Gość kev Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 W niedalekiej przyszłości mam zamiar dokupić jeszcze 512 mb ram . Mam pytanie - Czy lepiej dokupić do mojego 2x256 jeszcze jedno 2x256 czy sprzedać to pierwse i kupić już 2x512 ? Chce żeby to pracowało w dualu ;] A co do firm pamiątek to szczerze mówiąc musze to kiedyś sprawdzić ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Ze względów teoretycznych lepiej 4x256 - lepsze podkrecanie Ale ze wzgledów praktycznych, nie oplaca sobie zapychac sloty, a po za tym kosci 512 są juz na tyle dostatecznie dobre ze mozna je brac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 2x Twinmos 512 CL2.5 Polecam, polecam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 no ale czy sie opłaca ? bo musze sprzedać to moje 2x256 ;D więc jak bym chciał brać 2x512 = troszeczke strace + nie będe miał kompa przez 1-2 dni ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 no ale czy sie opłaca ? bo musze sprzedać to moje 2x256 ;D więc jak bym chciał brać 2x512 = troszeczke strace + nie będe miał kompa przez 1-2 dni ;P Nie stracisz tyko troszkę dołożysz. Ja nie miałem kompa 3 dni bo tez zamawiałem ale po otrzymaniu ramu i przekonaniu sie o jego wydajności nie żałuje. Jak coś to brałem do tego kolesia (sprawdzony) - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71453226 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 nie zakładałem nowego tematu ... Mam 2x256 Elixir 400 MHz i powiedzcie mi tak : 1.Czy jak dokupie 1x512 Elixiry to oczywiście nie będzie już dual ale czy wtedy wydajność jest mniejsza od tej gdybym miał 2x512 dual ? Jak tak to o ile mniejsza ? 2. Moge sprzedać te elixiry i kupić 2x512 a jak taka opcja to jakie ? myślałem nad Kingstonami ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Zrób tak. Sprzedaj jedną kość 256MB i kup drugą 512MB. Później analogicznie to wcześniejszej sytuacji. Dzięki temu będziesz miał non-stop dostępnego kompa a pamięć będzie się stale powiększać :) A na pewno kasy na tym nie stracisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) Mam 2x256 Elixir 400 MHz i powiedzcie mi tak : 1.Czy jak dokupie 1x512 Elixiry to oczywiście nie będzie już dual ale czy wtedy wydajność jest mniejsza od tej gdybym miał 2x512 dual ? Jak tak to o ile mniejsza ? Wciąż będzie DUAL, kwestia odpowiedniego obsadzenia banków pamięci. BYŁO wielokrotnie omawiane na forum! Szukaj! Albo przeczytaj manuala od płyty. 2. Moge sprzedać te elixiry i kupić 2x512 a jak taka opcja to jakie ? myślałem nad Kingstonami ...Twinmosy. Edytowane 23 Listopada 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Albo po prstu kup kość 512 MB i potem sprzedaj 2x256 albo zamień na jedną kość z małą dopłatą w sklepie ;) Kombinacji jest wiele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Wciąż będzie DUAL, kwestia odpowiedniego obsadzenia banków pamięci. BYŁO wielokrotnie omawiane na forum! Szukaj! Albo przeczytaj manuala od płyty. Twinmosy. oO jak będzie 2x256 i 1x512 to będzie dual :| ??? nie sądze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 nie sądze ...A dlaczego? Jest to mozliwe tyle tylko że trzeba spełnić kilka zasad. Ten sam producent, te same osiągi (timingi, napięcia) i będzie huloć ;) Ale osobiście proponuje Ci układ 2x512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remo` Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) oO jak będzie 2x256 i 1x512 to będzie dual :| ??? nie sądze ... Kwestia odpowiedniego obsadzenia pamieci w slotach i bedzie Dual. Sama mam zamiar kupic 512 a mam 2x256. Kupisz tej samej firmy z tymi samymi timingami to bedzie latalo. Jak masz 3 sloty to 2x256 tam gdzie sa 2 sloty obok siebie a 512 do oddzielnego 3 slotu. Przy 4 slotach to juz w instrukcji bys musial sobie zobaczyc. Edytowane 23 Listopada 2005 przez Remo` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) Przy 4 slotach musi byc parzyscie sam to przerabialem:). Acha i jest jeszcze sprawa double side czy single side z tym tez mialem szopki:). U mnie musi byc to samo poprostu inaczej nici z duala tzn jak mam jedna kosc ss a druga duble side to brak duala. Edytowane 23 Listopada 2005 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Przy 4 slotach, to zależy od chipsetu. W instrukcji do płyty głównej albo na stronie producenta chipsetu będzie informacja co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 oddaje do sklepu 2x256 elixiry w formie zapłaty za 1x512 TwinMosy i biore jeszcze jedne twinmosy czyli razem 2x512 ... może być ? czy lepiej Kingstony ;>??? ( znaznaczam że nie chce się bawić w kręcenie :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Ze względów teoretycznych lepiej 4x256 - lepsze podkrecanie Ale ze wzgledów praktycznych, nie oplaca sobie zapychac sloty, a po za tym kosci 512 są juz na tyle dostatecznie dobre ze mozna je brac :) hmm nie zgadzam się z tym że lepiej kręci się 4x256 niż 2x512 - prędzej jestem za lepszą kręcalnością 2x512 , ale reguły raczej na to nie ma. Co do wzgl. ekonomicznych to im mniej kości i większe tym lepiej. Co do tego co lepsze Twinmosy czy Kingston to jedne jak i drugie mają swoich zwolenników. Ja jestem zwolennikiem Kingston - nie kręcę kompa (może kiedyś podkręcę grafę bo nie wpłynie to negatywnie na inne podzespoły - bo zabawy z magistralą przy braku blokady nie są wskazane) i kości pracują stabilnie (zero błędów po wielogodzinnym teście mem test). Edytowane 5 Grudnia 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnap86 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Ja bym bral 2x512, sam mam 4x256 i nie jestem zadowolony. Bo nie mam miejsca na wiecej, a to z pewnoscia sie przyda w niedalekiej przyszlosci, a tak pozatym to zwroc uwage, ze kontroler pamieci moze nie wyrobic przy 4 kosciach z 1T, i bedziesz msuial jechac na 2T....roznica moze i golym okiem niezauwazalna, ale.... roznica! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikon87 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ja tez mysle o dokupieniu drugiego 512 ramu. Na razie mam 2*256 Kingmax 333MHz, MoBo Gigabyte 7N400 Pro, gdzie sa 4 sloty na ramy ale nie wiem czy jak bede mial 4*ram to bedzie dzialac dual. Czy lepie sprzedac te ramy co mam i kupic 2*512 czy dokupic 2*256. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 jeszcze jedno - ;] w testach pamięci jest duża różnica pomiędzy dualem a zwykłym ustawieniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 a co cie testy syntetyczne obchodza? w aplikacjach jest ogromna roznica... p.s. 2x512 Mb lepiej sie kreci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) sprawa IMO jest prosta ;] masz 3 rozwiazania: 1. sprzedac 2x256Mb i kupic jedna 512Mb - kiedys w razie koniecznosci rozbudowac o kolejne 512Mb 2. sprzedac 2x256Mb dolozyc i kupic 2x512Mb - jak stac cie na wiekszy wydatek 3. sprzedac 2x256Mb dolozyc i kupic 1x1Gb - jesli planujesz dolozyc drugi 1Gb i do tego czasu nie przesiadziesz sie na inna platforme... pozdro... EDIT: dual to jakies 5-7% wydajnosci na korzysc...poza tym co ci po testach - jak napisal kolega wyzej ;] Edytowane 5 Grudnia 2005 przez ChomiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kev Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 mam kase na 1x512 i moje nieszczęsne 2x256 ;P więc jak kupię 1x512 ,sprzedam 2x256 i dokupie 1x512 to będzie dual :>??? muszą być takie same ;] i tu jest ból :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 mam kase na 1x512 i moje nieszczęsne 2x256 ;P więc jak kupię 1x512 ,sprzedam 2x256 i dokupie 1x512 to będzie dual :>??? muszą być takie same ;] i tu jest ból :PKup 512 MB w jedenej kości. >> Będziesz miał 512 ramu + 2 x 256 mb = 1gb. >> Przedaj te 2 x 256 mb >> Za kase kup identyczną kość 512 mb jak pierwsza ;) Proste? Dzieki temu będziesz miał kompa non stop :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...