Zyrafal Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Mam pytanie: mam plyte MSI KT4AV VIA KT400 a na niej Athlona xp 2000+ thoroughbread-b. Chciałem podkrecic proca przez zmiane fbs. Standardowo jest 133 MHz x 12,5. Podkrecilem sobie fbs na 145 przy tym samym mnozniku i wszystko chodzi okej.Ale nie w tym sprawa. Chodzi o to ze uslyszalem ze podkrecanie sama zmiana fbs moze mi uszkodzic np. dysk twardy bo zmienia sie jakies taktowanie AGP czy PCI. O co dokladnie chodzi bo nie moge nigdzie doszukac??? Jak inaczej moge bezpiecznie podkrecic procesor???? Prosze poradzcie cos bo kurcze chcialbym sobie podrecic troszke proca a boje sie ze przez to moge zrypac dysk czy nawet pamieci!! Z gory dzieki!! Pozdrawaim! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Zaglądnij tu : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=146297&hl=KT4AV , był podobny temat. PS. Po co ten sam post w dwóch działach ??? Pozdr. :) Edytowane 17 Października 2005 przez Lzep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) W instrukcji do KT4AV napisano, że obsługuje FSB200 (DDR 400) przez podkręcenie - czyli że ma nieoficjalny dzielnik 1/6. O ile się nie mylę, to to co podał Lzep dotyczy MSI KT3. Na KT4 oraz KT4AV jest inaczej (przynajmniej tak twierdzi mój znajomy, który ma tę pierwszą) - dzielnik 1/5 włącza się dopiero przy 160MHz. Ogólnie nie powinno się wyjeżdżać z PCI powyżej 36.7MHz, inaczej mogą być problemy. Edytowane 17 Października 2005 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 W instrukcji do KT4AV napisano, że obsługuje FSB200 (DDR 400) przez podkręcenie - czyli że ma nieoficjalny dzielnik 1/6.Niestety :( Fajnie by bylo, ale na KT400 (A) nie udaje sie osiagnac FSB 200. Bylo juz nie jeden raz walkowane, ze na tej plycie osiagniecie takiego FSB graniczy z cudem, chociaz ktos twierdzi ze sie udalo, tylko jakos nigdy nie widzialem dowodu na to. A Twoj znajomy nie koniecznie dobrze twierdzi, poniewaz dzielnik 1/5 wlacza sie powyzej FSB 152! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 To czy obsługiwany jest dzielnik 1/6 zależy chyba raczej od zastosowanego na płycie generatora FSB (oraz możliwości włączenia na niej dzielnika 1/6), a w mniejszym stopniu od chipsetu - w końcu sporo osób wyciska FSB200 na ASRockach na KT400A - one też oficjalnie nie obsługują FSB200! Co do znajomego, to może się oczywiście mylić :) - nie twierdzę, że ma rację :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Co do znajomego, to może się oczywiście mylić Myli się na pewno - mam tą płytę ( patrz konfig ) i sprawdzałem ! Generator PLL ( ICS 94230BF ) faktycznie ma kombinacje wejść FS3-FS0, które umozliwiają ustawienie 200,210,220 i 233 MHz przy PCI/AGP w granicach 33/66 do 38.9/77.8 , ale MSI nie zrobiła obsługi tych możliwości w BIOS-ie !!!! Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (...) ale MSI nie zrobiła obsługi tych możliwości w BIOS-ie !!!! Pozdr. :) I nie specjalnie ktokolwiek ma ochote sie tym zajac, zeby zrobic jakiegos zmodowanego Biosa z tego co mi wiadomo. Zreszta, jesli mialoby to byc zrobione, to duzo wczesniej, a nie teraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 OK, prawdopodobnie macie rację, chodziło mi tylko o zdementowanie popularnej wśród niektórych tutaj osób opinii, że VIA KT400A nie może wspierać FSB200 i dzielnika 1/6. To zależy od zastosowanego generatora FSB i możliwości wymuszenia tego dzielnika - akurat na MSI tego zrobić nie można... koniec i kropka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyrafal Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 No dobra. Wiec takie pytanie-czy moge podkrecic jakos tego swojego Athlona omijajac wzrost wartosci pci i agp?? Znaczy sie moze inaczej:jak mam podkrecic procka aby nie przekroczyc wartosci PCI=37 (a taka bede juz mial przy podkreceniu fsb na 147)?? Czy da sie wogole cos takiego zrobic a jak tak to jak??Prosze o wskazowki! Z gory dziekuje za wyrozumialosc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Już powinieneś się zorientować w czym rzecz ? - dzielnik z 1/4 na 1/5 zmienia się przy 152 MHz. Teraz dla 147 masz PCI=36.77 i FSB=147x12.5= 1837.5 MHz dla 153 masz PCI=30.60 i FSB=153x12.5= 1912.5 MHz :) Jak pójdzie to możesz podnosić dalej 154,155 ... itd, bo masz już dzielnik 1/5 i możesz jechać dopóki pozwoli Ci chłodzenie, pamięć, zasilacz ( nawet do 180 MHz, bo wtedy dopiero masz PCI-> 180/5=36 MHz ). Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyrafal Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 No to teraz cos w koncu skumalem! Dzieki wielkie! Czyli w BIOSIE mam poprostu ustawic fsb 153 i mi sie dzielnik sam przestawi tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Tak! Czy nie wywnioskowales tego ejszcze z kolejnego swojego tematu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyrafal Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Heh..w sumie tu najpierw skumalem:) Dobra nie robie juz problemow! Mimo wszystko jeszcze raz dzieki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 :evil: Urlop 3-dniowy. Nastepny bedzie na czas nieokreslony. Gwarantuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...