dario444 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam. Mam pytanie do fachowców. Mam monitor ze standarowym wyjściem prostokątnym (niemam pojęcia jak się ono nazywa), oraz z 5 wyjściami okrągłymi. Na jaki kabel lepiej podłączyć monitor???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 to 1 to DSub inaczej VGA (niebieskie) te 5 okraglych to BNC - 3 na skladowe RGB i po 1 na synchronizacje pionowa i pozioma zalezy jaka masz karte graficzna - jakie ma wyjscia i jaki kabel VGA - z filtrami/ekranowaniem i odpowiednio gruby = kazdy kabelek osobno ekranowany praktycznie wzrost jakosci obrazu na monitorze uzyskasz jak masz i karte i monitor ze zlaczami BNC inaczej wystarczy dobry kabel VGA - gruby z filtrami przy obu wtyczkach PS wazna jest tez jakosc kabla BNC - poszczegolne przewody powinny byc osobno ekranowane - czyli musialbys miec jakby 5 osobnych przewodow koncentrycznych (jak do sieci, telewizji kablowej, itd) przy przejsciowce DSub<->BNC problem moze stanowic tez wtyczka DSub - bo co po ekranowancyh przewodach jak wtyczk nie bedzie zalewana i druciki z tych 5 kabli beda na siebie oddzialywaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario444 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 dzięki za pomoc. Obecnie mam kabel dsub, tylko że mam kabel zwykły cienki - bez filtrów ferrytowych (tak się chyba nazywają te zgrubienia), i na ekranie mam obraz z cieniami (powiedzmy tekst i jego przesunięte tło). Czy może to być przyczyną złego kabla?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 kabel moze byc przyczyna ale nie musi - albo inaczej nie tylko kabel moze byc przyczyna moze byc slaba karta graficzna - filtry dolnoprzepustowe obcinaja za bardzo pasmo moze byc slaby monitor - najczesciej "ghosty" widac na monitorach z maska perforowana przy pracy z rozdzielczosca inna niz zalecana najprosciej sprawdzic -> pozyczyc od kogos porzadny kabel VGA i podlaczyc - inaczej sie nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Takie odbicia to najczęściej słaby kabel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) Takie odbicia to najczęściej słaby kabel. A dokładniej kabel nie ma 75 Ochm impendancji i pojawiaja sie odbicia od wejścia monitora do karty graf i na odwrót te odbicia widac jak Echo na ekranie ( Niekórzy pamiętaja to zjawisko z zwykłych TV gdzie był obraz podstawowy i "duch " obok jego to jest własnie odbicie sygnału) Polecam Wejście BNC choc mój monitor juz nie ma takiego wejcia a szkoda... lub fabryczny Dsub dobrej klasy. Edytowane 23 Listopada 2005 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...