Skocz do zawartości
Zyrafal

Podkrecenie Athlon Xp 2000+ Thoroughbread-b

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie:

mam plyte MSI KT4AV VIA KT400 a na niej Athlona xp 2000+ thoroughbread-b.

Chciałem podkrecic proca przez zmiane fbs. Standardowo jest 133 MHz x 12,5.

Podkrecilem sobie fbs na 145 przy tym samym mnozniku i wszystko chodzi okej.Ale nie w tym sprawa.

Chodzi o to ze uslyszalem ze podkrecanie sama zmiana fbs moze mi uszkodzic np. dysk twardy bo zmienia sie jakies taktowanie AGP czy PCI.

O co dokladnie chodzi bo nie moge nigdzie doszukac???

Jak inaczej moge bezpiecznie podkrecic procesor????

Prosze poradzcie cos bo kurcze chcialbym sobie podrecic troszke proca a boje sie ze przez to moge zrypac dysk czy nawet pamieci!!

Z gory dzieki!!

Pozdrawaim!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji do KT4AV napisano, że obsługuje FSB200 (DDR 400) przez podkręcenie - czyli że ma nieoficjalny dzielnik 1/6.

O ile się nie mylę, to to co podał Lzep dotyczy MSI KT3. Na KT4 oraz KT4AV jest inaczej (przynajmniej tak twierdzi mój znajomy, który ma tę pierwszą) - dzielnik 1/5 włącza się dopiero przy 160MHz.

Ogólnie nie powinno się wyjeżdżać z PCI powyżej 36.7MHz, inaczej mogą być problemy.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji do KT4AV napisano, że obsługuje FSB200 (DDR 400) przez podkręcenie - czyli że ma nieoficjalny dzielnik 1/6.

Niestety :( Fajnie by bylo, ale na KT400 (A) nie udaje sie osiagnac FSB 200.

Bylo juz nie jeden raz walkowane, ze na tej plycie osiagniecie takiego FSB graniczy z cudem, chociaz ktos twierdzi ze sie udalo, tylko jakos nigdy nie widzialem dowodu na to.

A Twoj znajomy nie koniecznie dobrze twierdzi, poniewaz dzielnik 1/5 wlacza sie powyzej FSB 152!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy obsługiwany jest dzielnik 1/6 zależy chyba raczej od zastosowanego na płycie generatora FSB (oraz możliwości włączenia na niej dzielnika 1/6), a w mniejszym stopniu od chipsetu - w końcu sporo osób wyciska FSB200 na ASRockach na KT400A - one też oficjalnie nie obsługują FSB200!

Co do znajomego, to może się oczywiście mylić :) - nie twierdzę, że ma rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do znajomego, to może się oczywiście mylić

Myli się na pewno - mam tą płytę ( patrz konfig ) i sprawdzałem !

Generator PLL ( ICS 94230BF ) faktycznie ma kombinacje wejść FS3-FS0, które umozliwiają ustawienie 200,210,220 i 233 MHz przy PCI/AGP w granicach 33/66 do 38.9/77.8 , ale MSI nie zrobiła obsługi tych możliwości w BIOS-ie !!!!

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) ale MSI nie zrobiła obsługi tych możliwości w BIOS-ie !!!!

Pozdr.  :)

I nie specjalnie ktokolwiek ma ochote sie tym zajac, zeby zrobic jakiegos zmodowanego Biosa z tego co mi wiadomo. Zreszta, jesli mialoby to byc zrobione, to duzo wczesniej, a nie teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, prawdopodobnie macie rację, chodziło mi tylko o zdementowanie popularnej wśród niektórych tutaj osób opinii, że VIA KT400A nie może wspierać FSB200 i dzielnika 1/6. To zależy od zastosowanego generatora FSB i możliwości wymuszenia tego dzielnika - akurat na MSI tego zrobić nie można... koniec i kropka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra.

Wiec takie pytanie-czy moge podkrecic jakos tego swojego Athlona omijajac wzrost wartosci pci i agp??

Znaczy sie moze inaczej:jak mam podkrecic procka aby nie przekroczyc wartosci PCI=37 (a taka bede juz mial przy podkreceniu fsb na 147)??

Czy da sie wogole cos takiego zrobic a jak tak to jak??Prosze o wskazowki!

Z gory dziekuje za wyrozumialosc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już powinieneś się zorientować w czym rzecz ? - dzielnik z 1/4 na 1/5 zmienia się przy 152 MHz.

Teraz dla 147 masz PCI=36.77 i FSB=147x12.5= 1837.5 MHz

dla 153 masz PCI=30.60 i FSB=153x12.5= 1912.5 MHz :)

Jak pójdzie to możesz podnosić dalej 154,155 ... itd, bo masz już dzielnik 1/5 i możesz jechać dopóki pozwoli Ci chłodzenie, pamięć, zasilacz ( nawet do 180 MHz, bo wtedy dopiero masz PCI-> 180/5=36 MHz ).

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...