Skocz do zawartości
KamilDG

Jak Zatrzymac Proces W Win Xp?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie a mianowicie jak uspic jakis proces/zadanie w windows xp. Chodzi mi o to co sie dzialo np w windowsie 98 jak sie wciskalo ctrl+alt+del gdy wszystko w tle sie zatrzymywalo. Gdy w xp sie wlaczy menedzer zadan to wszystko w tle dalej chodzi. Czy da sie jakos uspic dany proces?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poco ktoś ma wyłączać skoro chce tylko uśpić? :lol:

jakby się kto uparł to by uśpił... cza by jeno w jakiś sposób wywłaszczać dany proces, może bill udostępnił taką możliwość ale nas o tym nie poinformował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję tutaj zebranym. 5 postów i 0 odpowiedzi.

Nie przypominam sobie, aby w 98 było jakiekolwiek zawieszanie (suspend) procesów. Co za tym idzie, koledze tutaj chodzi raczej o zwykłe ubicie (wyłączenie) procesu. Robi się to bardzo prosto:

1. Wciskamy Ctrl+Shift+ESC

2. Przechodzimy na zakładkę procesy.

3. Wybieramy proces (zaznaczamy myszką) i klikamy "Zakończ proces".

Opcję Suspend też gdzieś widziałem - możliwe, że w programie wymienionym przez seb-a.

Jeśli zaś jakiś program zabiera nam czas procesora, ale nie chcemy go wyłączać (bo np pakuje nam 5GB danych i nie chcemy od nowa tego zaczynać), to można zmienić takiemu procesowi priorytet na niższy. W tym celu:

1. Wciskamy Ctrl+Shift+ESC

2. Przechodzimy na zakładkę procesy.

3. Wybieramy proces (zaznaczamy myszką) i klikamy prawym klawiszem myszy.

4. Z menu, które się pojawi, wybieramy "Ustaw priorytet", a następnie wybieramy np "Niski".

Edit:

No dobra. Jedna dobra odpowiedz (seb).

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja zaszykuje :D

Chodzi mi o to co sie dzialo np w windowsie 98 jak sie wciskalo ctrl+alt+del gdy wszystko w tle sie zatrzymywalo

zatrzymywało.. jak zostało napisane.. pozatym dla mnie stwierdzenie

jak uspic jakis proces/zadanie w windows xp

jednoznacznie wskazuje na uspienie a nie zabicie. Jesli ktos zadaje nieprecyzyjne pytania to sam jest sobiewinien, lub tez zadaje precyzyjne a Ty jestes sobie winien ze źle zrozumiałes..

mi np tez by się przydał mechanizm suspendowania procesów jak to jest w linuxie za pomocą ctrl+z bodajże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi