Skocz do zawartości
best-boy

Nienawiść do AMD (ciekawe...)

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam mam ochote zmienić KT7A+Doron1200 na Celerona Taulatin 1200 i plyte gł. i815 - bo jeszcze nie miałem... może ktoś sie skusi...

Ty chyba facet normalnie oci[censored !]

a co ty masz do tulipanow - wydajnosc bardzo dobra po kreceniu - dobrze sie kreca - zobacz grzyba tulip - fsb 170 to jest cos

Eee, a czy ktoś przeglądał ostatniego Chip'a?? Durek 1,2 leje Celka 1,7 :D

poruwnywanie testow w gazetach typu: CHIP to jest jakas kpina!!!!!

robia jakies cioty gupie testy gdzie prawie zawsze AMD przewyrzszalo Intela. i nie bylo wyjatkow prawie zawsze. tak samo bylo za czasow k6-2. przez jakies 1-2 lat sie bilem w glowe ze kupilem k6-2 300 MHz a nie p2 266 MHz. Drazni mnie troche ze ludzie mowia ze AMd jest zajebiste pod wzgledem Wydajnosc/cena. Moze i tak jest ale co najwyzej tylko w gupich grach, i posranych testach typ[u sisoft sandra ktora jest niedoklepana. jaks versja 2000 u mnie pokazywala ze dysk po wyciszeniu byl szybszy nic przed. gupota. oczywiscie versja 2003 pokazuje juz test prawidlowo.

pozatym jak ktos troche sie zna na elektronice i cyfrowce poczytajcie se troche o architektorze p4 w porownaniu do athlona. niewierze ze cos co ma szyne 2 razy wolniejsza od p4 i wezsze "gardlo" do pamieci L2 dziala szybciej czy tam nawet tak samo. to jest nie mozliwe. a wiekszosc ludzi zwraca uwage na glupie testy gdzie przeciesz nie tylko proc ma do rzeczy. wrzuccie p4 na pc chipsa na jakims ali luc sis, i athlona na jakas wy****** w kosmos plyte za kosmiczne pieniadze pod AMD. zobaczymy co bedzie lepiej chodzic. jest wiele innych opewracji w ktorych p4 se poradzi a athlon bedzie sie prawdopodobnie dlawil.

wreszcie ktos powiedzial dobrze..... - haha zobaczcie na to z innej strony - p4 ma coraz to nowe jadra - a axp ma w zasadzie to samo caly czas - tylko wymiar technologiczny zmienili kpina - a tak wogle to axp jest fabrycznie wyzylowany na maxa juz - gdzies od roku tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I spieprzyles wszystko na kazdym froncie CCC13.

A teraz co do twoich wypocin to

"poruwnywanie testow w gazetach typu: CHIP to jest jakas kpina!!!!!

robia jakies cioty gupie testy gdzie prawie zawsze AMD przewyrzszalo Intela."

Tak sie sklada ze chipa czytywalem do ubieglego roku i ich metodologii wiele zarzucic nie mozna, masz wszystko rozpisane jak testuja,oczywiscie wole teraz testy z dokladnymi wynikami OC itym podobne.Tak sie takze sklada ze mam chipy z czasow K6-2 i PII i PII WYGRYWALO we wszystkich wazniejszych testach, a w aplikacjach biurowych i operacjach INTEGER przegrywalo... bo bylo w tym temacie kur!a slabsze, ale fpu to niebo a ziemia, wiec nie p@$#l glupot jak niewiesz.

"Drazni mnie troche ze ludzie mowia ze AMd jest zajebiste pod wzgledem Wydajnosc/cena. Moze i tak jest ale co najwyzej tylko w gupich grach, i posranych testach typ[u sisoft sandra ktora jest niedoklepana."

No tak ,w glupich grach i jakistam niedoklepanych testach.Bueheh.Po pierwsze ostatnimi czasy to P4 jedzie na wynikach z sandry (vide mega naciegniety wynik P4HT na nowej sandrze).Jesli chodzi o glupie gry to takze P4 czesto wygrywa ,chocby quake3,jak dla mnie glupia gra :P ale to kwestia gustu.Po drugie ostatnimi czasy ogolnie AMD i INTEL ida leb w leb jesli chodzi o procki DO 3.06Ghz.I sprawy maja sie mniej wiecej rowno w "glupich grach" oraz w "niedoklepanych testach"

--

"pozatym jak ktos troche sie zna na elektronice i cyfrowce poczytajcie se troche o architektorze p4 w porownaniu do athlona. niewierze ze cos co ma szyne 2 razy wolniejsza od p4 i wezsze "gardlo" do pamieci L2 dziala szybciej czy tam nawet tak samo. to jest nie mozliwe. "

Ta, to zes zaswiecil,zablysnal ,normalnie nova.A wierzysz ze cos z jedna jednostka FPU wiecej,z 2x krotszym potokiem (tkzw.Netburst w P4),DUZO wiekshym cachem L1 ktory dziala w trybie exclusive dzieki czemu mozna powiedziec ze athlon posiada 384Kb cachu oraz z mniejszymi(duzo) opoznieniami jesli akurat prefetch nie trafi, Moze dzialac "szybko" w porownaniu do P4?Przeciez ci chyba wiadomo ze starusienkie PIII na Sdrach przy tym samym zegarze leje P4 dupe az milo.Nie?

--

"a wiekszosc ludzi zwraca uwage na glupie testy gdzie przeciesz nie tylko proc ma do rzeczy."

Genialne podsumowanie twoich mysli,wszystkie testy sa "gupie" a to nie wina procka ze przy prawie identycznej konfiguracji reszty podzespolow wypada nie tak jakbys chcial.Az sie niechce komentowac czlowieku.

Prawda jest taka ze INTEL posiada aktualnie najmocniejsza kombinacje CPU+chipset ale AMD jest naprawde niedaleko ,a jesli chodzi o zaleznosc cena/wydajnosc to do oznaczenia "2100" nie ma sporow, ale AMD wymiata celerony, od kwoty 750 zl mozna sie zaczac zastanawiac, wtedy jush co kto woli.Dla maniakow tylko P4 3.06HT.Ale dac 3tys za CPU ?

Bosh,a bylo tak fajnie. :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zacząłem przygodę z komputerem od amd 233mmx na fic 503+. potem był k6-2 300mmx i k6-2 500mmx. ale niestety płyta była taka jak abyła i stabilności nie było żadnej. a i z wydajnością była kiszka. przeskoczyłem na bx i celine 333@450. a potem już było z górki... a raczej w: 700 i 900@1116.

i kiedy już było nieźle, padła mi płyta główna. i pytanie: co teraz?

kupować płytę pod celinę, żeby za moment zmieniać platformę i znów wydawać kasę.... czy odrazu zmienić. ale na p4 mnie nie stać.

i w ten sposób wróciłem do amd. zapodałem sobie durona 1.2 i ecs na sis. i okazało się że to zupełnie dobrze biega. a czytając wasze wypowiedzi na tym forum właśnie poszedłem dalej i zapodałem sobie dzisiaj xp2000+. a dlaczego?? bo w dalszym ciągu nie stać mnie na p4.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesh co genghis khan?Pokaz mi chociaz jedno zdanie z wypowiedzi CCC13 ktore ma jakis wiekszy sens.Ludzie ,wy jestescie naprawde ciezcy, znowu zmienilisicie to w flame`a.Rzucanie kur!ami jest mowieniem "dobrze" ?

Co do twojej wypowiedzi, to sie niedokonca zgodze.Intel rzeczywiscie mocno zmienil swojego P4, ale dlaczego?Bo williamette byl porazka,Athlony go dymaly jak chcialy.Aktualnie P4 NW z HT to jush jest maszyna jak trzeba.

Zreszta athlony sie zmienily sporo,thunderbird->palomino->Thoroughbred-A->Thoroughbred-B->niebawem barton(pozatym fsb 333,w bartonie L2 512kb).Nietak znowu malo.Pozatym na platformie socket A zaszly DUZE zmiany,sdram i szyna 100mhz az do nforce2 z szyna 200mhz(400mhz DDR).Wiec bez przesady ze athlon sie wogole niezmienia.Zjezdzam z tego topica bo sie zrobil zalosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu jakis moder?Widac co kolega czyni?

--

A co do ciebie troglodyto to wyobraz sobie ze:

a)Athlony 2600+->2800+ maja szyne 166mhz w trybie DDR czyli 333mhz(tak P4 tesh ma 133Mhz tylko razy 4).Co wiecej,barton bedzie mial szyne 200mhz(400Mhz DDR)

b)Wyobraz sobie ze mialem K6-2 350@448 na szynie 112mhz, i sprawowal sie calkiem niezle jak sie ustawilo maszyne jak trzeba,oczywiscie kumpla PII350@433 dawal sobie ogolnie lepiej rade od mojego, no ale on dal 2x tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna dawa 3kzl za cpu inni maniacy wydaja 300 000zl za bmw i pierdut w drzewo po pijaku - no nie wazne czy intel czy amd lepsze patrz moje wypowiedzi nt. ile wycisniecie z tulipa 1200 - taki glosny temat pare dni temu.... wszystko marketing - memento mori - to wam powiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tosh sie ja czlowieku z toba zgadzam ,R.I.P dla PIII ,tualatin jest niezly.Cala architektura PIII jest o niebo wydajniejsza, Gdyby PIII mial fsb 533,SSE2 i kilka poprawek to sytyuacja by byla odwrotna,PIII przy mniejszym zegarze by byl szybszy od athlona...

Co do wydawania kasy to tesh sie zgodze ,sa tacy,ale wiekshosci jednak niestac.Ale wkur!@aja mnie goscie jak CCC13 ,zero sensownej wypowiedzi, poprostu stek blizej nie skonkretyzowanych mysli :evil: ,Kaeras przynajmniej podaje bledne dane jak sie ze mna kloci :P (mam nadzieje ze nie wywolam wilka z lasu ;])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze jest na 133 ddr ale ty mowisz fsb 333 gdzie wiekszosc ludu odbiera to jako 33 MHz czepuiasz sie do byle czego. ja chcialem tylko wyrazic swoją opinie, niepodoba ci sie intel to niekupuj, ja ci nie karze. strasznie nerwowy jakis jestes rav[666]. a poza tym to mikaelus zaczol swymi tekstami "cale szczescie ze nigdzy nie mialem intela"

beznadziej, po cholere zaczynac taki temat jak i tak zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie zawsze krytykowal wypowiedzi innych zamiast stawiac jakies normalne argumenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"wiem ze jest na 133 ddr ale ty mowisz fsb 333 gdzie wiekszosc ludu odbiera to jako 33 MHz "

Wiec ,jest na 166Mhz(!) czyli realnie 333Mhz bo dane sa przesylane po obu zboczach sygnalu i to jest wartosc jaka sie bierze za obowiazujaca,tak samo jest z P4 (tyle ze wartosc 133mhz sie mnozy x4)wiec niewiem dlaczego ci przeszkadza ze ludzie odbieraja to poprawnie(!)

"niepodoba ci sie intel to niekupuj, ja ci nie karze."

Bys uwaznie czytal a nie rzucal haslami na lewo i prawo zakraszajac kur!ami to bys doczytal ze do intela nic niemam, jesli rozchodzi sie o wydajnosc.

"a poza tym to mikaelus zaczol swymi tekstami "cale szczescie ze nigdzy nie mialem intela"

Co my w przedszkolu jestesmy?Gostek wyrazil swoje zdanie,widac costam mu w intelach na tyle przeszkadza,ale nie rzucal ku!wami ani nie besztal calej reszty ludzkosci poza jedynym slusznym wyborem.

--

"beznadziej, po cholere zaczynac taki temat jak i tak zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie zawsze krytykowal wypowiedzi innych zamiast stawiac jakies normalne argumenty."

Wiesh co? Pierwsze twoje zdanie z ktorym sie zgodze w prawie pelni,bo watek trzymal poziom do momentu az kilku nie wyskoczylo, a w sumie najbardziej ty.Co do 2giej czesci zgadzam sie w 100% ,teraz popatrz na swoj pierwszy post.

Dobra ,ide spac,trza wstac do roboty :-(.Bye all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poruwnywanie testow w gazetach typu: CHIP to jest jakas kpina!!!!!

robia jakies cioty gupie testy gdzie prawie zawsze AMD przewyrzszalo Intela. i nie bylo wyjatkow prawie zawsze. tak samo bylo za czasow k6-2. przez jakies 1-2 lat sie bilem w glowe ze kupilem k6-2 300 MHz a nie p2 266 MHz. Drazni mnie troche ze ludzie mowia ze AMd jest zajebiste pod wzgledem Wydajnosc/cena. Moze i tak jest ale co najwyzej tylko w gupich grach, i posranych testach typ[u sisoft sandra ktora jest niedoklepana. jaks versja 2000 u mnie pokazywala ze dysk po wyciszeniu byl szybszy nic przed. gupota. oczywiscie versja 2003 pokazuje juz test prawidlowo.

pozatym jak ktos troche sie zna na elektronice i cyfrowce  poczytajcie se troche o architektorze p4 w porownaniu do athlona. niewierze ze cos co ma szyne 2 razy wolniejsza od p4 i wezsze "gardlo" do pamieci L2 dziala szybciej czy tam nawet tak samo. to jest nie mozliwe. a wiekszosc ludzi zwraca uwage na glupie testy gdzie przeciesz nie tylko proc ma do rzeczy. wrzuccie p4 na pc chipsa na jakims ali luc sis, i athlona na jakas wy****** w kosmos plyte za kosmiczne pieniadze pod AMD. zobaczymy co bedzie lepiej chodzic. jest wiele innych opewracji w ktorych p4 se poradzi a athlon bedzie sie prawdopodobnie dlawil.

ROTFL

Ale o tym że p4 ma jedną w pełni funkcjonalą jednostke zmiennoprzecinkową to pewnie nie wiesz nie?Athlon ma 3 takie jednostki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i sie zaczelo. athlon jest lepszy... a wlasnie ze nie bo celeron jest the best... co wy pier.....cie duron leje wszystkich na ryj whatt?! P4 to jest to... LUDZIE ZASTANOWCIE SIE!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale nie moglem sie powstrzymac :roll:

>a co ty masz do tulipanow - wydajnosc bardzo dobra po kreceniu - >dobrze sie kreca - zobacz grzyba tulip - fsb 170 to jest cos

>nastepny ktory nie odroznia prockow - leje ale williamete a nie tulipa - >tulip 1.7 leje antki 1600+!!!!!!!!!

po pierwsze ceny tych prockow (celina T 1.3 i antek 1.6+) sa teraz na w miare tym samym poziomie zreszt roznica 50zl mniej za proc jesli wezmiemy celine 1.0T w porownaniu do reszty zestawu to nie pieniadze

slynna szyna 170 , bez problemu do osiagniecia na antku bez zadnego wc

(tutaj do tego czlowieka co mowil ze amd produkuje procki "wyzylowane na maxa" :lol: )

na moim spire 3000rpm tmp antka fsb 170 to 44 stopnie wiec nie jest to straszny kaloryfer

tez mialem problem czy kupic tulipana czy antka :P (mam abita na BX i uwazam go za super plyte )

chyba wiadomo co wybralem :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Opanujcie sie. Jezeli w tym Chipie duron leje Celerona 1.7 to jest to zapewne prawde ALE leje celeron 4 !! Z tulipanen nie ma najmniejszych szans i to nie ulega wątpliwosci.

A tomshardware pozwolil sobie miec calkowicie inne zdanie :))

Podsumowanie: Duron 1200 zgniata Celerona 1300 

Nawet po podniesieniu zegara do 1300 MHz, najszybszy Celeron nie jest w stanie dotrzymać kroku Duronowi 1200 AMD. [...]

A TUTAJ sa testy i artykul :P

P.S. mimo wszystko uwazam, ze po sporym podkreceniu tualatin to dobry procek jak za swoja cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozpętałem burzę... :D No nie sądziłem, że to się tak skończy.

a poza tym niewiesz chyba co znaczy miec K6-2

Ja wiem co to jest mieć K6-2 i byłem BARDZO zadowolony. Lał dużo szybsze celki aż miło.

nastepny ktory nie odroznia prockow - leje ale williamete a nie tulipa - tulip 1.7 leje antki 1600+!!!!!!!!!

No ja bym to chciał zobaczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. mimo wszystko uwazam, ze po sporym podkreceniu tualatin to dobry procek jak za swoja cene

no i dobrze uwazasz - ja kupilem tulipa bo mialem plyte pod niego i + jest to ze tulip ma dobrego chelma i ze bede mogl na niego zalozyc blok wazacy 2kg i nic sie nie skruszy - ja nie mowie ze antki sa zle - do sa dobre - i p4 sa dobre - a durexow juz nie produkuja na szczescie...

apropos ktos mowil ze fsb 170 na antku bez problemu - tak zwaz tylko ze w antku mozesz odblokowac mnoznik i jak ci wszystko inne wytrzyma to dasz 200fsb (400DDR) a w intelach mnoznika masz zablokowanego i [gluteus maximus]....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem co to jest mieć K6-2 i byłem BARDZO zadowolony. Lał dużo szybsze celki aż miło.

