Skocz do zawartości
kabull

Jak zczyścić farbę z przedniego panelu obudowy???

Rekomendowane odpowiedzi

Pomalowałem ostatnio obudowę na czarno no i na plastiku farba się pomarszczyła. Jak teraz oderwać tą farbę bo nawet rozpuszczalnik :x nie chce tego czegoś ruszyć. Próbowałem to jakoś zeskrobać ale jest to ...... dużo roboty :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja opalarka :-) tylko z daleka z daleka pozatym papier scerny tez dobre

a zeby sie nei marszczylo uzyj podkladu jakiegos pozniej kolor a nakoniec najlepiej klar jak chcesz zeby ladnie sie swiecilo naluz klar po 24 godinach od malowania plus podczas malowania najlepiej na podgrzana powierzchnie falerka jak by dmuchala bedzie super blysk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieją takie specjalne rozpuszczalniki do lakierów w sprayu ( mój tatuś jest lakiernikem samochodowym to wiem ), wystarczy trochę psiknąć i farba się rozmiękcza i łatwiej jest ją zeskrobać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez wiem ale ogolnie  ostroznie z rozpuszczalnikami na plastik od obudowy :-) !

olac obudowe.... byle tylko farbe zeskrobac ;).... ja zmywalem farbe zmywaczem do paznokci... ale nie polecam tego...... plastik zrobil sie miekki w tym miejscu..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy bedzie papier i jazda.

Jak sie nieodtluscilo powierzchni i jej nie zmatowilo papierem i jak sie zuywa byle jakiego sprayu to tak jest.

Nie ma szybszego sposobu. Tylko papier najlepszy i najdokladniejszy. A z opalara niepolecam cza miec duzo wprawy i wiedziec jak mozcno podgrzac.

Do ndx opalara to raczej do drewan a nie do plastiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malujac plastikowe elementy obudowy nalezy zmatowic/zetrzec stara farba papierem sciernym, nastepnie zaguntowac tzw Plastic-Primerem , na to dopiero mozna klasc wlasciwy lakier, nic sie nie zmarszczy.

Wiekszosc farb/sprayow "gryzie" sie ze soba, co widac jako zmnarszczenie sie, spowodowane to jest roznymi rozcienczalnikami stosowanymi w farbach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam plastikową metalową obudowe co kłaść na metal a co na plastik .powiedzcie jakąś naazwe podkładu taką znana najlepij w sklepach bo w mojej mieścinie moze być z tym problem a nie chce mi sie jechac do miasta i szukać.czytałem juz ten artykuł z THG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam plastikową metalową obudowe co kłaść na metal a co na plastik .powiedzcie jakąś naazwe podkładu taką znana najlepij w sklepach bo w mojej mieścinie moze być z tym problem a nie chce mi sie jechac do miasta i szukać.czytałem juz ten artykuł z THG

Motip produkuje podklad na plastik (Sealer for plastics) ok 20zl za 400ml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja użyłem lakieru EUROCOLOR :x bez żadnego podkładu. Pierwsza warstwa była ok. nawet ładnie błyszczała :D . Dopiero druga sie złuszczyła. Może mój rozpuszczalnik nie rozpuszcza koloru czarnego 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motip produkuje podklad na plastik (Sealer for plastics) ok 20zl za 400ml

Nasz Polski Decolak tez produkuje taki podklad :P

A w sklepie zawsze pytajcie o podklad na plastki - proste prawda?

a czyszczenie tego co juz sie nabroilo tylko papier i jazda. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musi byc spycjalne podklad na plastik moze byc na metal tak samo bedzie dzialac :-)

Nieprawda, podklady na metal sa robione zazwyczaj na innym rozpucholu niz te na plastik i moga Ci rozpuszczac badz wchodzic w nieporzadane reakcje z plastikiem, badz lakierem pokrywajacym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musi byc spycjalne podklad na plastik moze byc na metal tak samo bedzie dzialac :-)

czlowieku jak nie masz pojecia o malowaniu, to noie zabieraj glosu, pie...........przysz bez sensu i nic pozatym :x

Zanm takie stare powiedzenie : Jak nie potrafisz, to sie nie pchaj na afisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede z toba dyskutowal, szkoda klawiszy.

Przejdz sie do lakiernika i zapytaj, moj kumpel akurat ma warsztat, namietnie tez tuninguje autka (czytaj maniak) tak wiec czy tego chce czy nie, to troszke wiem na ten temat.

end & over

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...