Skocz do zawartości
Gość

Chlodnica wlasnej roboty..?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Co myslicie zeby zbudowac cos takiego samemu z miedzi? Troszke rurek miedzianych,troszke blach i pare rurek.

Dołączona grafika

Chyba byloby ok.

Powiedzcie co wy na to.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...po pierwsze to blaszki bym dal troche gesciej a po drugie to berkut ma racje: czy nie prosciej bedzie po prostu kupic na szrocie? Ja przez pewien czas tez chcialem sam zrobic chlodnice ale stracilem na to wiecej nerwoof niz to bylo warte.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam od starego junkersa kosztowala mnie jedynie jedna cd z muza dla kumpla cala miedziana z urzebrowaniem na dole , calosc wyglada jak komin , i ma kokkretne wymiary,dlugosc rurek miedzianych wynosi 4 metry a srednica 10mm wydaje mi sie ze to troszke zaduzo mam tu na musli metry , co o tym sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem,ze mozna kupic i tylko tak sie zastanawialem.. A nagrzewniczka od Lublina ma rurki miedziane czy aluminiowe? 

Pozdrawiam

Aluminiowe, ale nie ma najmnijszego porownania, tego czegos od miko do LUBLINianki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem,ze mozna kupic i tylko tak sie zastanawialem.. A nagrzewniczka od Lublina ma rurki miedziane czy aluminiowe? 

Pozdrawiam

o ile gostek mnie nie oszukal to dosyc fajna jest nagrzewnica od Golfa - ma miedzane rurki a listki/radiatory aluminiowe i kosztowala w sklepie (podobno) 125zl - chodzi jak juz kiedys reed wspominal o sam wklad czyli wymiennik ciepla bez obudowy, wentylatora itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie rozumiem jak mozna ciagle i tlyko o tych nagrzewnicach gadac:P ale juz robienie tego samemu to paranoja....30 zeta wg mnie jest niewygorowana cena...moja nagrzewniczka miedziana kosztowala mnie 20 zeta (20 złotych polskich:P) i miala mala dziurke ktora zalatalem poxipolem atemperatura w tej chwili po wygrzaniu..to...29*C :) przedtem mialem odciety fragment kaloryfera skrzydelkowego :) w sumei tez byl niezly...35*C w lecie wiec jesli ktos nie robi se FC to tylko zwykle WC to nie ma sensu robic samemu wymiennika ciepla:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wiec jesli ktos nie robi se FC to tylko zwykle WC to nie ma sensu robic samemu wymiennika ciepla:)

zalezy jaki to ma byc wymiennik - ja gdzies w piwnicy mam okolo 2 metrowa rure miedziana (o srednicy wewnetrznej chyba 10mm) wiec jakby ja tak ladnie uformowac w spirale i np puscic w 1 koncu wentylator na 7V to powinna byc wydajna przy WC nawet bez zeberek :!: i w moim przypadku naklady finansowe na wymiennik ciepla wyniosly by 0zl 8) wiec chyba by sie oplacalo :?:

a moze ktos robil cos takiego i sie nie sprawdzilo to niech da znac - bo zaoszczedzi mi ewntualnych zmagan z rura :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wiec jesli ktos nie robi se FC to tylko zwykle WC to nie ma sensu robic samemu wymiennika ciepla:)

zalezy jaki to ma byc wymiennik - ja gdzies w piwnicy mam okolo 2 metrowa rure miedziana (o srednicy wewnetrznej chyba 10mm) wiec jakby ja tak ladnie uformowac w spirale i np puscic w 1 koncu wentylator na 7V to powinna byc wydajna przy WC nawet bez zeberek :!: i w moim przypadku naklady finansowe na wymiennik ciepla wyniosly by 0zl 8) wiec chyba by sie oplacalo :?:

a moze ktos robil cos takiego i sie nie sprawdzilo to niech da znac - bo zaoszczedzi mi ewntualnych zmagan z rura :)

ja tam sie bym nie bawił w robienie już samo zrobienie bloku bez odpowiednich narzedzi to paranoja (wiem bo sam robiłem) teraz mam nagrzewniczke z czintola jest z alu a na niej od wczoraj 3 wentyle 80x80 i mam głosniejszego kompa niż przed wc na zwykłym titanie. dzisiaj je zdejme i założe taki 120x120(dostałem od kolegi za flaszke) i wtedy bedzie cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie rozumiem jak mozna ciagle i tlyko o tych nagrzewnicach gadac:P ale juz robienie tego samemu to paranoja....30 zeta wg mnie jest niewygorowana cena...moja nagrzewniczka miedziana kosztowala mnie 20 zeta (20 złotych polskich:P) i miala mala dziurke ktora zalatalem poxipolem atemperatura w tej chwili po wygrzaniu..to...29*C :) przedtem mialem odciety fragment kaloryfera skrzydelkowego :) w sumei tez byl niezly...35*C w lecie wiec jesli ktos nie robi se FC to tylko zwykle WC to nie ma sensu robic samemu wymiennika ciepla:)

Czy ja albo ktos inny wspomnial cos o tym,ze 30 zl to duzo? Ja jestem za tym,ze jak juz kupowac to nowa nagrzewniczke,a nie jakas z kamienie albo dziurawa. Nie chce miec w domu szrotu tylko porzadne WC. Jeszcze wieksza radosc z tego jak sie je zrobi samemu dlatego tez pytalem co o tym myslicie.

Reed powiedz mi w takim razie czy uzywales jakiegos plynu do chlodnic aluminiowo-miedzianych? Ktos kiedys pisal,ze nawet jak chlodnica jest aluminiowa i nie bezposredniego styku z blokiem miedzianym to ta miedz koroduje. Chodzi tu o plywajace jony, ktore cos tam przenosza.

A ze Lublinianka rulezz to wiem :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek nie wiem czy to jest takie sensowne:) sam mialem cos takiego tylko z nasadkowymi zeberkami...tyle ze to mialo tak z 1 metr:) a;le skoro mowisz o 20....hm... jakbys byl w stanie powyginac ja w miare "gesto" to w sumie mogloby byc ciekawie...i....swietne do FC:) tyle ze jest problem...to wymaga troche roboty:) bo masz 2 wyjscia :1 gniesz na piasku (przy 20 metrach ciut sie zmeczysz:P) 2. masz gietarke a jersli ja masz to jest git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek ... mowisz o 20...

ale ja mowilem o 2 m :!:

zmierzylem dokladnie i jest 216 mm - teoretycznie moglbym miec kolejne 160mm co w sumie daloby ponad 350 mm i jestem ciekawy czy daloby rade odprowadzic okolo 60W ciepla (proc + pompka) - ale raczej nie bede probowal bo sie tylko namecze i okaze sie ze kicha :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja albo ktos inny wspomnial cos o tym,ze 30 zl to duzo? Ja jestem za tym,ze jak juz kupowac to nowa nagrzewniczke,a nie jakas z kamienie albo dziurawa. Nie chce miec w domu szrotu tylko porzadne WC. Jeszcze wieksza radosc z tego jak sie je zrobi samemu dlatego tez pytalem co o tym myslicie.

Reed powiedz mi w takim razie czy uzywales jakiegos plynu do chlodnic aluminiowo-miedzianych? Ktos kiedys pisal,ze nawet jak chlodnica jest aluminiowa i nie bezposredniego styku z blokiem miedzianym to ta miedz koroduje. Chodzi tu o plywajace jony, ktore cos tam przenosza.

Pozdrawiam

Ja leje wode demineralizowana + denaturat , co jakis czas na wszelki wypadek wymieniam i mam w doopie te jony :P

Swego czasu zaodalem Borygo, ale temperatury podniosly mi sie okolo 5 - 6*C , to zrezygnowalem. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja leje wode demineralizowana + denaturat , co jakis czas na wszelki wypadek wymieniam i mam w doopie te jony  :P 

Swego czasu zaodalem Borygo, ale temperatury podniosly mi sie okolo 5 - 6*C , to zrezygnowalem.  :x

To musisz byc niezle naelektryzowany 8O Dzieki za odpowiedz. Te korodowanie nie jest pewnie tak straszne,wiec ja tez jak cos to oleje. Moze sam sobie zbuduje chlodniczke ( 2 rzedy po 8 rurek,a co do zeberek to nie liczylem jeszcze ile by ich bylo. Rurki 10 cm, srednica nie wiem,bo mam w piwnicy,ale dosc duza. ).. Zobacze jak to bedzie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem w piwnicy rurke 15 mm srednicy zewnetrznej. Mysle,ze daloby sie cos z niej zbudowac. Co myslicie. 8 rurek po 10 cm

do tego zeberka z 1 mm blaszki,jeszcze nie wiem ile by ich bylo. Jakie przerwy miedzy rurkami i zeberkami proponujecie? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Ja leje wode demineralizowana + denaturat , co jakis czas na wszelki wypadek wymieniam i mam w doopie te jony :P

Swego czasu zaodalem Borygo, ale temperatury podniosly mi sie okolo 5 - 6*C , to zrezygnowalem. :x

No skoro tak podchodzisz, to ok :lol:

Jesli natomiast sie nie wymienia, to owszem, bedzie korodowalo. Mialem swojego czasu mieszanke Dynagel (takie "lepsze"=drozsze niebieskie borygo) i destylatki 1:1 i po 6 miechach blok bij zielenia. Ja niestety jonow w [gluteus maximus] nie mam, ale jasne, jesli sie plyn wymienia, proces sie napewno znacznie spowolni...ale nie zastopuje :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...