nastepny ktory nie odroznia prockow - leje ale williamete a nie tulipa - tulip 1.7 leje antki 1600+!!!!!!!!!

to se zapusc testy typu pakowanie plikow czy kompresja mp3 i zobaczymy ktory szybszy.... w gierkach i 3dmarku amd ma dopal ze wzgledu na fsb 2x szybsze i zestaw wielu multimedialmych instrukcji.... i tyleeeeeeeeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tomshardware pozwolil sobie miec calkowicie inne zdanie :))

Pytania są tendencyjne :wink: A tak szczerze to opienie tomshardware olewac ciepłym moczem, że tak sie brzydko wyraże. :lol:

dobrze gada dac moo voodki :D  :D  :D  :wink:

Nie - starczy juz mi w tym tygodniu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to se zapusc testy typu pakowanie plikow czy kompresja mp3 i zobaczymy ktory szybszy.... w gierkach i 3dmarku amd ma dopal ze wzgledu na fsb 2x szybsze i zestaw wielu multimedialmych instrukcji.... i tyleeeeeeeeee
Błehehehehe... :D No wiesz pakuję codziennie po 10GB danych i tyleż samo kompresuje plików mp3. Ciekawe ile jest takich osób żeby rzeczywiście odczuć różnicę w czasie. Są jeszcze jakieś inne testy, w których Antek zostaje za Celeronem?! Coś mi się to nie widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błehehehehe... :D No wiesz pakuję codziennie po 10GB danych i tyleż samo kompresuje plików mp3. Ciekawe ile jest takich osób żeby rzeczywiście odczuć różnicę w czasie. Są jeszcze jakieś inne testy, w których Antek zostaje za Celeronem?! Coś mi się to nie widzi.
nie bede tego komentowal bo widze ze nie ma sensu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos ktos mowil ze fsb 170 na antku bez problemu - tak zwaz tylko ze w antku mozesz odblokowac mnoznik i jak ci wszystko inne wytrzyma to dasz 200fsb (400DDR) a w intelach mnoznika masz zablokowanego i [gluteus maximus]....

ja mam fsb 170 bez zmiany mnoznika , chcialem tylko pokazac ze twoje zdanie ze amd produkuje procki "wyzylowane na maxa" jest bez sensu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon jest szybszy w grach, a P4/Celeron w kompresji, a więc trudno wyłonić zwyciezcę. Ja stosunkowo mało gram, ale już więcej niż kompresuje więc dla mnie odpowiedniejszy okazuje się Athlon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam fsb 170 bez zmiany mnoznika , chcialem tylko pokazac ze twoje zdanie ze amd produkuje procki "wyzylowane na maxa" jest bez sensu :)

napisz co to za procek - nie wiesz jak sie podpis zalacza????

----

Geng(costam) wszyscy wiemy ze twoj tulip nie ma sobie rownych chodzi na fsb 170 i wogole... tylko po co takie posty na forum, po co wywolywanie wojny w temacie chyba nie o to chodzilo. Nieprawdaz?!

Hahahaha jakym mial fsb 170 cieciu :twisted: to by bylo 2210MHz na procu - ja mowie ze grzyb ma tulipa 1.0A na fsb 170 i chodzi super szybko - a wiecie co wam powiem - G4 z maca i tak sa szybsze :lol: :lol:

------

GENgeniuszu  doucz się i dopiero się wypowiadaj :bij:  :idea:

o nastepny inteligent nawet mojej xywy nie potrafi napisac - genghiskhan - takie trudne - sam sie doucz - jakbym nie byl douczony to bym zalozyl wlasne forum o piciu wina :wink: :wink: :wink: - kto tu kogo obraza.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

produkuje procki "wyzylowane na maxa" jest bez sensu :)

napisz co to za procek - nie wiesz jak sie podpis zalacza????

w sumie nie wiem , bo nie bylo mi to do szczescia potrzebne :)

procek to antek 1.6+ /agoia 0212/bez podnoszenia napiecia

no i wiecej nie bedziesz mial bo wykreciles proca dokladnie o jakies 385MHz - podkrec proca o 700MHz!!! :mrgreen: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku najpierw sie podniecales szyna fsb170

teraz ktos ci udowodnil ze to nie problem to z MHz wyjechales

jak bym mial WC i plyte z 1/6 to mogl bym sie bawic :evil:

zreszta zobacz na wyniki na http://www.overclockers.com

ludzie na WC krecili tego antka na 2100 czyli dokladnie o 700MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...