Elektron Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Za tą kase to źle dobrałeś. Nie wsadzaj LG !! A lepiej dokup Liteon 40x, nie wsadzaj Athlona 2000+ tylko np. 1700+ XP ( 0,13 ) 320 zł. i jeszcze pare rzeczy bym zmienił za taką kasiore można mieć mocniejszy komp. Pozdr... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 mam ten monitor 2 lata jets super w tedyb dałem za niego 2000zł byuł to nalepszy monitro bo ma kinesko sony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snc Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 A po co gf4 na agp x8 przeciez on jest minimalnie szybszy od wersji na agp x4 a cena wyzsza. Wez jakiegos gf4ti4200 za ok 700zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 2)wogóle raczej intel; sam wolę AMD, ale przy AMD trza wiadomo- cooler sprawdzić czy nie zabity kurzem, pastę zmienić czasami i co jakiś O w morde rozwaliles mnie. Paste zmieniac? Moze jeszcze paliwa dolac ;P? A wentylator zatrzec sie moze tak samo na PIV i tak samo przestanie dzialac - w tej chwili kazda nowa plyta pod Athlony wylacza prad jesli temperatura zbyt sie podwyzszy. Cóż, przykro to mówić, ale diody termiczne to jednak przyrównując do intela u AMD ciągle nowość, i nie zawsze działają jak należy. W przypadku odpadnięcia coolera prawdopodobieństwo przeżycia intela>niż przeżycia AMD, ale to ekstremalny rzykład. Chodzi mi o to, że AXP 2100 palomino chodząc na przeciętnym, cichym coolerze ( a zakładam że w przypadku kompa rodzinnego to raczej ważne) będzie miał temperaturę zadowalającą, ale na przestrzeni np 9 miesięcy temperatura mierzona np. w idle będzie sobie powoli rosła, czego większość userów tutaj zapewne nie doświadczyła, bo zgaduje że mało kto tutaj w tym czasie przynajmniej raz nie zmieni proca czy płyty. Przy innych, mniej doniosłych okazjach spora część użytkowników tego forum przynajmniej pobierznie przedmucha coolera. U mnie proc był zakładany 3 tyg. temu, i wtedy średnio miałem 37 idle 43 stress. Po tych trzech tyg. w idle jest już 41, w stress dochodzi mi do 47. A to tylko 3 tyg. Co by było za np. 5 miesięcy? Intel, jakby na to nie patrzeć, wydzielanie ciepła ma mniejsze, i to zjawisko nie będzie tak wyraźne. Więc, Marco, nie łap mnie za słowa, proszę, bo chyba wiesz o czym mówę, co najwyżej zapomniałeś jak to jest, bo sam pewnie przekładasz proca raz w tygodniu jak sprzęt testujesz. I jak ktoś zerknie na to, co w podpisie, to chyba będzie wiedział, że nie chodzi i tu o faworyzowanie intela czy AMD. Po prostu komuś, kto nie ma zamiaru bawić się kompem od strony technicznej, a już na pewno go otwierać, raczej poleciłbym intela, co by się dosłownie i w przenośni nie sparzył. AMD rzecz świetna, ale raczej hobby. Uff...ale się rozpisałem. Następnym razem może wierszem??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Chodzi o to, ze ten komputer ma byc dla rodzinki, w sklad ktorej wchodzi 2 plastykow, wiec monitor 19" LG odpada ze wzgledu na jakosc obrazu. Wole wybrac im dobrą 17". Zamiast nVidii wzialbym ATI, tylko nie wiem ktora karte. Mlodsza corka pewnie by grala, dzwiek 5.1 (glosniki) no raczej sie juz stosuje, to ma byc komputer na pare lat. Oczywiscie poderwie sie zaraz grono osob, ktore powiedza, ze bedzie przestarzaly za rok, czy pół. Nie o to chodzi. Ostatni konfig wyglada tak: - AMD Athlon XP 2000+ BOX - Microstar KT3 Ultra2-R (MS-6380E) BOX - Kingston DDR 512MB PC-333 (KVR333X64C25/512) - GeForce4 Ti-4200 Gainward PowerPack! Ultra/650 TV/DVI "GS" - WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache - Plextor PX-W320A - 17" CTX Futura PR-711FL - USR Sportster x2 56K wewn. V.90 PCI OEM - Mysz Logitech Pilot Plus Optical OEM - Logitech Deluxe Access BOX - FDD 1,44MB 3,5" - Canon S-630 - ModeComTM Feel V biała brakuje skanera, ale taki dobry to koszt ok 1000zl. Już sporo lepszy zestaw od tego "pierwszego". Jednak zmieniłbym grafikę. Napisałes że będą komputer także obsługiwali "plastycy". Zamiast tego Geforce4 wziąłbym Herculesa ATI 8500 LE z 64MB Ram. Karta troche słabsza od tej co napisałeś ale za to oferuje sporo lepszą jakośc obrazu , czystośc kolorów , ostrosć. Napewno z tym monitorem będzie dobraną parą. Co do Plextora to bardzo dobry napęd. W firmie w której pracuję od kilku lat (3) mamy nagrywarkę Plextora i dziennie z niej wychodzi kilkanaście / kilkadziesiąt nawet płyt. Choć może tez być Teac. Jedynie zmieniłbym jeszcze obudowę. Niestety ModeCom nie robi zbyt dobrych obudów. Moze i są ładne ale niestety w większości instalowane zasilacze są wręcz żałosne. Polecam obudowy Enlighta. A jeśli chodzi o płytę to lepiej juz kupić Microstara na KT400 niż na KT333 , tym bardziej ze spzręt ma służyć na wiele lat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Chodzi mi o to, że AXP 2100 palomino chodząc na przeciętnym, cichym coolerze ( a zakładam że w przypadku kompa rodzinnego to raczej ważne) będzie miał temperaturę zadowalającą, ale na przestrzeni np 9 miesięcy temperatura mierzona np. w idle będzie sobie powoli rosła, czego większość userów tutaj zapewne nie doświadczyła, bo zgaduje że mało kto tutaj w tym czasie przynajmniej raz nie zmieni proca czy płyty.Cóż, znam gościa który już dwa lata ma durona 700 i w komnpie nie robił NIC - temperaturka jak była 44/48 tak jest 44/48. Przy innych, mniej doniosłych okazjach spora część użytkowników tego forum przynajmniej pobierznie przedmucha coolera. U mnie proc był zakładany 3 tyg. temu, i wtedy średnio miałem 37 idle 43 stress. Po tych trzech tyg. w idle jest już 41, w stress dochodzi mi do 47. A to tylko 3 tyg. Co by było za np. 5 miesięcy? To dziwne, też 3 tygodnie temu zakładałem axp i temperaturka wciąż 47/55. Faktem jest, że nie mam copper shima więc radiator całą siłą spingki przylega do jądra. Intel, jakby na to nie patrzeć, wydzielanie ciepła ma mniejsze, i to zjawisko nie będzie tak wyraźne. Stwierdzenie spóźnione o 2 lata. Intele wydzielają tyle samo ciepła co amdki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...