Skocz do zawartości
Varrol

Co daje stały publiczny ip?

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki publicznemu IP możesz założyć serwer FTP lub WWW widoczny z zewnątrz, możesz założyć serwer Q3 i być hostem w wielu grach. W DC++ jak masz publiczny IP możesz ściągać pliki od ludzi którzy pub IP nieposiaddają. Ogólnie publiczny IP sie przydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki publicznemu IP możesz założyć serwer FTP lub WWW widoczny z zewnątrz, możesz założyć serwer Q3 i być hostem w wielu grach. W DC++ jak masz publiczny IP możesz ściągać  pliki od ludzi którzy pub IP nieposiaddają. Ogólnie publiczny IP sie przydaje

Hmm, to znaczy, że mogę mieć np. swoją stronę www na moim kompie? Wystarczy tylko skonfigurować oprogramowanie do serwera (np Apache), czy jeszcze trzeba czegoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znczy tez, e twoj provider nie bedzie cie dluzej chronil firewallem i td i dbaj o swoje bezpieczenstwo sam. a hakerzy sa wszedzie podobno. tak mowi moja babcia ;)

ciekawe czy jak miałem sdi i stały ip to mnie provider chronił ?!?!

ja jestem wpiety przez kablowke i maja firewall na cala swoja siec, i to dosc dobry, nic nie przechodzi. tepsa pewnie nie sili sie na takie udoodnienia, chociaz z nimi do konca nigdy nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znczy tez, e twoj provider nie bedzie cie dluzej chronil firewallem i td i dbaj o swoje bezpieczenstwo sam. a hakerzy sa wszedzie podobno. tak mowi moja babcia ;)

O tym, to dobrze wiem :lol: co chwila jakiś lamer się próbuje włamać - aż dziw skąd się ich tyle bierze - faktycznie hakerzy są wszędzie :evil:

Ciekawe, że najwięcej prób włamań miałem z Polski :? - nie wiem co o tym sądzić, czy Polacy do dobrzy informatycy, czy po prostu są bardziej chamscy od innych narodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejna sprawa: jeśli dostaniesz bana na ip np. na jakimś hubie czy gdziekolwiek inndziej to tak łatwo sie go nie pozbędziesz. Na modemie styknie sie rozłączyć i jush możesz spowrotem sie połączyć.

A co do prób włamań to może dlatego najwięcje jest z polski, gdyż polakowi łatwiej odszukać twoje ip. Czy to odczyta je na jakimś czacie czy na stronce. W Angli kompy (prywatne) atakują pewnie najwięcej anglicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że najwięcej prób włamań miałem z Polski  :? - nie wiem co o tym sądzić, czy Polacy do dobrzy informatycy, czy po prostu są bardziej chamscy od innych narodów.

Pewnie na jakims cukierkowym firewallu tzn Norton IS/PF Tiny costam czy innym ZoneAlarm? NIe przejmuj sie niektore nawet 4 pingi biora za atak ;)

Ale fakt ze u nas duzo jest roznych skript-kiddisow dorwie taki NetBUSa i skanuje pare tysiecy adresow az dopadnie kogos i pokaze jaki z niego mastacha. To niestety nie oznaka ze sa dobrzy to raczej zalosne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wewnetrzne - tzn zarezerwowany do uzytku w sieciach wewnetrznych i nie powinny byc routowalne w internetcie. Adres wewnetrzny MOZE i czesto jest STALY. Oznacza to ze twoj komputer nie jest bezposrednio osiagalny z internetu

Dynamiczny - adres zmieniajacy sie za kazym polaczeniem lub po jakims inwerwale czasowym. Przyklad to klasyczne 0202122 - masz zewnetrzny, wpelni routowalny adres IP, ale za kazdym razem gdy laczysz sie z internetem jest on inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wewnetrzne - tzn zarezerwowany do uzytku w sieciach wewnetrznych i nie powinny byc routowalne w internetcie. Adres wewnetrzny MOZE i czesto jest STALY. Oznacza to ze twoj komputer nie jest bezposrednio osiagalny z internetu

Dynamiczny - adres zmieniajacy sie za kazym polaczeniem lub po jakims inwerwale czasowym. Przyklad to klasyczne 0202122 - masz zewnetrzny, wpelni routowalny adres IP, ale za kazdym razem gdy laczysz sie z internetem jest on inny

Ba, ja ma stały zew i niedawno dorobiłem się zew ip(stałego rzacz jasna) - wszystko jest sałe ;) :>.

