Skocz do zawartości
war3

1.5 Gb Ramu, Czy To Się Opłaca

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to mówią mądrzy informatycy: "RAM'u nigdy za dużo" ilość która dzisiaj wydaje się być nadmiarem, jutro nie wystarczy ;)

Zresztą nawet teraz parę gier już ma problemy z płynnośćią na 1GB np. BF2

Nie sądze.

Lepiej kup nową kartę graficzną.

1712718[/snapback]

Co do zmiany karty to by odczuć porządny wzrost wydajności w stosunku do 6600 trzeba by było się przesiąść na jakiegoś solidnego 16 potokowca (@16 też może być) a to wyniesie napewno więcej niż sto-parędziesiąt zł na pamięć. Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzecz polega na tym, że będe mieć w przyszłym tygodniu troche kasy i chciałem dokupić sprzetu tak, żeby ostro dopalic tego kompa. planuje tą modernizację jako ostatnią a potem zmiana na 64bity. grafę mam możliwość wymienić za 200zl na gf6600gt gigabyte`a. czy to się opłaca ? plus te pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce byc czarnym prorokiem, ale 3x512 moze ci nie pojsc

przynajmniej ja tak miałem, jak wsadzilem 3x hyniks 512 to sypało błedami az miło i wypadał mi z gier do pulpitu/freezy/bsod'y

i niewazne jakie taktowanie...

jak masz mozliwosc to najpierw gdzies przetestuj, jak nie - to lepszym rozwiązaniem będą 2x1gb kostki

tak sądze ->>moge sie mylic->>patrz moje doswiadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klimu, dużo wzrost wydajności uzyskałeś zmieniając platformę, czy różnica była zauważalna

1713812[/snapback]

Jak na razie spadek z powodu grafy :D

Ale odczułem wzrost z powodu proca. Sempron@2400MHz liczył superpi ok 17 min a teraz 12:15.xx :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ta grafe to masz ekhm do 4 liter :D taki komp  a taka grafa :P

btw ile ramu jest na chwile obecną ilością optymalną dla nf2 ?

1714026[/snapback]

Nie jest tak źle:

~14k pkt w 3dmarku2001

32xx pkt w 03

1,5 Gb na nf2 spokojnie wystarczy, ale u mnie na nf7 odczyt w aidzie na 3x512 spadł w porównaniu do 2x512MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kiedyś 3 x 512MB (2 x twinmos 1 x jakieś no name) na solteku 75frn2L nForce 2 Ultra i działało bardzo dobrze a komfort w takie gry jak Forgoten Hope(niektóre mapy) czy BF2(niektóre mapy) wzrósł znacznie - wreście było bez przycinek/dogrywania :D . Na dzień dzisiejszy imho do komfortowej gry powinno być 1,5 GB RAM-u ale warto zainwestować też w 2GB zależnie od konfiguracji bo Forgotten Hope 2 się zbliża :wink: - mam nadzieję że nie będzie wymagał więcej niż 2 GB RAM-u :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieś widziałem test 1 GB vs. 2 GB ; goście testowali parę gier ( D3 , FC i BF2 ) oraz parę syntetycznych testów ( SiSoft Sandra itp ) .

I wyszło im ze różnica pomiędzy 1 GB a 2 GB jest minimalna , wyjatek był tylko w czasie łądowania gier - tam 2 GB dawało sensowny spadek czasu loadingu w porównaniu do 1 GB .

Jak już co to zamień te 512 na 1 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko koniecznie w jednej kosci, CHYBA ze za rok, dwa bedziesz zmienial kompa, bo jesli nie to sie okaze ze te giga czy półtora to i tak zamalo, a tak to kupujesz tera 1giga, a za rok dwa drugie i jestes na czasie,a te 512 co masz sprzedajesz cioci, mlodszemu bratu...na allegro.

Imho wydajnosc podniesie tylko i wyłącznie przy grach i aplikacjach graficznych, a raczej nie wydajnosc, tylko komfort grania/pracy, bo juz dysk niebedzie musial paracowac na full obrotach.

No chyba ze chcesz grac ciagle 800x600 bez aa,ansio,ale sądząc po grafie to niechcesz....

EDIT: Tez widzialem te testy i konkretnie bylo tam 2x512 vs 2x1024 RAM i przewaga minimalna wprawdzie,ale byla na korzysc 2giga,tylko ze to byly corsair'y a nie byle kingmaxy czy cus no name. nie widzialem tez zeby je tam krecili, wszystko szlo na default'owych ustawieniach (chyba ze niedowidzialem).

Edytowane przez jurek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieś widziałem test 1 GB vs. 2 GB ; goście testowali parę gier ( D3 , FC i BF2 ) oraz parę syntetycznych testów ( SiSoft Sandra itp ) .

I wyszło im ze różnica pomiędzy 1 GB a 2 GB jest minimalna , wyjatek był tylko w czasie łądowania gier - tam 2 GB dawało sensowny spadek czasu loadingu w porównaniu do 1 GB .

1732724[/snapback]

Nie tylko ładowanie gier i nie wiem jak oni testowali tego BF2 bo na niektórych mapkach w szczególności tych dużych 64 osobowych to na 1GB miałem przycinki spowodu niedostaku ramu (i ne tylko ja) to było strasznie upierdliwe dopiero powyżej 1GB RAM-u można było się w pełni rozkoszować grą, 2 GB to za dużo dla BF2 to fakt ale 1GB to za mało na niektóre mapy, nastepnie Forgotten Hope również do części map wymaga powyżej 1GB RAM-u żeby grać płynnie - póki co gier które lubią więcej niż 1GB RAM-u jest niewiele ale z czasem będzie ich przybywać niestety...

P.S. Pamiętam jak grałem jeszcze na starej platformie w FH i BF2 i miałem 1GB RAM-jak dołożyłem 512 MB to jak ręką odjął...

P.S. Oczywiście mówię tutaj o maksymalnych detalach lub prawie maksymalnych (AA, AF) i rozdziałce minimum 1280 x 1024 (960)

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi