KamilDG Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Witam Mam takie pytanie a mianowicie jak uspic jakis proces/zadanie w windows xp. Chodzi mi o to co sie dzialo np w windowsie 98 jak sie wciskalo ctrl+alt+del gdy wszystko w tle sie zatrzymywalo. Gdy w xp sie wlaczy menedzer zadan to wszystko w tle dalej chodzi. Czy da sie jakos uspic dany proces? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 start-->uruchom --> services.msc no i to co w autostarcie mozesz wyłączyć przez start-->uruchom --> msconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Kamil niestety wstrzymania operacji nie da sie mozesz tylko po ctrl+alt+del zakonczyc proces ale nie wstrzymac Ourara gratuluje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem :mur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) -=Offtopic on=- @'ice_sagan' To, że sie nie da uśpić wie każdy - zatem powiedziałek jak wyłączyć. ps tez Cie nie lubie ;) PS2 ja przynajmniej umiem przeczytać twój nick :P Edytowane 14 Listopada 2005 przez Ouara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 a poco ktoś ma wyłączać skoro chce tylko uśpić? :lol: jakby się kto uparł to by uśpił... cza by jeno w jakiś sposób wywłaszczać dany proces, może bill udostępnił taką możliwość ale nas o tym nie poinformował... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jest coś takiego jak Process Explorer (zamiennik TaskManagera) - pod prawym przyciskiem ma opcję Suspend, czyli uśpienie procesu :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Gratuluję tutaj zebranym. 5 postów i 0 odpowiedzi. Nie przypominam sobie, aby w 98 było jakiekolwiek zawieszanie (suspend) procesów. Co za tym idzie, koledze tutaj chodzi raczej o zwykłe ubicie (wyłączenie) procesu. Robi się to bardzo prosto: 1. Wciskamy Ctrl+Shift+ESC 2. Przechodzimy na zakładkę procesy. 3. Wybieramy proces (zaznaczamy myszką) i klikamy "Zakończ proces". Opcję Suspend też gdzieś widziałem - możliwe, że w programie wymienionym przez seb-a. Jeśli zaś jakiś program zabiera nam czas procesora, ale nie chcemy go wyłączać (bo np pakuje nam 5GB danych i nie chcemy od nowa tego zaczynać), to można zmienić takiemu procesowi priorytet na niższy. W tym celu: 1. Wciskamy Ctrl+Shift+ESC 2. Przechodzimy na zakładkę procesy. 3. Wybieramy proces (zaznaczamy myszką) i klikamy prawym klawiszem myszy. 4. Z menu, które się pojawi, wybieramy "Ustaw priorytet", a następnie wybieramy np "Niski". Edit: No dobra. Jedna dobra odpowiedz (seb). Edytowane 14 Listopada 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 [ciach] Edit: No dobra. Jedna dobra odpowiedz (seb). A już szykowałem taką piękną polemikę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 to ja zaszykuje :D Chodzi mi o to co sie dzialo np w windowsie 98 jak sie wciskalo ctrl+alt+del gdy wszystko w tle sie zatrzymywalo zatrzymywało.. jak zostało napisane.. pozatym dla mnie stwierdzenie jak uspic jakis proces/zadanie w windows xp jednoznacznie wskazuje na uspienie a nie zabicie. Jesli ktos zadaje nieprecyzyjne pytania to sam jest sobiewinien, lub tez zadaje precyzyjne a Ty jestes sobie winien ze źle zrozumiałes.. mi np tez by się przydał mechanizm suspendowania procesów jak to jest w linuxie za pomocą ctrl+z bodajże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 No więc sprawdziłem. Program wspomniany przez seb-a posiada taką możliwość. Jest darmowy, więc bierzcie: http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html Download na samym dole stronki, różne wersje pod różne systemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...