wierzę ze da się im włączyć Multiword DMA. Wierz lub nie ale da się :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A LG to LG, jaka firma taki napęd, one chodzą na PIO-4 i nie wierzę ze da się im włączyć Multiword DMA. Wierz lub nie ale da się :P To raczej nie kwesta wiary, a wiedzy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 haha a ja mam lg 52x i mi chodzi dma czy to na xp czy 98 .A najlepiej se wgrac 2000 i nie ma mocnych tam wszystko chodzi ładnie i szybko no i oczywiście jest dma i udma mozna przestaiwać do woli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 tak naprawde to [gluteus maximus] daja producenci cdikow... to czy bedzie udma (i brak problemu z dmd:) ) zalezy w duzej mierze od firmware'u. mialem kiedys cdrw lg8x4x32x - oficjalnie pracowala w trybie PIO-4 ale wystarczyl jakis OEM'owy bios od DELL'a i jest cacy UDMA-33. Jednym z wielu lekarstw na brak DMA jest usuniecie kotrolera pod kory podpiety jest cdiki, i po restarciw winxp powinien ustawic MultWordDMA, albo... przesiadka na WIN2k. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...