Skocz do zawartości
mm2424

Rozdzielczość W Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszalem że monitory LCD pracują dobrze tylko w swoich standardowych rozdzielczościach czy to prawda? Interesuje mnie to gdyż monitor ktory zamierzam kupic ma 1024x768 a chciałbym czasem zagrać w jakąś nową gierke a do takie rozdzielczości zazwyczaj trzeba miec mocny sprzęt . Czy jeśli zmienie na np 800x600 spowoduje to pogorszenie obrazu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie sobie ustawilem 800x600 i jest wszystko okej.... no poza tym ze wszystko jest kolosalnych rozmiarow... domyslna rozdzialka 1280x1024...

na kazdym LCD tak bedzie ? niech sie wypowie jeszcze jakis znawca :P

Tak to prawda, obraz sie pogarsza

no nie wiem... gram na 1024x768 np w F.E.A.R i nie widze zeby cos mialo kiepska jakosc...

ewentualnie... w takim stopniu ze w grach tego sie poprostu nie zauwazy

Edytowane przez narkoman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można grać we wszystkich rozdzielczościach nie przekraczających na 19-sto 17-sto calowych panelach 1280*1024, monitory panoramiczne maja inne rozdziałki.

Pogorszenie jest raczej niezauważalne, choć np. grając w Ciilizations 3 widać było, że literki nie były super wyraźne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszalem że monitory LCD pracują dobrze tylko w swoich standardowych rozdzielczościach czy to prawda? Interesuje mnie to gdyż monitor ktory zamierzam kupic ma 1024x768 a chciałbym czasem zagrać w jakąś nową gierke a do takie rozdzielczości zazwyczaj trzeba miec mocny sprzęt . Czy jeśli zmienie na np 800x600 spowoduje to pogorszenie obrazu ?

Zawsze zmniejszenie rozdzielczości poniżej natywnej powoduje w lcd pogorszenie i rozmycie obrazu,na jednych monitorach większe,na innych mniejsze i im rozdzielczość mniejsza tym gorzej,ale grać się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...

jedyna mozliwoscia na to

aby zmniejszyc rozdzielczosc w lcd

bez utraty ostrasci jest

dobrac rozdzielczosc tak

aby na 1 pixel

nowej rozdzielczosci

przypadala calkowit liczba

natywnych pixeli matrycy

aby to osiagnac nalezy

podzielic rozdzielczosc natywna

przez ta liczbe

np dla monitora o natywnej rozdzielczosci 1280x1024

bedzie to

1280x1024/2=640x512

i taka rozdzielczosc nalezy ustawic

monitor nie bedzie musial wtedy

usredniac wartosci kolorow

na poszczegolnych pixelach

tylko wyswietli kazdy pixel

ktory dostanie od katy graficznej

jako 4 pixele matrycy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie, ze gdy rozdzielczosc natywna LCD to 1280x1024, to obraz bedzie mimo wszystko, lepszy w 1024x768, niz w 800x600, czy taki sam?

W obydwu przypadkach nie będzie równego podziału pikseli, czyli rozdzielczośc będzie interpolowana przy nierównym podziale punktów. Jak dla mnie w 1024*768 obraz jest lepszy niż w 800*600 ale ktoś inny może powiedziec inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby nie przeskalowywac obrazu z natywnej rozdzielczoci (dla 17' i 19') 1280x1024 a mimo wszystko odtwarzac obraz np. w 1024x768 mozna ustawic w sterownikach kart nV aby wyswietlany byl obraz oryginalnej rozdzielczosci materialu + czarna ramka - w ten sposob obraaz mamy na srodku ekranu. Rozdzielczosc 1024x768 na 19' monitorze daje nam wtedy obraz wielkosci 17'. Zabieg taki przydaje sie szczególnie w 1280x960 dlatego ze po interpolacji obraz rozciagniety jest pionowo i kolo staje sie owalem. Po zabiegu o którym mówi pojawiaja sie u gory i u dolu czarne pasy a na szerokosc obraz jest maxymalnie rozciagniety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lcd 17 lg i w windowsie uzywam 1280x1024 bo widac duza roznice, ale w grach uzywam czesto 800x600 czasem 1024x768 i szczerze nie widze prawie roznicy w porowaniu do 1280, wiec mysle ze na lcd mozna spokojnie grac w nizszych rozdzialkach, natomiast do pracy lepiej uzywania rozdzielczosci natywnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi