Jaaa Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam otoz na laborce dostalismy takie zadanko.ja nie mam pojecia za bardzo jak to zrobic.prosze o pomoc moze ktos ma glowe do tego i moglby pomoc :):).prosze sie odezwac w razie gdyby ktos mial moze taki programik albo moze umialby(chcialoby mu sie:):) napisac.pozdrowionka. Ćwiczenie 3: Konstruktory i Destruktory 1) Utworzyć klasę której danymi są 3 liczby typu int. W tej klasie zdefiniować: - konstruktor bezparametrowy, który jedynie poinformuje o swoim działaniu - konstruktor, który zainicjuje dane, przy czym użytkownik może podać 2 albo 3 argumenty (czyli jeden z argumentów konstruktora musi być argumentem domniemanym) - konstruktor kopiujący - konstruktor definiujący konwersję z typu double – pod jedno z pól klasy podstawi część całkowitą liczby rzeczywistej, pozostałe dwa pola wypełni zerami - destruktor, który poinformuje o swoim działaniu - funkcję, która wypisze zawartość obiektu (te trzy liczby) w jednej linii UWAGA: wszystkie konstruktory i destruktor mają informować o swoim działaniu !!! W programie utworzyć: - obiekt utworzonej klasy (z inicjacją wartości pól) - drugi obiekt tej klasy poprzez skopiowanie pierwszego obiektu - tablicę 3 obiektów tej klasy za pomocą operatora new (bez inicjacji) - obiekt tej klasy przez skopiowanie stałej rzeczywistej Po każdej deklaracji napisać w komentarzu, który konstruktor został wykorzystany. Wypisywać na ekranie zawartości obiektów bezpośrednio po ich utworzeniu. Sprawdzić, czy destruktor jest wywoływany tyle razy co konstruktory. 2) Utworzyć klasę zawierającą bufor tekstowy oraz zmienną naturalną określającą długość bufora. W klasie zdefiniować: - konstruktor - konstruktor kopiujący - destruktor - funkcję wyprowadzającą długość i zawartość bufora na ekran. Wszystkie konstruktory i destruktor mają informować o swoim działaniu. W programie utworzyć: - zainicjowany obiekt tej klasy - drugi obiekt tej klasy poprzez skopiowanie pierwszego obiektu Wypisać na ekran zawartość obu obiektów. Zwrócić uwagę na to, aby destruktor prawidłowo zwalniał przydzieloną pamięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?act=boardrules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Levy_ Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 dzizas ... zastanawia mnie po co niektorzy ida na studia informatyczne skoro najprostsze rzeczy sa dla nich czarna magia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaaa Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 taaak jasneee.kazdy jest taki madry i pisze tylko:"ojej jakie to latwe".cwaniaki.mowic to sobie moze kazdy....ze to latwe i w ogole.ale jak juz tzreba cos zrobic to juz wtedy nikogo nie ma.jak to jest taki banal to czemu nikt nie napisze jak to zrobic???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Co mam niby zrobić? Podesłać Ci wykład? Podać link do google? Pierwszy lepszy wykład z pierwszej lepszej uczelni powinien załatwić sprawę. Skoro masz zostać informatykiem, to naucz się tego, bo to bardzo ważne, zamiast czekać na gotowce. Studia informatyczne nie są dla osób, które chcą przez to przebrnąć - one są dla pasjonatów. Skoro wybrałeś taki kierunek, to kształć się! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 bo: a ) trzeba chodzic a wykłądy a nie na same laborki tylko :D - wtedy bedziesz wiedział jak zrobić konstruktor... b ) to jest sprzeczne z regulaminem tweaka.. a jeśli nie sprzeczne to przynajmniej na granicy złamania prawa :) c ) to było tak dawno... że nie pamietam :D class CMojaKlasa{private: int a,b,c;public: //konstruktory CMojaKlasa(); CMojaKlasa(int,int,int); // tu mozna podac tez nazwy zmiennych CMojaKlasa(CMojaKlasa); CMojaKlasa(double); ~CMojaKlasa() {cout<<"jam jest destruktorem i zniszczylem obiekt tej klasy :twisted: ";}; void GetABC() {cout<<a<<" "<<b<<" "<<c<<nline;};};CMojaKlasa::CMojaKlasa(){ cout<<"konstruktor bezparametrowy to ja\n";}CMojaKlasa::CMojaKlasa(int a1,int b1=5,int c1=10){ a=a1; //tu ustawiane są atrybuty klasy, jesli nie podamy b1 i c1 b=b1; // to zostaną ustawione 5 i 10 c=c1; cout<<"konstruktor inicjujacy z domyslnymi argumentami to ja\n";}CMojaKlasa::CMojaKlasa(CMojaKlasa obiekt){ a=obiekt.a; b=obiekt.b; c=obiekt.c; cout<<"konstruktor kopiujacy to ja\n";}CMojaKlasa::CMojaKlasa(double liczba){ a=(int)liczba; b=c=0; cout<<"konstruktor konwertujacy double do inta to ja\n";}//---------------------------------------------------------------------void main(){ CMojaKlasa ob1(1,2,3); // z inicjacjom pól - konstruktor zz parametrami ob1.GetABC(); CMojaKlasa ob2(ob1); // konstruktor kopiujacy ob1 do ob2 ob2.GetABC(); CMojaKlasa tablica[]=new CMojaKlasa(3*sizeof(CMojaKlasa)); // tego nie jestem pewien bo ostatnio zajmuje sie JAVĄ... CMojaKlasa ob3(f2.45); // konwersja ob3.GetABC(); cout<<"\n\nCopyright by PelzaK - a tweak member :)";} gdzieś mogą sie pojawić błędy.. nie mam kompilatora wbudowane niestety w oko :), reszte mussiz zrobić sam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaaa Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 hehe dla pasjonatow.....taaa.kazdy ma swoje zdanie ale niewazne.Dzieki Pelzak bo jako jedyny chyba zrozumiales tresc tego posta.tzn. ja sie pyatm czy ktos moze pomoc a nie o to czy studia informatyczne sa dla pasjonatow czy nie.ludzie!!czytajcie o co sie rozchodzi a nie z nudow wypisujecie jakies pouczenia.jeszcze raz dzieki Pelzak.a tak poza tym to juz w sumie nieaktualny post bo znalazlem czlowieka ktory potrafil to zrobic.spoko koles.pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Temat sprzeczny z regulaminem, dziwne że żaden editblocker jeszcze nie zablokował go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 hehe dla pasjonatow.....taaa.kazdy ma swoje zdanie ale niewazne.Dzieki Pelzak bo jako jedyny chyba zrozumiales tresc tego posta.tzn. ja sie pyatm czy ktos moze pomoc a nie o to czy studia informatyczne sa dla pasjonatow czy nie.ludzie!!czytajcie o co sie rozchodzi a nie z nudow wypisujecie jakies pouczenia.jeszcze raz dzieki Pelzak.a tak poza tym to juz w sumie nieaktualny post bo znalazlem czlowieka ktory potrafil to zrobic.spoko koles.pozdrawiam. sa dla pasjonatow - z mojej grupy - 47 osob na starcie zostalo teraz 24 - w ktorej czesci swojej grupy chcesz byc? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 przepraszam... ja chce tylko przebrnac przez matematyke i elektronike, bo tego nie lubie... czy to znaczy, ze jestem bez powolania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 nie ty jeden ;) ale wlasciciel watku nie pyta o calki tylko o klasy - czyli tak troche pod informatyke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumineq666 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 FSTYD! Tak prostej klasy to każdy by sobie życzył na labie! Jaaa, Ty sie ucz, bo przyjdzie agregacja, dziedziczenie i virtuale, to się zamieszasz jak kogel-mogel... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 no ale nei mówicei mi ze na pierwsyzch zajeciach od razu wiedzieliście co to są kasy , konstruktory i destrukrotory :).. każdy miał zapewne jakis problem.. więc nie krzyczcie tak na niego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...