Varrol nie sądziłem że nie bedziesz wiedział co można mieć wspaniałego majac publiczne ip?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, ja ma stały zew i niedawno dorobiłem się zew ip(stałego rzacz jasna) - wszystko jest sałe ;) :>.

Varrol nie sądziłem że nie bedziesz wiedział co można mieć wspaniałego majac publiczne ip?? ;)

To jest pytanie? No cóż, nigdy nie myślałem nad założeniem serwera, a do własnej strony www wystarczało mi miejsce od dostawcy netu. Nigdy też nie interesowałem się serwerami i tematyką z nimi związaną - co za tym idzie, nie czytałem żadnych artykułów o tym, więc to normalne, że nie wiedziałem. Postaram się jednak to szybko nadrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że najwięcej prób włamań miałem z Polski  :? - nie wiem co o tym sądzić, czy Polacy do dobrzy informatycy, czy po prostu są bardziej chamscy od innych narodów.

Pewnie na jakims cukierkowym firewallu tzn Norton IS/PF Tiny costam czy innym ZoneAlarm? NIe przejmuj sie niektore nawet 4 pingi biora za atak ;)

Ale fakt ze u nas duzo jest roznych skript-kiddisow dorwie taki NetBUSa i skanuje pare tysiecy adresow az dopadnie kogos i pokaze jaki z niego mastacha. To niestety nie oznaka ze sa dobrzy to raczej zalosne

Norton nie jest taki zły, a pingi i skanowanie portu pokazuje inaczej niż próbę ataku trojanem - i taki komunikat dostaje najczęściej, wraz z nazwą konika.

Jednak wydaje się, że moja reakcja jest dobra - jak były ataki z Polski, to za trzecim atakiem wysyłałem do admina sieci z której był atak maila z dokładnym opisem ataków (ip, trojan, czas itp.) - jak dotąd nigdy nie powtórzył się atak z tego samego adresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zew Ip. jest ok jak mowia moi przedmowcy ale takie przypadki jak skan portow i blokowanie sokcsa to sa na poarzadku dziennym. Mnie np koles meczyl z tej samej cieci wiec wyslalem list a zlogami do admina sieci .........a ten mowi ze to byla odpowiedz od servera a nie jakis koles.......heheh sram na taki server (co za glupota) wziolem lamerskiego protfucka i koles sie odczepil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy tylko poprawnie skonfigurować apacza (WWW) i ewentualnie jakiś serwer FTP.

Ale na dynamicznym IP też można (dzięki czemuś takiemu jak DynIP).

o ile wiem to nie trzeba miec stalego IP, zebys postawic apacha. Moj kolega ma siec z serwerem i ma działajaca strone postawiona na apachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy tylko poprawnie skonfigurować apacza (WWW) i ewentualnie jakiś serwer FTP.

Ale na dynamicznym IP też można (dzięki czemuś takiemu jak DynIP).

o ile wiem to nie trzeba miec stalego IP, zebys postawic apacha. Moj kolega ma siec z serwerem i ma działajaca strone postawiona na apachu
Tylko ze nie jest ona wtedy widziana z internetu ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze nie jest ona wtedy widziana z internetu ;P

no nie wiem, kolega o ktorym pisze nie jest ze mna w sieci (nawet od providiera) i bez problemow moge ogladac jego strone, wiec jak to jest..??Pewnie ma przekierowanie portów ale jesli wbijasz sie do niego na porcie 80 to cos musi byc nie teges

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi