ra-v Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Chciałbym abyście pisali tutaj co potrzeba aby zrobić własne radio, chodziażby takie którego mozna by było słuchac w małym miastczeku, chodzi mi oczywiście normalne radio, nie internetowe. Jak znacie jakies artykuły to też linka zapodajcie. Bardzo mnie taki temat ciekawi Z góry thx... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Zezwolenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 no dobra ale jakie , gdzie je zdobyć, ile za nie płacić itd... a i jeszcze co do sprzętu ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Warunki uzyskania koncesji Ustawa o radiofonii i telewizji określa, że prawo do rozpowszechniania programów radiowych i telewizyjnych przysługuje jednostkom publicznej radiofonii i telewizji oraz osobom, które uzyskały koncesję na taką działalność (art.2 pkt 1). Organem właściwym w sprawach koncesji jest Przewodniczący KRRiT. Podstawowym i najważniejszym aktem prawnym, regulującym zasady przyznawania koncesji jest ustawa o radiofonii i telewizji (Dz.U. z 1993r. nr 7, poz 34 z późn. zm.). Aktem uzupełniającym jej zapisy jest rozporządzenie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, dotyczące zawartości wniosku oraz szczegółowego trybu postępowania w sprawach udzielania i cofania koncesji na rozpowszechnianie programów radiofonicznych i telewizyjnych (Dz.U. z 1993r. nr 52, poz. 244 z późn. zm.). Podstawą do złożenia wniosku o koncesję jest Ogłoszenie Przewodniczącego Krajowej Rady o możliwości uzyskania koncesji na rozpowszechnianie programów radiofonicznych i telewizyjnych. Jest ono drukowane w dwóch ogólnopolskich dziennikach prasowych (Rzeczpospolitej i Gazecie Wyborczej) w porozumieniu z Ministrem Łączności. Wszyscy zainteresowani uzyskaniem koncesji w określonym w ogłoszeniu terminie powinni złożyć wniosek o koncesję na formularzach dostępnych w Biurze KRRiT. Następnie Przewodniczący KRRiT w tych samych dziennikach ogłasza listę wnioskodawców. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, poprzez podjęcie uchwały, która w drodze uchwały rozstrzyga o przyznaniu koncesji. Uchwała ta jest przesyłana do Ministra Łączności, który w drodze postanowienia zatwierdza jej część techniczną. Końcowym elementem postępowania koncesyjnego jest wydanie decyzji przez Przewodniczącego KRRiT. Za udzielenie koncesji pobiera się opłatę, niezależnie od opłat za używanie urządzeń radiokomunikacyjnych oraz używanie częstotliwości przewidzianych w ustawie o łączności. Sposób naliczania opłat szczegółowo reguluje rozporządzenie KRRiT w sprawie opłat za udzielenie koncesji na rozpowszechnianie programów radiofonicznych i telewizyjnych (Dz.U. Nr 12 z 2000r., poz. 153 z późn. zm.; Dz. U. Nr 90 z 2000r., poz. 1007 z późn. zm.) http://www.krrit.gov.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) Słuchaj, to naprawde nie jest takie proste, lepiej zainteresuj się radiem internetowym. Tu masz opis. Zajrzyj też do linków z tej strony. Edytowane 18 Października 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) radiem internetowym juz sie intereoswałem, puszczałem nawet audycje ale nikt mnie nie słyszał bo nie mam zewnetrznego IP :( wiecie chce sie dowiedziec jak sie robi radio to może w przyszłości :) EDIT z tym zewnętrzym IP to własnie nie wiem bo w skomurze jest podobno po 1 zł a ja mam w chyperionie i słyszałem że trza o 15 zł więcej płacić :/ a poza tym normalne radio to nie to samo co w internecie a propo czy bez tego zezwolenia mozna to zrobić ? domyślam sie że mozna ale to bedzie pewnie nielegalne, ale gdyby byłao to takie małe radyjko powiedzmy na jedno małe miastczko to mieliby jakąkolwiek szanse mnie wykryć ?? Edytowane 18 Października 2005 przez ra-v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 ogolnie z tego co widze na stronce Krrit, spory portwe trzeba miec. I sporo papierkowej roboty, tu masz formularze ktore musialbys wypelnic a potem sie modlic : http://www.krrit.gov.pl/stronykrrit/formularze.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 a takie zezwolenie kosztuje coś ?? a i powtarzam pytanie : z tym zewnętrzym IP to własnie nie wiem bo w skomurze jest podobno po 1 zł a ja mam w chyperionie i słyszałem że trza o 15 zł więcej płacić :/ a poza tym normalne radio to nie to samo co w internecie a propo czy bez tego zezwolenia mozna to zrobić ? domyślam sie że mozna ale to bedzie pewnie nielegalne, ale gdyby byłao to takie małe radyjko powiedzmy na jedno małe miastczko to mieliby jakąkolwiek szanse mnie wykryć ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Wiesz wykrycie trudne nie jest, wystarczy ze jakas babcia znajdzie twoje radio na falach i poprostu doniesie na 997 ;] A co do tego czy to jest platne to przeczytaj ostatni akapit info ktore wkleilem kilka postow wyzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 kijowo :/ czyli z tego nici pozostaje mi ewentualnie internetowe radyjko, ale na przeszkodzie stoja mi 2 rzeczy : 1. Nie ma zewnętrznego IP , jeśli ktos sie orientuje ile kosztuje ono w hyperionie to piszcie. 2. Mam router, mój komputer jest podłaczony do internetu razem z moim bratem , i to przeszkadza np. w graniu po lanie z innymi kolegami, nie orietuje sie ktoś czy bedzie to przeszkadzac w nadawaniu w internecie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 Hehe, radio naziemne to nie taka prosta sprawa. Pomijając pozwolenie i inne tego typu papierkowe roboty (chyba jedna osoba fizyczna nie może założyć, ale mogę się mylić). Na przeszkodzie stoją wielkie koszta jak nadajnik jakiejś sensownej mocy, stół mikserski (choćby w wersji mini), płacenie ZAIKS'owi za każdą emisję kawałka, sensowny mikrofon, porządną kartę dźwiękową (nie jakis tam Creative "blahdigy 899"), jakiś wzmacniacz (lub kilka) operacyjny. Do tego trzeba mieć ludzi do newsroomu, prowadzenia programu, itp. itd. Gdyby to było takie proste każdy by miał swoją rozgłośnię :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 (edytowane) @Kazik2000: Myśłę, że koledze raczej chodziło o zwykłe puszczanie kawałków z kompa w eter, więc większość wymienionych przez Ciebie rzeczy jest zupełnie zbędna. IMO AC'97 spokojnie styknie do radia w eterze, bo do cyforwej jakości to trochę mu brakuje - nawet na najlepszych sprzętach, więc Creative to wg mnie przerost formy nad treścią, skoro na dysku same mp3. Ogólnie potrzebujesz nadajnik i duuużo szczęścia, jeśli chcesz działać bez koncesji. Edytowane 18 Października 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 18 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2005 No to jeśli tak to jaki to ma sens? Niech wystawi kolumny za okno i nadaje z winmałpy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Może spróbuj się ugadać o jakiś blok w radyju maryja. Będziesz odrazu miał rzeszę słuchaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 co do sprzetu to troche to kosztuje ale mozna tez samemu zrobic na elektroda.pl jest troche info http://www.elektroda.net/radio/piraci/piraci.html co do pirackiego nadawania to namieza cie(nadajnik) bez problemu. chyba ze na jakims zadupiu zrobisz przekaznik(najwyzej ci go skonfiskuja ;p) do ktorego sygnal bedzie docieral na jakiejs legalnej czestotliwosci(np 27MHz tylko ze zaklucisz wszystkim dzieciakom w okoicy zabawiki RC [; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2005 Co do radia internetowego: największą przeszkodą nie jest brak publicznego ip w tym momencie tylko maksymalny upload. Żeby radio było w miarę rozsądnej jakości to raczej nie zejdziesz poniżej 5KB/s. A w tym wypadku na zwykłym łączu 'dla domowego użytkownika' raczej dużo osób nie podepniesz. Lepiej skorzystać z hostingu streamowego, na przykład http://streamhosting.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 a znacie jakies adresy radia internetowego które przyjmuje nowych ludzi, wiem że jest tego powyżej uszu ale chodzi mi o takie które szczególnie zwróciły waszą uwage, oprócz muy jest tam np. gadaninka o codzinnych sprawach id.. takie prawdziwe radio... prosze o adresy, bo sam jeszcze na takie nie trafiłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...