Bula i spula Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Tak, tak, mam zaszczyt mienia przyjemności extremalnego podkręcania tej karty. No tylko takiego bez azotu, wody i zamrażarki czy balkonu w zimie :] Jak narazie podkręciłem ją jak w sygnaturce (tdzeń/ram). No i właśnie mnie blokuje temperatura, bo jak podnosę o kolejne 5 Mhz rdzeń czy ram to mi się po paru minutach smarka01 wiesza co chyba wskazuje że się przegrzała. No i nie wiem czy kupić jakiś wiatrak, czy lepiej niewielki radiatir albo ew. cooler z celiny600, ale mogę coś skiełbasić przy zakładaniu tkiego radiatora od procesora, więc wolę nie... Aha, no i takie troszeczkę oftopikowe pytanie - czy lepiej dożucić 256/512 MB ramu, czy lepszą grafkę??? Tylko nie przenoście proszę moderatorzy tego tematu do "co kupić???" bo to tylko takie podrzędne pytanie, żeby nie zakładać nowego topicu i nie zaśmiecać forum... Z góry dziękuję Bula i spula :] ps. I moje obecne chłodzenie teraz chodzi na tym centymetr grubość i 3 cm szerokość i wysokość + na takim "czymś" są zamontowane, albo raczej jeden jest przyklejony na kropoelkę (smilies/krzywy.gif), a drugi na nim leży na pierwszym i ta cała maszyneria jest jakieś 4 cm pod rdzeniem i całkiem ładnie dmucha smilies/smile.gif(cytat z podobnego, mojego topicu, z pclabu...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Nie podniosłeś napięcia na rdzeniu, nie użyłeś ekstremalnego chłodzenia to co tu jest ekstremalne?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Jak na razie to wzrost taktowania - 40% rdzeń i 80% pamięć, ale chcę więcej i dlatego napisałem ten temat... Aha, i jak to ktoś już tu napisał, to moje wysiłki były również extremalne. Chociażby znaleźenie sposobu na podkręcenie powyżej skali w PowerStripie czyli 120/120. Wiele nie przespanych, nocnych godzin poświęciłem rozmyślaniom jak to zrobić, plus to oryginalne chłodzenie z dwóech kompów... No cóż - napiszcie o tym chłodzeniu - radiator czy wentyl :question: ps. Aha, i jeszcze jedno, felek - jak chociaż trochę się na tej dziedzinie znasz to chyba powinieneś zrozumieć, że jak kogoś blokuje temp, to podnoszenie napięcia nie jest najlepszym pomysłem... A co do chłodzenia, to właśnie o nie zadałem pytanie... pozdrowienia Bula i spula... Edytowane 10 Listopada 2005 przez Bula i spula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Szczerze mowiac nie bardzo rozumiem ten tekst o obecnym chlodzeniu. Tak generalnie odnosnie chlodzenia to zamiast zastanawiac sie czy lepiej radiator czy wentyl zamontuj duze jedno i drugie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Dobra... Zamontowałem w ten sposb, że założyłem radiator na radiatpr, ponieważ ten małe ma i tak tylko po bokach dwa rowki, a reszta jest w jednym kawałku i już mi dobrze chłodzi rdzeń :] No i teraz właśnie bym się zabrał za napięcie... Tylko powiedzcie jakie jest domyślne i o ile podnieść??? edit// Mam fotki: _______________________ I jeszcze takie dość głupie pytanie: Czy to co jest zaznaczone na poniższym zdjęciu to pamięć karty graficznej??? No i jakie jest to domyślne napięcie??? edit// No i czy jak podniosę to napięcie na agp to czy się będzie lepiej kręciło, bo w końcu nie jestem pewien... Edytowane 11 Listopada 2005 przez Bula i spula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 bula, może chociaż (jak już się nam chwalisz swoją vga) nie dubluj tematów o niej? Stawiam kratę, że nikomu (oprócz ciebie) ten temat w 2005 roku się nie przyda. Taka vga może służyć tylko do pracy w 2d, a tam o/c niczego nie poprawi. vtc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Dobra, więc przejdźmy ponownie do sedna sprawy: No więc już znam domyślne napięcie i teraz pojawił się problem: BIOS mi pokazuje tylko napięcia dla apg x4/8 (1.6-1.8*) oraz auto i nie wiem jak mu "powiedzieć", żeby mi pokazał również napięcia dla agp x1/x2... Możr flash Biosu pomoże??? Aha, i tak na wszelki wypadek, jak bym coś zawalił, to ile kosztuje ok. przeflashowanie kostko eeprom w serwisie??? ;) * - żeby nie było 8) Edytowane 11 Listopada 2005 przez Bula i spula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Sensej jak nie masz nic madrego do napisania to nie pisz. Czlowiek chce cos osiagnac ze stara karta i potrzebna mu w tym pomoc, nie umiesz jej udzielic to sie nie wlaczaj bo po co? Nie Twoja sprawa czym sie zajmuje. Z agp nie mam pojecia niestety, najprosciej po prostu podnies i zobacz czy cos dalo :) A to na niebiesko to rzeczywiscie pamieci, ale radiatory na nich niewiele zmienia bo to raczej nie ddry ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Tak, one są tylko letnie. Ale teraz wiem że podniesienie agp nic nie da tylko trzeba podnieść sam rdzeń (napięcie) i nie wiem jak to zrobić. A teraz jeszcze jeden beznadziejny problem - po sflashowaniu biosu płyty głównej się nie wiem czemu powerstrip jakby zrestartował i jak wszystko ustawiłem to się okazało, że mogę pamięć ustawić na 129mhz i jest ok w 3dmarku, a jak ustawie na 130mhz to się od razu po zmianie ustawień wiesza:( Co to może być?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...