war3 Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 witam myślę, żeby dokupić jeszcze jedną kostke pamięci jak mam w sygnaturce, czy to sie oplca ? jak kolejne 512 MB wpłynie na wydajność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Nie sądze. Lepiej kup nową kartę graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 wrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaa co za porownanie. A skad wiesz, ze kolega potrzebuje karty graf? Zamien 2x512 na 1GB i potem dokup jeszcze 1GB i przechowuj sobie np KDE w ramdysku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Jak to mówią mądrzy informatycy: "RAM'u nigdy za dużo" ilość która dzisiaj wydaje się być nadmiarem, jutro nie wystarczy ;) Zresztą nawet teraz parę gier już ma problemy z płynnośćią na 1GB np. BF2 Nie sądze. Lepiej kup nową kartę graficzną. 1712718[/snapback] Co do zmiany karty to by odczuć porządny wzrost wydajności w stosunku do 6600 trzeba by było się przesiąść na jakiegoś solidnego 16 potokowca (@16 też może być) a to wyniesie napewno więcej niż sto-parędziesiąt zł na pamięć. Edytowane 22 Października 2005 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 rzecz polega na tym, że będe mieć w przyszłym tygodniu troche kasy i chciałem dokupić sprzetu tak, żeby ostro dopalic tego kompa. planuje tą modernizację jako ostatnią a potem zmiana na 64bity. grafę mam możliwość wymienić za 200zl na gf6600gt gigabyte`a. czy to się opłaca ? plus te pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 nie chce byc czarnym prorokiem, ale 3x512 moze ci nie pojsc przynajmniej ja tak miałem, jak wsadzilem 3x hyniks 512 to sypało błedami az miło i wypadał mi z gier do pulpitu/freezy/bsod'y i niewazne jakie taktowanie... jak masz mozliwosc to najpierw gdzies przetestuj, jak nie - to lepszym rozwiązaniem będą 2x1gb kostki tak sądze ->>moge sie mylic->>patrz moje doswiadczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) szkoda kasy na 3 kostke 512 Lepiej kasę przeznaczyc na cos innego Mam sprzet podobny do twojego i myslę o dokupieniu twardziela (tylko na system i instalki) tj raptora Edytowane 22 Października 2005 przez jakac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Ja jak jeszcze miałem abita nf7 i r9800pro to miałem na nim 3x512Mb i wszystko chulało. Na począdku miałem 2x512 ale po wyjściu boiling point i bf2 i paru innych gierek dokupiłem kolejne 512 i w tych gierkach odczułem różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 klimu, dużo wzrost wydajności uzyskałeś zmieniając platformę, czy różnica była zauważalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Do konfiguracji 2x512 Corsair CL2 co dokupic ? jeszcze raz 2x512 ? czy sprzedac to i 2x1GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 sprzedaj, bo wtedy masz te 2x1gb i mozesz potem dołożyc kolejne 2x1 a nie ludxmy się :/ te czasy powoli nadchodzą :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 klimu, dużo wzrost wydajności uzyskałeś zmieniając platformę, czy różnica była zauważalna 1713812[/snapback] Jak na razie spadek z powodu grafy :D Ale odczułem wzrost z powodu proca. Sempron@2400MHz liczył superpi ok 17 min a teraz 12:15.xx :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 heh ta grafe to masz ekhm do 4 liter :D taki komp a taka grafa :P btw ile ramu jest na chwile obecną ilością optymalną dla nf2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 heh ta grafe to masz ekhm do 4 liter :D taki komp a taka grafa :P btw ile ramu jest na chwile obecną ilością optymalną dla nf2 ? 1714026[/snapback] Nie jest tak źle: ~14k pkt w 3dmarku2001 32xx pkt w 03 1,5 Gb na nf2 spokojnie wystarczy, ale u mnie na nf7 odczyt w aidzie na 3x512 spadł w porównaniu do 2x512MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Myślicie że 2x1024 na nf2 będą jakieś problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Myślicie że 2x1024 na nf2 będą jakieś problemy? 1714751[/snapback] Powinno być wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Myślicie że 2x1024 na nf2 będą jakieś problemy? 1714751[/snapback] Nigdy nie slyszalem o takiej konfiguracji szczerze mowiac, ale znajac nF2 moge wrozyc problemy, sprobowac trzebaby :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ja miałem kiedyś 3 x 512MB (2 x twinmos 1 x jakieś no name) na solteku 75frn2L nForce 2 Ultra i działało bardzo dobrze a komfort w takie gry jak Forgoten Hope(niektóre mapy) czy BF2(niektóre mapy) wzrósł znacznie - wreście było bez przycinek/dogrywania :D . Na dzień dzisiejszy imho do komfortowej gry powinno być 1,5 GB RAM-u ale warto zainwestować też w 2GB zależnie od konfiguracji bo Forgotten Hope 2 się zbliża :wink: - mam nadzieję że nie będzie wymagał więcej niż 2 GB RAM-u :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewa0 Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Mam pytanie Czy w takim kompie jak mam w podpisie, zmiana 512RAM na 2 GB da duży wpływ na jego wydajność ?? Czy duża jest różnica w działaniu komputera przy pamięciach 2gb a 1 gb ?? Bo nie wiem czy opłaca się tyle kasy teraz dawać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Dzieś widziałem test 1 GB vs. 2 GB ; goście testowali parę gier ( D3 , FC i BF2 ) oraz parę syntetycznych testów ( SiSoft Sandra itp ) . I wyszło im ze różnica pomiędzy 1 GB a 2 GB jest minimalna , wyjatek był tylko w czasie łądowania gier - tam 2 GB dawało sensowny spadek czasu loadingu w porównaniu do 1 GB . Jak już co to zamień te 512 na 1 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) Jak już co to zamień te 512 na 1 GB tylko koniecznie w jednej kosci, CHYBA ze za rok, dwa bedziesz zmienial kompa, bo jesli nie to sie okaze ze te giga czy półtora to i tak zamalo, a tak to kupujesz tera 1giga, a za rok dwa drugie i jestes na czasie,a te 512 co masz sprzedajesz cioci, mlodszemu bratu...na allegro. Imho wydajnosc podniesie tylko i wyłącznie przy grach i aplikacjach graficznych, a raczej nie wydajnosc, tylko komfort grania/pracy, bo juz dysk niebedzie musial paracowac na full obrotach. No chyba ze chcesz grac ciagle 800x600 bez aa,ansio,ale sądząc po grafie to niechcesz.... EDIT: Tez widzialem te testy i konkretnie bylo tam 2x512 vs 2x1024 RAM i przewaga minimalna wprawdzie,ale byla na korzysc 2giga,tylko ze to byly corsair'y a nie byle kingmaxy czy cus no name. nie widzialem tez zeby je tam krecili, wszystko szlo na default'owych ustawieniach (chyba ze niedowidzialem). Edytowane 2 Listopada 2005 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin AMD Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 wy tu gadu gadu o 2Gb ramu a ja mam 512 :(.To koszmar jutro kupuje 512 ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) Dzieś widziałem test 1 GB vs. 2 GB ; goście testowali parę gier ( D3 , FC i BF2 ) oraz parę syntetycznych testów ( SiSoft Sandra itp ) . I wyszło im ze różnica pomiędzy 1 GB a 2 GB jest minimalna , wyjatek był tylko w czasie łądowania gier - tam 2 GB dawało sensowny spadek czasu loadingu w porównaniu do 1 GB . Jak już co to zamień te 512 na 1 GB 1732724[/snapback] Nie tylko ładowanie gier i nie wiem jak oni testowali tego BF2 bo na niektórych mapkach w szczególności tych dużych 64 osobowych to na 1GB miałem przycinki spowodu niedostaku ramu (i ne tylko ja) to było strasznie upierdliwe dopiero powyżej 1GB RAM-u można było się w pełni rozkoszować grą, 2 GB to za dużo dla BF2 to fakt ale 1GB to za mało na niektóre mapy, nastepnie Forgotten Hope również do części map wymaga powyżej 1GB RAM-u żeby grać płynnie - póki co gier które lubią więcej niż 1GB RAM-u jest niewiele ale z czasem będzie ich przybywać niestety... P.S. Pamiętam jak grałem jeszcze na starej platformie w FH i BF2 i miałem 1GB RAM-jak dołożyłem 512 MB to jak ręką odjął... P.S. Oczywiście mówię tutaj o maksymalnych detalach lub prawie maksymalnych (AA, AF) i rozdziałce minimum 1280 x 1024 (960) Edytowane 2 Listopada 2005 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...